x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ciocu’ mic, că acum suntem noi la putere!

Ciocu’ mic, că acum suntem noi la putere!

de Cristina Diac    |    09 Sep 2010   •   00:00
Ciocu’ mic, că acum suntem noi la putere!
Sursa foto: Arhivele Naţionale/

În 1990, demnitari cu rang înalt sau funcţionari mai mărunţi vor fi socotit că venise vremea să se înfrupte pe săturate din mierea puterii. Astfel, unii au păcătuit cu gândul, cu vorba sau cu fapta nu doar în faţa divinităţii, ci şi chiar faţă de norme, legi şi regulamente lumeşti.



Cine să mai respecte legislaţia "ceauşistă", nedreaptă şi anacronică, valabilă însă în cea mai mare parte a ei? Şi, mai ales, cine să judece abaterile, atâta vreme cât oameni presupuşi a veghea la respectarea legii o încălcau fără teamă de consecinţe? Orice a fost posibil în numele "democraţiei", interpretată de fiecare după cum i-a venit mai bine.

Ochi pofticioşi s-au îndreptat atunci nu doar asupra funcţiilor deţinute de "foşti", ci şi spre casele locuite de fosta nomenclatură. Ce-i drept, majoritatea covârşitoare erau situate în zone rezidenţiale şi depăşeau confortul unui apartament obişnuit. După arestarea foştilor demnitari care au compus ulterior "lotul CPEx", asupra caselor şi bunurilor aflate în ele Procuratura a instituit sechestru şi a numit câte un custode, care se obliga faţă de autorităţi să aibă grijă de bunurile inventariate şi chiar să nu modifice cu nimic configuraţia locului, consemnată în procesele-verbale de percheziţie. Rolul de custode l-au preluat rude mai îndepărtate, vecini, prieteni sau cunoştinţe ale foştilor ocupanţi.

Bunăoară, de locuinţa Linei Ciobanu din Strada Pictor Rosenthal nr. 13 se angajase să aibă grijă inginerul Liviu Popeneciu. Din ianuarie, când a fost arestată Lina Ciobanu, şi până în iulie, inginerul Popeneciu a mers la interval de câteva zile ca să se asigure că totul este în regulă. Casa fusese locuită de Lina Ciobanu în baza unui contract de închiriere, care nu fusese reziliat o dată cu arestarea titularei.

La sfârşitul lui iunie, trei funcţionari ai ICRAL, unul din ei chiar juristul Fotescu, însoţiţi de un poliţist, au descins în Pictor Rosenthal, cerând evacuarea urgentă a imobilului şi predarea cheilor, în caz contrar urmând să se procedeze la evacuarea silită. Pentru că au refuzat să prezinte un document oficial, Liviu Popeneciu a refuzat, la rândul său, să le predea cheile apartamentului. Pe loc s-a iscat o ceartă, la care au asistat vecini şi trecători. Reprezentanţii ICRAL au folosit un limbaj trivial şi i-au adresat injurii, scria Liviu Popeneciu instanţei care o judeca pe Lina Ciobanu. Cuprins de zel revoluţionar, juristul Fotescu i-a spus că "acum noi suntem mai tari, vă desfiinţăm", iar inspectoarea Chirilă: "Până acum v-am lăsat, dar de-acum o să vă coste de-o să vă frigă, că ştim noi cum se făceau devizele de cheltuieli". În faţa ameninţărilor, custodele s-a retras în locuinţă, în timp ce juristul striga ameninţător că trimite după un meşter care să spargă uşa. În scandal s-au amestecat şi trecătorii, adunaţi ca la spectacol. Ceea ce, probabil, i-a determinat pe funcţionari să renunţe pentru moment la intenţiile belicoase.

Au revenit peste câteva zile ca să termine ce începuseră. Profitând de absenţa inginerului Popeneciu, un grup de civili a pătruns în locuinţă prin spargere. "Printre aceştia, scrie custodele, au fost recunoscuţi Aldea Apostola, judecător la Tribunalul Suprem, Secţia Civilă, beneficiara prezumptivă a locuinţei, cu sau fără contract de închiriere, nu se ştie, dl Fotescu, jurist ICRAL, şi doamna Chirilă, funcţionar ICRAL." Toate acestea, inginerul Popeneciu le-a aflat de la vecini. Imediat, ocupanţii au schimbat toate yalele. Sosit la faţa locului, cel care răspundea de integritatea bunurilor nu a mai putut intra în locuinţă.

Ilustrativ pentru starea de spirit care domnea atunci, cazul n-a fost în nici un caz singular. Sub umbrela "democraţiei" s-a pornit un lung şir de abuzuri, săvârşite sub oblăduirea celor mai înalţi demnitari ai statului.

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani