x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Blejnar a ordonat controale "cu dedicaţie" pentru Şova

Blejnar a ordonat controale "cu dedicaţie" pentru Şova

de Gabriela Mladin    |    26 Iun 2011   •   21:00
Blejnar a ordonat controale "cu dedicaţie" pentru Şova

Regina sau rege, Sorin Blejnar a do­vedit ca nu degeaba este "creierul" in ANAF. El a descoperit "o frauda" pe care subalternii sai n-o vazusera, dupa ce scormonisera doua luni com­plexurile energetice Turceni, Ro­vinari si Craiova pentru a da de con­tractele cu Casa de avocatura Sova. In luna martie a acestui an, ins­pec­torii ANAF, trimisi de Blejnar la com­p­lexuri, au verificat contractul in­cheiat cu "Sova" pe toate partile si au ajuns la concluzia ca nu exista nici o ilegalitate comisa. La o luna dupa fi­nalizarea raportului, acelasi Blejnar isi trimite din nou oamenii la com­plexuri si, pe aceleasi verificari, cons­tata o frauda de peste un milion de euro. Exista doua acte care prevad ace­lasi control, dar cu constatari diferite.

In acelasi timp, trebuie spus ca oamenii lui Blejnar au ignorat total celelalte doua contracte incheiate, la comanda lui Ionel Mantog, cu alte doua case de avocatura, "Gherghina" si "Nemoianu", unde tarifele sunt de sapte ori mai mari decat cele de la "Sova". Mai mult, serviciile decontate de cele doua case de avocatura "portocalii" sunt pe prestari pe care trebuia sa le faca juristii entitatilor, angajati pe contracte nedeterminate. Blejnar insa a ignorat total aceste documente.


Primul raport nu i-a placut lui Blejnar!
Seful ANAF, Sorin Blejnar, declara pentru Antena 3 despre ulti­mul control efectuat la complexurile energetice: "La finele anului 2010, inceputul anului 2011, ANAF, prin controale financiare la complexurile energetice Rovinari si Turceni, facand aceste verificari acolo, s-au constatat neconcordante cu privire la derula­rea anumitor contracte. Ne-am de­plasat la cabinetul de avocatura al dlui Sova, unde am constatat mai departe tranzactii suspecte catre un alt cabinet de avocatura, al dlui Ponta".
Dar ce arata, de fapt, rapoartele de control? "Urmare a controlului efectuat au rezultat urmatoarele… Din documentele puse la dispozitia echipei fiscale (contracte, facturi) nu au rezultat cedari de creante ale Complexului Energetic Turceni catre Casa de avocatura Sova", se mentioneaza in procesul-verbal incheiat in 23 martie 2011 la Complexul Energetic Turceni, de catre inspectorii ANAF Vasile Gruiescu si Claudiu Totan. Aceleasi constatari sunt facute si la Comple­xul Energetic Rovinari.


Al doilea, da!
Drept urmare, inspectorii lui Blej­nar constata ca nu sunt probleme la contractul incheiat de complexurile energetice si Casa de avocatura Sova.
Insa dupa doua luni de la acest raport, seful ANAF, Sorin Blejnar, trimite din nou inspectorii sa refaca acel control, nemultumit de rezultatul raportului. Si, doua luni, inspectorii ANAF au verificat numai contractul cu "Sova". La final, fara sa existe un raport scris, pe care partile sa-l poata contesta, Blejnar iese si spune ca s-au constatat nereguli in privinta contractului cu "Sova" si, mai mult, ar exista si un prejudiciu de un milion de euro.
In fapt, inspectorii au verificat acelasi contract, doar ca modul de interpretare, de aceasta data, a fost altul. Intocmai cum il ceruse seful!


Nu ne intereseaza alte contracte!
Pe parcursul controalelor facute la complexurile energetice, nu s-au urmarit alte contracte pe care en­titatile energetice le-au incheiat cu alte case de avocatura. De buna-cre­dinta, angajatii complexurilor au pus la dispozitia inspectorilor ANAF toate contractele incheiate de companii cu casele de avocatura. Surse din cadrul societatilor statului au comunicat ca inspectorii ANAF au oprit pentru verificare doar contractul cu Casa Sova, iar celelalte au fost restituite cu mentiunea "astea nu ne intereseaza".
De fapt, ce nu-i interesa pe inspectorii ANAF sau pe Blejnar? Contracte similare incheiate intre complexurile energetice si casele de avocatura, dar care au avut "girul" lui Ionel Mantog, fostul lider al PDL Gorj. Aceste contracte prevad un tarif perceput companiilor statului de sapte ori mai mari decat cel incheiat cu "Sova". Este vorba despre actele incheiate cu Casa de avocatura Nemoianu din 25 august 2010 incoace si cel incheiat cu Casa de avocatura Gherghina din iunie 2010 incoace. Tarifele sunt de-a dreptul "nesimtite". Pentru o ora de prestatii catre complexurile energetice, avocatii caselor Nemoianu si Gherghina incaseaza 702,8 lei fara TVA si, respectiv, 700 lei fara TVA. De mentionat ca aceste case de avocatura efectuau aceleasi servicii ca si in cazul "Sova", unde tarifele pe ora erau de 153 de lei la care se adauga TVA.

Basescu: "Acum inteleg ce avea Ponta cu Mantog"
Seful statului, Traian Basescu, a comentat si el actiunea comandata de Blejnar la complexurile energetice, concluzionand: "Acum inteleg eu ce avea Ponta cu Mantog (foto), de ce se tot lua de el. Nu ii mai dadea contracte". Declaratia a fost fa­cuta miercuri seara pe postul de televiziune B1.
Presedintele a omis sa spuna ce au avut si judecatorii Tribunalului Sibiu de l-au condamnat pe Ionel Mantog la doi ani cu suspendare pentru ca a inselat complexurile energetice si SNLO, intocmind in fals documente pentru a beneficia din banii companiilor de o vila de toata frumusetea intr-un cartier din Targu-Jiu. A omis sa spuna ca, desi are condamnare penala cu inchisoare pentru ca a prejudiciat companiile statului, PDL il tine in functii la consiliile de administratie ale entitatilor respective. Si a mai uitat sa spuna presedintele ca oamenii din PDL au facut contracte cu firmele de avocatura agreate de "portocalii", cu preturi de sapte ori mai mari decat cele incheiate cu "Sova", unde Victor Ponta era avocat asociat.

×
Subiecte în articol: politica