x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bomba electorală, detonată de CCR! Voturile de la primul tur al alegerilor prezidențiale se renumără. Se schimbă ierarhia candidaților?

Bomba electorală, detonată de CCR! Voturile de la primul tur al alegerilor prezidențiale se renumără. Se schimbă ierarhia candidaților?

de Ion Alexandru    |    29 Noi 2024   •   07:00
Bomba electorală, detonată de CCR! Voturile de la primul tur al alegerilor prezidențiale se renumără. Se schimbă ierarhia candidaților?

CCR a cerut Biroului Electoral renumărarea tuturor voturilor exprimate în primul tur de scrutin al prezidențialelor. Se suspicionează că o parte din buletinele ștampilate pentru Ludovic Orban au fost centralizate în favoarea Elenei Lasconi, ceea ce a făcut ca reprezentanta USR să-l depășească pe candidatul PSD cu 2.740 de voturi, intrând astfel în finală.

Dacă acest lucru se confirmă, atunci ierarhia se va reface, cu Marcel Ciolacu în turul al doilea. Însă dacă a avut loc o fraudă electorală, alegerile vor fi anulate și reluate de la zero. În paralel, CSAT a anunțat, ieri, că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral. Rețeaua de socializare TikTok nu a respectat legislația electorală românească și a contribuit la creșterea vizibilității, în mod nelegal, a unuia dintre candidații la alegerile prezidențiale. CSAT a sesizat, în acest sens, toate organele abilitate, inclusiv organele de urmărire penală.

Consiliul Superior de Apărare al Țării s-a reunit ieri, într-o ședință de urgență, pentru a analiza situația alegerilor prezidențiale. „În cadrul ședinței, reprezentanții autorităților cu atribuții în domeniul apărării, al ordinii publice și al securității naționale au prezentat evaluări cu privire la posibile riscuri la adresa securității naționale, generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral. Potrivit documentelor prezentate, membrii Consiliului au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral. De asemenea, a fost confirmat faptul că, în actualul context de securitate regional și mai ales electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale unor actori statali și non-statali, în special Federația Rusă, existând din partea acesteia un interes în creștere pentru a influența agenda publică în societatea românească și coeziunea socială”, arată CSAT, prin intermediul unui comunicat de presă.

Unul dintre candidați a beneficiat, ilegal, de suport online fără precedent

În acest sens, din analiza documentelor a reieșit, totodată, că, „prin încălcarea legislației electorale, un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic, respectiv fără a-i cere obligația de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de AEP la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligație impusă prin legislația electorală. Astfel, vizibilitatea candidatului respectiv a crescut semnificativ în raport cu ceilalți candidați care au fost recunoscuți de algoritmii TikTok drept candidați la alegerile prezidențiale, iar conținutul promovat de aceștia a fost filtrat masiv, diminuând exponențial vizibilitatea acestora la nivelul utilizatorilor platformei.

Acest tratament preferențial a fost potențat cu nerespectarea de către TikTok a Deciziei BEC, care a constatat că, în fapt, compania chineză, contrar celor comunicate în mod oficial autorităților române, nu a implementat sub niciun aspect prevederile Deciziei BEC”.

Conform sursei citate, „din această perspectivă, CSAT a luat act de faptul că, în mod cert, rețeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfășurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului final al acestuia”.

„În acest sens, membrii Consiliului au cerut autorităților cu atribuții în domeniul securității naționale, celor cu atribuții în buna desfășurare a procesului electoral, precum și organelor de urmărire penală să întreprindă de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în ședința CSAT”, conchid cei de la Consiliul Suprem de Apărare al Țării.

Cu unanimitate, CCR a cerut să se renumere buletinele de vot. Toate

A doua informație șoc vine de la Curtea Constituțională, care a analizat, ieri, două cereri de anulare a alegerilor prezidențiale, formulate de doi candidați. În acest sens, plenul Curții Constituționale a examinat cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de Cristian Terheș.

Ei, bine, cu unanimitatea voturilor celor nouă judecători ai Curții, CCR a dispus  reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de președinte al României din data de 24 noiembrie 2024. De asemenea, Curtea a cerut înaintarea rezultatelor reverificării și renumărării Curții Constituționale de către Biroul Electoral Central. CCR a fixat pentru astăzi, la ora 14.00, termenul de judecată pe fond a sesizării lui Cristian Terheș. 

Se caută voturile lui Orban în sacii lui Lasconi

Potrivit legislației electorale, dacă se constată existența unor fraude care au fost de natură să schimbe ierarhia de intrare a candidaților în turul al doilea de scrutin al alegerilor prezidențiale, atunci Curtea Constituțională poate anula primul tur al alegerilor prezidențiale, urmând ca acest scrutin să fie refăcut în termen de două săptămâni. 

Renumărarea tuturor voturilor din țară și din străinătate a fost dispusă ca urmare a cererii lui Cristian Terheș, care a semnalat faptul că există suspiciuni că o parte din voturile ștampilate în dreptul numelui candidatului Ludovic Orban au fost contorizate, în procesele verbale, în dreptul candidatei Elena Lasconi. Asta, pentru că Orban a anunțat, verbal, că se retrage și că o sprijină pe reprezentanta USR. BEC a transmis, în săptămâna primului tur, o circulară către toate birourile teritoriale, inclusiv către Biroul Electoral al Secțiilor din Străinătate, în care dispunea că orice vot acordat lui Ludovic Orban, aflat în continuare pe buletinul de vot, este perfect valabil și va fi contorizat exclusiv în dreptul acestuia. 

Elena Lasconi a obținut, în 24 noiembrie, 1.772.500 de voturi validate de BEC din cele 9.242.186 de voturi valabil exprimate și a intrat în turul al doilea, de pe poziția a doua. Candidatul PSD, Marcel Ciolacu, a ratat intrarea în turul al doilea, obținând 1.769.760 de voturi (adică cu 2.740 de voturi mai puțin decât Elena Lasconi).

Ludovic Orban, retras doar din gură, nu și pe hârtie, din cursă, a luat 0,22%. Sondajele de opinie dinaintea votării îl plasau însă la un procent cuprins între 1 și 2%. În acest scenariu, se bănuiește că înspre Elena Lasconi ar fi putut fi mutate voturi ștampilate pentru Ludovic Orban, variind între 72.089 și 164.658. Dacă la renumărare aceste voturi se reîntorc către destinatarul lor real, adică Ludovic Orban, Elena Lasconi cade de pe locul doi pe locul al treilea, iar în finala prezidențială intră Marcel Ciolacu.

În funcție de modul în care această operațiune a fost realizată (prin fraudă sau din eroare), CCR poate dispune anularea turului întâi și refacerea alegerilor sau continuarea procesului electoral, cu Călin Georgescu și Marcel Ciolacu în finala prezidențială din 8 decembrie.

×