x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Crisan, sahistul penal de la UREX

Crisan, sahistul penal de la UREX

07 Mai 2004   •   00:00

Patronul societatii Urex Rovinari, sahistul Alexandru Crisan a ajuns pe mana Parchetului dupa ce controlul efectuat de catre ANC la companie a scos la iveala grave ilegalitati.

CATALIN BUDESCU

Autoritatea Nationala de Control (ANC) a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea inceperii urmaririi penale a patronului societatii Urex Rovinari, Alexandru Crisan, si a fiului acestuia, a declarat ministrul ANC, Ionel Blanculescu. Calificand operatiunile derulate de patronul Urex drept „un furt ordinar", Blanculescu a precizat ca verificarile au fost extinse si la nivelul celorlalte firme detinute de Alexandru Crisan si fiul sau. Modalitatea folosita de Alexandru Crisan pentru a eluda bugetul de stat a fost prin efectuarea a diferite scheme de compensare intre mai multe societati.

Sah-mat la „rege"

Societatea Urex Rovinari a fost vanduta familiei Crisan, la 17 iunie 1999, de fostul Fond al Proprietatii de Stat pentru o valoare de 2,9 miliarde de lei. La sfarsitul anului trecut, compania inregistra datorii uriase: 700 miliarde de lei catre bugetul de stat, 82 de miliarde catre furnizori si 15 miliarde catre salariati. Pierderile societatii s-au cifrat in 2002, la 208 miliarde de lei pentru ca anul trecut acestea sa se ridice la „doar" 186 de miliarde de lei. De remarcat este faptul ca in tot acest timp singurii care nu au avut de suferit au fost cei din conducerea societatii, care a beneficiat din plin de salarii de zeci de milioane de lei. In perioada 1999 - 2004, SC Urex Rovinari a incheiat nu mai putin de 10 contracte de comision cu diferite societati comerciale fara baza legala obligandu-se sa achite peste 175 miliarde de lei asta in timp ce datoriile continuau sa creasca intr-o voiosie la societatea patronata de sahistul numarul unu al tarii.

Pe spatele muncitorilor

Ca de fiecare data cand un nou „inginer financiar" se ridica, muncitorii sunt cei care platesc. Dovada si faptul ca ANC a inceput controlul la uzina de reparatii din Rovinari, numai dupa ce muncitorii au declansat un protest spontan, la mijlocul lunii aprilie. Cauza fiind neplata salariilor restante. Remuneratiile neachitate insumeaza, conform declaratiilor ministrului ANC, aproape 15 miliarde lei.

Pe perioada controlului patronul Urex a virat ce a mai gasit prin pusculita pentru plata salariilor suma de 3,6 miliarde lei. Restul ramane de vazut cand si cum se vor putea achita restantele uriase catre muncitorii din Rovinari.

Evaziune

ANC a sesizat Parchetul General in vederea inceperii cercetarii penale a lui Crisan Alexandru junior si senior pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala. De asemenea, toate firmele patronate de cei doi vor fi supuse controlului Garzii Financiare si a organelor fiscale din Ministerul de Finante, existand indicii de eludare a legii. Totodata, ANC a informat si sesizat Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor cu privire la circuitul suspect al banilor in aceasta afacere.
×
Subiecte în articol: miliarde eveniment crisan urex