x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Clotilde Armand, disperată după voturi. Sondaj de opinie folosit, la o lună de la realizarea lui, pentru a-și ataca principalul contracandidat. Tema: a lucrat 3 ani la SRI

Clotilde Armand, disperată după voturi. Sondaj de opinie folosit, la o lună de la realizarea lui, pentru a-și ataca principalul contracandidat. Tema: a lucrat 3 ani la SRI

de Ion Alexandru    |    20 Mai 2024   •   08:20
Clotilde Armand, disperată după voturi. Sondaj de opinie folosit, la o lună de la realizarea lui, pentru a-și ataca principalul contracandidat. Tema: a lucrat 3 ani la SRI

Clotilde Armand, depășită, în cel mai recent sondaj de opinie, de către George Tuță, de la PSD-PNL, își atacă principalul contracandidat pentru funcția de primar al Sectorului 1, aruncând pe Facebook un alt sondaj, realizat cu o lună în urmă, potrivit căruia USR-ista ar fi pe primul loc, la o distanță de 6 procente.

Motivul invocat este acela că 72% dintre votanții Sectorului 1 cred că „persoanele care au lucrat, în trecut, pentru SRI ar trebui să rămână în afara politicii”, iar George Tuță a lucrat, în urmă cu câțiva ani, la cabinetul directorului SRI Eduard Hellvig. Sondajul, comandat de USR, dă Alianța Dreapta Unită (USR-PMP-Forța Dreptei) pe primul loc atât la Consiliul General al Capitalei, la Consiliul Local Sector 1, cât și la alegerile parlamentare.

Depășită, în ultimele sondaje de opinie, de către candidatul PNL-PSD pentru Primăria Sectorului 1 din București, primărița USR, Clotilde Armand, își atacă principalul oponent din 9 iunie 2024 printr-un mesaj subliminal, transmis, de asemenea, prin intermediul unui sondaj de opinie, ale cărui date au fost, însă, culese cu mai bine de o lună în urmă.

Edilul USR al Sectorului 1 a publicat, la finalul săptămânii trecute, pe pagina sa de Facebook, rezultatele unui sondaj de opinie realizat de IPSOS, în perioada 8 – 22 aprilie 2024, cercetarea sociologică fiind efectuată la comanda Uniunii Salvați România, pentru Sectorul 1 al Capitalei. În postarea citată, Clotilde Armand scrie: „Bonus: 72% dintre respondenți sunt de acord cu afirmația «persoanele care au lucrat, în trecut, pentru SRI ar trebui să stea în afara politicii», restul de 19 % opunându-se”.

Concret, una dintre întrebările sondajului comandat de USR și realizat de IPSOS a chestionat respondenții cu privire la această chestiune, rezultatele fiind acelea că 72,1% dintre ei au răspuns că persoanele care au lucrat, în trecut, pentru Serviciul Român de Informații ar trebui să rămână în afara politicii, un eșantion de 18,6% răspunzând că nu sunt de acord cu această abordare, iar 9,3% nu au știut sau nu au vrut să răspundă la această întrebare.

George Tuță: „I-a cuprins mânia”

Este evident că acest chestionar îl vizează direct pe candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Sectorului 1, George Cristian Tuță, acestea fiind, astfel, atacat la „baionetă” de actualul primar în funcție. Înainte de a deveni parlamentar, membru al Biroului Permanent al Partidului Național Liberal și președinte al Organizației PNL de la Sectorul 1, George Tuță a lucrat, timp de trei ani, în cadrul Unității Militare UM 0102 a Serviciului Român de Informații.

De altfel, candidatul alianței PSD-PNL a mai răspuns la această chestiune, chiar în programul cu care se prezintă în fața alegătorilor, nefiind pentru prima dată când este atacat pe această temă de către cei de la USR. „Dar, vai, au găsit în CV-ul meu, semnat și postat de mine pe site-ul Camerei Deputaților, că am lucrat la Cabinetul lui Eduard Hellvig (UM 0102 - Cabinetul Directorului SRI), pentru aproape trei ani. Nu m-am dezis niciodată de această perioadă, de care sunt mândru, ca și de această instituție, pe care o respect. Ca, de altfel, și pe Eduard Hellvig, alături de care, înainte de experiența în SRI, am lucrat alți șapte ani. Ochii li s-au aprins, mânia i-a cuprins și un licăr de speranță le-a înflorit pe dată în priviri. Campania era salvată”, a precizat George Cristian Tuță.

Ierarhii interesante

Revenind la sondajul comandat de USR, regăsim, aici, și un clasament al candidaților pentru Primăria Sectorului 1 și pentru Consiliul Local al Sectorului 1. În acest sens, pentru funcția de primar, IPSOS arată că pe primul loc s-ar afla Clotilde Armand, candidata ADU (USR – PMP – Forța Dreptei), cu 34,4%. Pe locul al doilea s-ar situa candidatul PSD-PNL, George Tuță, cu 28,3%, urmat de candidatul PUSL, Liviu Negoiță, cu 24,3%, și de candidate AUR, Ramona Ioana Bruynseels, cu 7,7%.

Mai mult, același sondaj a măsurat și intenția de vot pentru Consiliul Local de Sector, unde ADU (USR-PMP-Forța Dreptei) s-ar situa pe primul loc, cu 36,7%, pe locul al doilea ar fi Alianța PSD-PNL, cu 35,7%, pe locul al treilea s-ar situa AUR, cu 9,2%, iar pe poziția a patra s-ar clasa PUSL, cu 8,7%.

Așa cum precizam, mai sus, aceste date ar fi fost culese în perioada 8 – 25 aprilie 2024, însă postarea lui Clotilde Armand a avut loc după ce CURS a dat publicității cel mai recent sondaj de opinie care măsoară intenția de vot la nivelul Sectorului 1. Este vorba despre un sondaj realizat în perioada 8 – 14 mai 2024, conform căruia, pentru funcția de primar al Sectorului 1, pe primul loc se află candidatul Alianței PSD-PNL, George Tuță, cu 32%, urmat de Clotilde Armand, cu 31%, de Liviu Negoiță (PUSL), cu 13%, de Ramona Ioana Bruynseels (AUR), cu 8%, și de fostul edil de sector, Dan Tudorache, în prezent candidat independent, cu 7 procente. Iar, pentru Consiliul Local al Sectorului 1, cifrele diferă fundamental de cele prezentate de Clotilde Armand la finalul săptămânii trecute. Mai exact, Alianța PSD-PNL se află pe primul loc, cu 42%, urmat de Alianța Dreapta Unită (USR-PMP-Forța Dreștei), cu 33%, poziția a treia se situează PUSL, cu 14%, urmat de SOS România și de AUR, cu câte 5 procente.

Comandată de USR, cercetarea sociologică îi salvează pe progresiști pe primul loc, la toate alegerile

Sondajul USR, care ar trebui să vizeze alegerile pentru Sectorul 1, cu care se laudă Clotilde Armand pe contul său de socializare, conține și alte chestionare la fel de interesante. Spre exemplu, respondenții au fost puși în fața întrebării dacă „Alianța PSD-PNL este un lucru rău petru România”, afirmație cu care 48,3% dintre cei chestionați au fost de acord, 38% nu au fost de acord, iar 13,7% nu au oferit vreun răspuns. Conform aceluiași sondaj, 17,8% dintre respondenți s-au declarat mulțumiți de activitatea actualului Guvern, în timp ce 75,6% s-au declarat nemulțumiți. Cu alte cuvinte, corelând cele două întrebări, rezultă că 31,8% dintre cei chestionați sunt nemulțumiți de guvernare, dar nu cred că actualul guvern este un lucru rău pentru România.

Chestionarul a sondat și intenția de vot pentru Consiliul general al Municipiului București, 38,11% răspunzând că aleg ADU (USR-PMP-Forța Dreptei), 36,4% preferând Alianța PSD-PNL, 9,4% nominalizând AUR și 9% spunând că votează PUSL.

Cele mai halucinante răspunsuri au venit, însă, la întrebarea cu cine ar vota cei chestionați la alegerile pentru Parlamentul României. Pe primul loc s-ar situa USR, cu 28,5%, urmat de PSD cu 25,3%. PNL s-ar afla abia pe poziția a treia, cu 11,9%. AUR ar lua numai 9,9%, urmat de PUSL cu 8,5%. În acest sondaj, Forța Dreptei ar fi votată de 6%, iar REPER (partidul lui Dacian Cioloș) de 5%. Ultimele două formațiuni apar în marja de eroare de 2% în toate celelalte sondaje de opinie.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Clotilde Armand SRI sondaj de opinie