x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Curiozitate versus necesitate

Curiozitate versus necesitate

de Florina Zainescu    |    02 Iul 2005   •   00:00
Curiozitate versus necesitate

Spaima bancherilor ca romanii vor "devaliza" bancomatele chiar in ziua lansarii leului greu s-a dovedit nefondata. Cel putin pana la orele pranzului, bucurestenii nu prea s-au inghesuit sa scoata bani de pe card.

UNIVERSITATE. La bancomatul montat la sediul central al Bancii Comerciale Romane era liniste ieri, pe la 11:00. Intr-o jumatate de ora, singura "clienta" fusese o angajata a bancii. Apoi, timizi, curiosii au inceput sa se invarta pe langa aparat. Mai intai o doamna cu un copil de mana. A stat vreo doua minute, a studiat ecranul bancomatului si, spre nemultumirea noastra, a plecat fara sa incerce sa scoata bani. Apoi si-au facut aparitia doi barbati care frematau de nerabdare sa puna mana pe noile bancnote. "Suntem curiosi", ne-a dezvaluit unul dintre ei, tot un zambet, introducand un card ING in bancomat. Codul pin, suma dorita… "Nu se poate. Nu-mi da bani", a exclamat el indignat. "Hai sa incerc si eu", spuse celalalt, scotand un card Raiffeisen din portofel. Victorie!

REACTII.Cateva bancnote de 100 de lei nou-noute fluturau in mana lui. "Va duceti la cumparaturi cu ei?", am indraznit sa-l intreb. "Nu. O sa ii vand colegului meu", mi-a spus el, bucurandu-se ca un copil care a primit o jucarie noua. Au plecat grabiti, abandonand saracul card in bancomat. Noroc ca paznicul bancii era la post si i-am putut incredinta "corpul delict" in speranta ca uitucul se va intoarce. Tot curiozitatea a impins si familia Nedelcu sa faca o plimbare pana la bancomat. "Nu o sa-i cheltuim imediat. Poate peste cateva zile, dar nu la piata", ne-au spus ei dupa ce s-au "alimentat". Dupa cei doi soti, i-a venit randul unei doamne intre doua varste. Era deja initiata in "tainele leilor noi". "E a doua oara cand scot bani astazi. Prima data am avut nevoie ca sa-mi platesc asigurarea auto si, cand am vazut hartia de 100 de lei, primul meu gand a fost ca n-am ce face cu ea", s-a confesat ea. Dar cum agenta de asigurari era familiarizata cu noile bancnote, s-a linistit.

PIATA ROMANA. La bancomatul BRD din Piata Romana, "traficul" era mai "aglomerat". Un domn tasta de zor la ATM, in timp ce un altul statea la coada. "Am venit ca am nevoie de bani", ne-a spus acesta din urma. Il cheama Nelu Cindrescu si nu se teme ca se va incurca la calcule. "Vreau sa scot 100.000-200.000 de lei, adica 10-20 de lei noi", si-a dovedit el priceperea. Din pacate, bancomatul nu a vrut sa-i dea acesti bani. S-a intors dupa 5 minute, spasit. "M-am incurcat! Mai am doar 150.000 de lei vechi pe card si am cerut 10.000 de lei noi, adica 100 milioane de lei", ne-a marturisit el razand. Simpatic a fost si un pusti, Bogdan. "Am pus-o!", a exclamat el cand a auzit ca respectivul bancomat da numai lei noi. "Aveam nevoie de bani, dar pe astia trebuie sa-i pastrez, ca-s primii", a spus el.

×
Subiecte în articol: eveniment bani