x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bătaia cu "sclavii lui Traian Băsescu"

Bătaia cu "sclavii lui Traian Băsescu"

15 Ian 2012   •   21:00
Bătaia cu "sclavii lui Traian Băsescu"

Douazeci si noua de oameni au fost retinuti de jandarmi, in noaptea de sambata spre duminica, din Piata Universitatii si dusi la Sectiile 4, 5 si 17 de politie. Acestia faceau parte din ultimele grupuri de oameni care protestasera o jumatate de zi in Piata Universitatii, cerand demisia pre­se­din­telui Basescu si ocupand in re­pe­tate randuri Bulevardul Magheru.

Protestul neautorizat, dar anuntat de mai multe zile, a inceput la ora 14:00 si s-a desfasurat pasnic, pana la lasarea intunericului. Oamenii s-au adunat in principal la fantana artezi­a­na de langa Facultatea de Arhitectura si in fata Teatrului National ce­rand demisia presedintelui si agitand steaguri tricolore gaurite.

Dispozitivele de jandarmi, care anticipau protestul, au montat garduri de protectie si s-au aliniat in cordon pentru a-i impiedica pe protesta­tari sa intre pe carosabil. Dupa lasarea serii, insa, au intervenit pro­blemele. O parte dintre manifestanti a decis sa porneasca in mars catre Palatul Cotroceni, fortand randurile jandar­mi­lor. Acestia au ripostat impingand gru­pul inapoi, moment in care a in­ceput o imbranceala generala. Hui­du­ielile celor direct implicati in busculada au infuriat restul oamenilor prezenti la protest. Mai multe pocni­tori au fost aruncate spre jandarmi. De asemenea, s-a aruncat cu mai multe pietre, unul dintre oamenii de ordine fiind izbit in fata si ranit destul de serios. Jandarmii au ripostat cu gaze lacrimogene, in acel moment, reusind sa disperseze multimea si sa o impinga inapoi pe trotuare. Scena aceasta avea sa se repete de mai multe ori pe parcursul noptii.

Spre ora 20:00, lucrurile se calmasera. Circulatia, care fusese intrerupta in timpul busculadei se relua­se, iar numarul protestatarilor, care fusesera 2.000 in timpul zilei, se injumatatise. Se renuntase si la ideea de a se pleca in mars spre Cotroceni, iar locul celor care plecasera fusese luat de protestatari care, printre scandarile anti-Basescu, mai strecurau si cate o ovatie fotbalistica.

Un astfel de grup a fortat din nou cordonul de jandarmi, spiritele incin­gan­du-se si mai tare. De data aceasta a zburat o torta incendiara spre scu­tierii care impingeau oamenii spre tro­tuar, piata umplandu-se in cateva secunde de fum. Jandarmii au ripostat cu gaze lacrimogene, fiind imediat contrati cu pietre, sticle si alte pocnitori. Din cauza gazelor lacrimogene, insa, zeci de oameni s-au retras fie langa fantana de la Facultatea de Arhitectura, fie pe peluza din fata Teatrului National, tusind si incercand sa-si revina. In imbulzeala creata mai multi civili si inca un jandarm au fost raniti, fiind nevoie de in­terventia unei ambulante. In­ce­pand cu acest moment, protestul anti-Ba­sescu a devenit si un razboi de ta­to­nare cu jandarmii. "Sclavii lui Ba­se­scu" a devenit noua scandare fa­vo­rita a multimii. De mai multe ori, ca­te un grup de protestatari se strecura pe langa jandarmi si ocupa bulevardul, atragand si restul celor adu­nati in piata. Jandarmii aveau insa mai multe dispozitive in asteptare, care au intervenit de fiecare data, im­pin­gand oamenii inapoi spre trotuare.

Numarul protestatarilor a scazut treptat. Dupa miezul noptii, mai ramasesera cateva zeci de oameni in piata si de trei ori mai multe forte de ordine. A fost si momentul in care cei ramasi au fost urcati in dube si dusi la sectie, unde li s-a reamintit ca protestul, anuntat de la inceputul saptamanii trecute, nu era autorizat. In Piata mai ramasesera doar pietrele aruncate si cosurile de gunoi smulse in timpul protestului.

×
Subiecte în articol: proteste bucuresti 2012