x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Casuta cu ingeri

Casuta cu ingeri

22 Dec 2004   •   00:00

CRACIUN FERICIT!
Fulgi mari, pufosi si unici cadeau peste pamantul inghetat. Dintr-un cotet, cat o casa, un caine negru si latos incepe sa latre, nelinistit si el, saracul, de vremea rea care incepea sa-si arate coltii.
LORETA POPA

Icoana Maica Domnului cu Pruncul - Hodighitria, secolul XVII, Tara Romaneasca, din colectia Muzeului National de Arta al Romaniei
Pe sub podul din orasul Gaesti - Dambovita trece o patrula a Politiei. Magazinele incep sa se inchida si ultimii cumparatori ies cu pachetele subsuoara. Aleile parcurilor te imbiau la popas, iar copacii, de obicei de culoare neagra, erau acum albi si pareau ca saluta. Mai erau doua zile pana la Craciun, iar politistii isi faceau planuri de Sarbatori.

DESCOPERIRE. Doi copii, un baietel de doi ani si o fetita de trei, se zgribuleau unul in altul, patrunsi de gerul de afara. Politistii, uimiti ca sunt singuri, ii intreaba pe copii unde este mama lor. Acestia raspund ca s-a dus sa cumpere bomboane. Hotararea este luata fara intarziere, cei doi sunt dusi la Spitalul orasenesc din Gaesti. Desculti si aproape dezbracati, Catalina si Ionut muscau cu pofta dintr-o bucata de paine veche de cine stie cat timp. Amandoi blonzi, cu ochi albastri ca marea in miez de vara, par rupti din povestile cu ingerasi pe care mamele din lumea intreaga le spun copiilor lor la culcare. Doar a lor, neatinsa de farmecul si candoarea propriilor copii, i-a parasit fara nici o remuscare. Cei de la spital auzisera de Centrul de Primire in Regim de Urgenta a copiilor de la 0 la 3 ani si fiindca nu aveau conditii ca sa-i gazduiasca au rugat-o pe directoare sa le gaseasca pruncilor un loc. Cum cei doi se incadrau in varsta au fost imediat preluati de reprezentantii centrului.

CUMINTENIE. Lacrimi calde curgeau pe obrajii copiilor, care nu mai vazusera in viata lor lucruri atat de frumoase. Cat timp formalitatile au fost indeplinite, micutii nu s-au miscat de la locul lor. Atitudinea lor cuminte si in acelasi timp demna le-a uimit peste masura pe asistentele centrului, care s-au indragostit pe loc de ei. Aburii calzi ai apei fierbinti, aromati de samponul de capsuni, invadasera camera de baie unde Catalina si Ionut au fost dusi pentru a fi spalati. Dupa jumatate de ora isi fac aparitia doi ingerasi blonzi, fericiti, curati si superbi. Dintr-un ibric fierbinte, o ingrijitoare le toarna copiilor in canute frumos colorate lapte cald si miere.

DRAGOSTE. Zapacit de lucrurile minunate pe care le vedea pentru prima oara in viata lui, Ionut aproape ca uita sa mai manance. Noroc cu surioara lui, care in ciuda varstei fragede se comporta ca o adevarata mama, indemnandu-l din cand in cand sa mestece usurel mancarea pregatita de dieteticienele din centru. Ea asteapta apoi rabdatoare pana cand Ionut termina si ii cedeaza jumatate din desertul ei, uimind asistenta cu acest gest. Lacrimi de ciuda si compasiune inunda obrajii asistentelor, mame la randul lor, care nu inteleg cum este posibil ca doi copii atat de frumosi si cuminti sa fie abandonati. Se gandeau la copiii de care se ocupasera pana acum, copii gasiti tot pe strada, care nu aveau nevoie decat de dragoste parinteasca si, drept urmare, simteau o nesfarsita oboseala, iar munca lor, o lupta permanenta cu morile de vant.

SIGURANTA. Catalina si Ionut ar fi vrut sa doarma, dar patuturile li se pareau mult prea albe, prea curate si se simteau stingheri. Pana la urma, Mos Ene si-a facut datoria pe deplin, iar chipurile inundate de fericire si siguranta spuneau totul despre ceea ce simteau. Doua zile mai tarziu aveau parte de cel mai frumos Craciun din viata lor. Imbracati, spalati si hraniti, au primit din partea Mosului langa bradul impodobit numeroase cadouri, jucarii atat de multe si frumoase incat nu indrazneau sa le atinga. Catalina, indemnata de asistente, ia un creion si incepe sa deseneze ca si cum pana atunci nu mai facuse nimic altceva. In scurt timp, caietul primit de la Mos Craciun se umple de imagini, majoritatea cu un baiat si o fetita tinandu-se de maini.

COLINDE. Seara aceea de Craciun mirosea a rasina, iar camera unde avea loc serbarea era inundata de o lumina neverosimila. Atunci au auzit prima data colinde si le-au invatat apoi pe de rost, fiindca erau isteti si tare le-au placut. Colinde de-ale noastre, romanesti, umpleau sufletele asistentei si nimeni nu era singur la aflarea vestii ca Iisus Hristos a venit pe lume in sfanta noapte de Craciun. De aceasta data, obrajii Catalinei si ai lui Ionut erau imbujorati de emotia momentului, caci slujba pe care o vedeau oficiata de un preot la Centrul Casa Ingerilor ii uimea peste poate. In prezent, ambii copii sunt in grija unei familii maternale din judetul Dambovita, iar viata lor a intrat pe un fagas cu adevarat normal. Pentru ca darul cel mai de pret pe care Dumnezeu nu inceteaza sa-l faca oamenilor este viata...

Click pentru a mari imaginea

Fundatie nonprofit pentru copiii abandonati

In 2000, dna Simona Stewart a infiintat Fundatia nonprofit Cara Bella International, avand activitati de ocrotire a copiilor aflati in dificultate si de ajutorare a oamenilor saraci din judetul Dambovita. In mai 2001 a vizitat Sectia de Pediatrie a Spitalului Judetean Dambovita si s-a cutremurat vazand copiii abandonati in spital si mai ales conditiile dure in care traiau acestia. In martie 2002 a aparut la Gaesti Centrul de Primire in Regim de Urgenta a copiilor 0-3 ani din Dambovita. Copiii sunt hraniti de dieteticieni, ingrijiti de surori medicale si evaluati zilnic de un medic pediatru. Dormitoarele sunt viu colorate, iar camera de joaca are cele mai moderne si sigure jucarii, donate de persoane fizice si juridice din SUA. Personalul a fost angajat nu numai din punctul de vedere al calificarii profesionale, dar si in urma evaluarilor psihologice. Astfel ca toti sunt foarte atasati de copii, iar copiii le spun "mame".

Ingeri deghizati in mame, care se roaga de Craciun

"Acum, in ajunul Sfintelor Sarbatori de Iarna ma rog ca Dumnezeu sa deschida inimile tuturor romanilor catre bunatate. Casa Ingerilor reprezinta locul unde va exista intotdeauna un amestec de bucurie si tristete. Bucurie pentru ca putem oferi acestor copii un strop de fericire si multa tristete la gandul ca nu le putem oferi cel mai de pret cadou: o mama. Sunt pe lume ingeri deghizati in mame, iar zambetul le e la fel de mare ca inima. Dar, din pacate, mai exista si un alt soi de mame. Cele care uita ca zilele lor pot fi binecuvantate de zambetul copiilor carora le-au dat viata. Cele care uita ca doar copiii lor le pot da puterea de a merge mai departe si de a lupta cu viata. Doar zambetul copilului caruia i-ai dat viata te poate face cu adevarat puternica..." Exista sustinere pentru aceasta "Casa a Ingerilor" din partea mai multor persoane private si fundatii din SUA, dar si a Directiei de Protectie a Drepturilor Copilului Dambovita si a Consiliului Judetean Dambovita - dl Mihai Trifan.

Sprijin pentru copiii uitati de parinti

Atunci cand copiii sunt cuminti si ascultatori, Mos Craciun vine la ei incarcat de daruri. Toti ii scriu acestuia in fiecare an lungi epistole cu tot ceea ce isi doresc. Spiridusii Mosului sunt ocupati pana peste cap cu cititul, dar si cu impachetarea darurilor pentru cei buni, harnici si isteti. Toti copiii sunt vegheati de Mos Craciun, iar cei orfani cu deosebire. Pentru ca si-au pierdut sprijinul parintesc, acestia au in batranul Craciun un aparator vrednic de toata lauda. De aceea Bunul Dumnezeu l-a inzestrat cu rolul de a veghea asupra Ingerilor sai mici, pe care trebuie sa ii indrume si sa-i calauzeasca numai spre bine.
×