x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special BOHO PUNK By Florin Dobre

BOHO PUNK By Florin Dobre

de Oana Vasiloiu    |    19 Noi 2010   •   18:06
BOHO PUNK By Florin Dobre

Dacă ar fi să îmi alcătuiesc o garderobă de la un singur designer, atunci acela ar fi Florin Dobre. Nonconformismul, cultul pentru toate artele şi „free spirit” _ acestea sunt cele trei calităţi ale lui Florin, care se reflectă atât de frumos în designul său vestimentar. Unic în România, Forin se inspiră din stilul propriu de viaţă, pe care şi l-a creionat de la vârsta de 15 ani, fascinat fiind de muzica şi de fotografiile cu „style icon”-urile sale: Michael Hutchens, George Michael, Kurt Cobain, Prince, David Bowie, Iggy Pop. Definitivarea imaginii de sine a venit şi după ce i-a descoperit pe J.P. Gaultier, Thierry Mugler, Paul Smith şi Yves Saint Laurent. Născut undeva într-un loc modest din Constanţa, neavând bani „de acasă”, sponsori, nici măcar un profesor sau un mentor (deşi şi-ar fi dorit), deşi absolvent de facultate de sport, fără nici un fel de ajutor profesionist, Florin s-a apucat să croiască şi să-şi coasă singur hainele pe care le visa noaptea. Asta era tot ceea ce voia să facă, haine.

Susţinut de nişte părinţi minunat de buni şi de pozitivi (cum îi descrie Florin), acum 10 ani, a început să îşi facă singur ţinutele, iar prietenii au început să poarte creaţiile lui, impresionând. Obsedat de imagine, de ideea de a nu trece neobservat şi de impactul vizual, nu a durat mult până să-şi formeze adepţi şi având un pozitivism ieşit din comun, Florin Dobre a început să-şi organizeze show-urile de prezentare cu absolut toate resursele proprii. La prima prezentare, „Debut”, l-a avut ca director artistic pe cel care l-a remarcat şi i-a recunoscut meritele, Philippe de Guilet de Saint Mart (cunoscut în România pentru Festivalul de modă „Pasarela” şi internaţional, pentru munca artistică pe care o face pentru coloşi ca: Gaultier, Mugler, Lagerfeld), fapt care l-a onorat şi l-a pregătit pentru ceea ce avea să urmeze, din toate punctele de vedere. Nu îşi permitea un atelier cu angajaţi. A croit şi cusut singur hainele cu o pasiune rară. Asta i-a dat puteri nebănuite.

 

Trend  

Stăm de vorbă şi freamătă de fericirea de a vorbi despre munca lui şi despre planuri şi are o blândeţe remarcabilă. Gesticulează, zâmbeşte, ochii îi exprimă toată dorinţa şi lumina interioară. El trăieşte pentru a se exprima şi, deşi are câteva modele de viaţă, nu poate să fie altfel decât este el conceput: romantic, veşnic în căutarea dragostei adevărate şi foarte liber în gândire. „Părinţii m-au învăţat să mă descurc singur, mi-au arătat încredere şi mi-au dat libertatea să aleg, şi după ce am ales, m-au susţinut şi indife­rent că făceam alegerea aparent imposibilă, mă făceau să cred că nu există ceva ce nu pot să duc la bun sfârşit, chiar dacă teoretic nu existau posibilitaţi şi oricine ar fi fost tentat să renunţe sau să aleagă calea cea mai simplă”. Cred că aş vorbi ore cu Florin, fascinant ca personalitate şi foarte rar, ca om, da, cred că aşa l-aş descrie, într-un cuvânt. Privesc hainele lui.

Impecabil realizate şi finisate, detalii lucrate manual, greu de conceput. Îmi dau seama ce muncă multă e în spatele lor şi, în ciuda faptului că în fiecare piesă se ascund timp, energie, suflet şi mult stil, îl apreciez şi mai mult pentru preţurile foarte accesibile pentru un designer. Florin nu munceşte pentru bani sau titluri de glorie, ci pentru oameni care îl apreciază. Florin creează imagini, stiluri de viaţă. L-am întrebat de ce nu pleacă să-şi deschidă showroom-ul la Paris sau la LondraĂ Mi-a răspuns scurt, zâmbind: „Pentru că femeile din România sunt cele mai frumoase femei!”. Îl înţeleg.

Florin are atât de mult de spus şi de oferit încât îşi propune să deschidă, în scurt timp, un concept store, un cuib al artiştilor din toate domeniile şi să promoveze toate genurile şi toate culturile, prin toate manifestările de tip „boho” care îi inspiră viaţa. Acum 5 ani s-a mutat în Bucureşti şi de curând a cucerit o lume întreagă de bărbaţi şi femei care i-au adoptat stilul şi nu doar atât, şi-au regăsit identitatea în imaginea lui. De la tricouri, pantaloni, jachetele din piele şi lână până la accesorii – toate pot fi purtate atât de bărbaţi, cât şi de femei, iar ca şi „trend setting” – toate ramân etern valabile, nu se pot demoda. Culoarea roşie şi tonurile de roz, fucsia, cyclamen, purpuriu nu lipsesc. Chiar dacă predomină all black, întotdeauna va exista un element de contrast roşu sau colorat puternic. Contrastele sunt mereu prezente. Florin îmbină mai multe genuri şi perioade în aceeaşi ţinută şi o face lejer şi cu mult stil. Piese vintage se suprapun cu cele de new punk... Romantismul se completează doar cu un pic de new punk sau gotic, iar rezultatul este inconfundabil în stilul aparent neglijent dar foarte preţios, studiat şi unic, semnat Florin Dobre. Pe curând!

×
Subiecte în articol: antimonden jurnal de stil