x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Culisele summit-ului european de la Bruxelles

Culisele summit-ului european de la Bruxelles

19 Dec 2004   •   00:00

Consiliul European din Bruxelles a fost populat, saptamana trecuta, de peste 2.000 de jurnalisti. Ei n-au avut insa prea mult spatiu de manevra din cauza regulilor extrem de stricte din cea mai importanta institutie europeana.

IRINA CRISTEA - BRUXELLES

ZGARCITI. Liderii Uniunii Europene s-au aratat la fata doar in timpul fotografiilor de familie si la cateva conferinte de presa
INGHESUIALA. Ziaristii straini si-au rezervat locuri in salile de presa cu mai multe zile inainte de inceperea reuniunii
AI NOSTRI. Jurnalistii romani s-au retras vineri in sala de briefing a Romaniei, asteptandu-i pe oficiali
La sediul Consiliului European din Bruxelles toti angajatii, de la agentul de securitate care verifica legitimatia de acces si pana la personalul care impinge carucioarele pline cu sandvisuri, sunt surazatori, saritori si comunicativi. Ai impresia ca mai multa deschidere si o atmosfera mai relaxata nu are cum sa existe intr-o institutie internationala. In realitate insa, Consiliul European este ca un mic stat in inima capitalei Europei, unde regulile sunt stricte, clare, si unde miile de oameni care furnica-n toate directiile se impart in functie de culoarea legitimatiei pe care o poarta la gat. Galbenul iti ofera acces in cladire, dar nu mai departe de zona pentru presa. Cu legitimatia rosie de membru al unei delegatii oficiale poti sa te aventurezi prin mai multe cotloane ale cladirii "Justus Lipsius", in timp ce, cu albastru la gat, ai dreptul, in calitate de organizator, la acces nelimitat.

LUMI SEPARATE. Separati fara drept de apel de liderii europeni pe care au venit sa-i vada si sa-i asculte, jurnalistii nu au alta solutie decat sa se raspandeasca pe cele cinci etaje care le-au fost destinate si sa urmareasca televiziunea cu circuit inchis a Consiliului. Din cand in cand, o iau la fuga pe scari, dupa ce pe ecranele monitoarelor apar mesaje care anunta ca urmeaza o conferinta de presa. Isi zambesc insa si in timp ce se calca in picioare sau cand isi dau coate-n ficati ca sa ajunga mai repede in sala de conferinte. Sunt amabili unii cu ceilalti si cand stau la coada la automatele de cafea (distribuita gratis) si cand isi fura unul de sub nasul altuia sandvisurile cu bulina verde, cele mai cautate din zecile de frigidere de unde se pot servi pe tot parcursul zilei.

VEDETA - TURCIA. De pe laptop-urile lor, adesea putin mai mari decat palma, transmit apoi febril informatii, care se refera insa, aproape in exclusivitate, la Turcia si la decizia statelor membre ale Uniunii Europene de a incepe negocierile cu aceasta tara in octombrie 2005. Romania si-a facut loc cu greu in textele lor si a fost si mai rar intalnita in discutiile lor. Vedetele celor doua zile de reuniune au fost, in afara de oficialii turci, jurnalistii din aceasta tara, care au facut un lobby de invidiat printre colegii europeni.

CHEF DE GLUME
INTERES. Conferinta de presa a Presedintiei Uniunii a umplut pana la refuz sala
La prima conferinta de presa a Presedintiei olandeze a Uniunii Europene, premierul Oandei, tara care detine sefia Consiliului pana la sfarsitul lumii, s-a tinut de glume cu sutele de jurnalisti care s-au inghesuit in sala. S-a distrat incepandu-si discursul in limba olandeza, spre disperarea participantilor, si s-a facut ca se lasa greu convins sa "treaca" pe engleza, spunand ca il vor certa colegii olandezi din Parlamentul European. A avut chiar initiativa de a traduce singur intrebarea pe care i-o adresase un jurnalist din Tara Lalelelor, povestind apoi asistentei si ce raspuns a dat.

INSTANTANEU
LA HOTEL. Premierul Adrian Nastase, indreptandu-se, joi seara, spre intalnirea cu socialistii
Joi seara, in jurul orei 16:20, in dreptul Hotelului Le MEridien din centrul Bruxelles-ului, stationa o coloana de cateva masini escortata de trei politisti pe motociclete. Coloana tocmai il condusese de la aeroport pe premierul Adrian Nastase, ne-au explicat foarte comunicativii politisti care s-au oferit sa ni-l prezinte pe "liderul" coloanei. Acesta ne-a explicat ca Nastase va pleca in cel mult 10 minute la o reuniune a socialistilor si ca suntem bineveniti sa-l fotografiem. Lumina blitz-ului l-a cam luat prin surprindere pe premier, care s-a grabit sa intre in masina cu geamuri fumurii care a luat-o imediat din loc.

×
Subiecte în articol: eveniment