x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Combinata de la Brăila, în Guvernul României. Pleacă șefu’, vine înlocuitorul, iar în locul său vine adjunctul politic

Combinata de la Brăila, în Guvernul României. Pleacă șefu’, vine înlocuitorul, iar în locul său vine adjunctul politic

de Ion Alexandru    |    29 Aug 2022   •   07:55
Combinata de la Brăila, în Guvernul României. Pleacă șefu’, vine înlocuitorul, iar în locul său vine adjunctul politic

Secretar de stat în Ministerul Muncii, liberalul Cătălin Boboc a fost eliberat, la finalul săptămânii trecute, din funcție. Tot atunci, premierul Nicolae Ciucă l-a eliberat din funcție și pe secretarul de stat de la Antreprenoriat și Turism, liberalul Florin Dobrescu.

 

După care l-a numit pe acesta din urmă în locul lui Boboc. Iar în locul lui Dobrescu a fost numit, ca secretar de stat, liberalul Cătălin Canciu. Toți trei provin din PNL Brăila, iar Dobrescu l-a mai înlocuit pe Boboc, în funcția de prefect al județului Brăila. 

Algoritm politic dus la extrem în  Guvernul României, asumat de premierul Nicolae Ciucă, prin nu mai puțin de patru Decizii emise vineri. Astfel, prin Decizia prim-ministrului nr. 445, din data de 26 august 2022, Cătălin Boboc este eliberat din funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Cătălin Boboc ocupa această funcție din februarie 2021, fiind numit de Partidul Național Liberal, el fiind, conform declarației de interese pe care a completat-o și depus-o în vara acestui an, și președintele Organizației Județene Brăila a PNL.

Anterior, în mandatul 2012-2016, Cătălin Boboc a ocupat funcția de senator al României, tot pe listele Partidului Național Liberal, după care, cu o scurtă pauză în ceea ce privește demnitățile publice, timp în care a activat în domeniul privat, el a fost numit prefect al județului Brăila. Funcție pe care a ocupat-o între decembrie 2019 și august 2020. În declarația sa de avere a notat că a obținut venituri salariale, în calitate de prefect, de 134.606 lei pe an.

 

În locul lui Boboc vine fostul șef de la Ordine Publică din IPJ Brăila

 

În aceeași zi de vineri, 26 august 2022, Nicolae Ciucă emite o altă Decizie de prim-ministru, având numărul 446/2022, prin care se eliberează din funcția de secretar de stat la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului un anume domn Florin Sergiu Dobrescu. Pentru ca, imediat, tot Nicolae Ciucă să emită Decizia nr. 447 din 26 august 2022, prin care Florin Sergiu Dobrescu este numit în funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, în locul lui Cătălin Boboc.

Noul secretar de stat în Ministerul Muncii, dar și ex-secretarul de stat de la Antreprenoriat și Turism este fostul șef al Serviciului de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Brăila și, în prezent, subordonat pe linie politică al lui Cătălin Boboc, fiind sprijinit tot de PNL Brăila, organizație al cărei membru este. Interesant este că nu e pentru prima dată când Florin Sergiu Dobrescu îl înlocuiește pe Cătălin Boboc într-o funcție guvernamentală. 

Înainte de a fi secretar de stat la Turism, Dobrescu a ocupat funcția de prefect de Brăila, preluată de la Cătălin Boboc. 

Florin Sergiu Dobrescu va cumula, ca secretar de stat la Muncă, pensia specială cu salariul de la stat. Conform ultimei sale declarații de avere, acesta a realizat, în ultimul an fiscal, 100.692 de lei din pensia de serviciu de fost polițist.

 

Înlocuitorul înlocuitorului, liderul organizației municipale a PNL

 

Iar lucrurile nu se opresc aici, Nicolae Ciucă găsindu-i un înlocuitor și lui Dobrescu, cel care l-a înlocuit pe Boboc. Astfel, prin Decizia nr. 448 din aceeași zi de 26 august 2022, premierul îl numește în funcția de secretar de stat la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului pe un anume domn Cătălin Canciu.

Cel care îi ia locul lui Dobrescu, de la PNL Brăila, este… președintele Organizației Municipale a PNL Brăila și fost inspector școlar județean. Din declarația de avere pe care Cătălin Canciu a depus-o vara aceasta rezultă că, în ultimul an fiscal, a încasat mai multe sume de bani de la stat: 85.480 de lei de la Inspectoratul Școlar Județean, 17.968 de lei ca manager de proiecte de la Inspectoratul Școlar Județean, 17.144 de lei de la Liceul de Arte din Brăila, 600 de lei de la Casa Corpului Didactic Brăila, 1.515 lei de la Centrul Național de Evaluare în Educație, 9.850 de lei de la Consiliul Local al Primăriei Brăila și 2.596 de lei de la Ministerul Educației (hotărâri judecătorești).

 

Ex-ambasadorul României la Paris, numit secretar de stat în MAE

 

Tot în data de 26 august, șeful Executivului a emis o altă Decizie, având numărul 449/2022. De data aceasta este vorba despre o eliberare din funcție la cerere, solicitare transmisă la Secretariatul General al Guvernului tot în 26 august 2022. Ca urmare a acestei solicitări, Dan Dumitrescu este eliberat, la cerere, din funcția de secretar de stat în Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), începând cu aceeași zi. 

Dan Dumitrescu este tehnocrat, iar plecarea lui din minister nu înseamnă ruperea definitivă a legăturilor cu această instituție. Din declarația de avere la zi, rezultă că soția acestuia lucrează tot la MIPE, încasând, în ultimul an fiscal, un salariu de 84.274 de lei. 

Ultima numire făcută de premierul Ciucă în data de 26 august face obiectul Deciziei 450/2022, la baza căreia a stat Memorandumul MAE aprobat de premier, în urma căruia, din data de 1 septembrie 2022, Luca Alexandru Niculescu se numește în funcția de secretar de stat pentru procesul de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Luca Alexandru Niculescu este fostul ambasador al României la Paris, chemat de la post, de către președintele Klaus Iohannis, în data de 11 iulie.

×