x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dani Mocanu, acuzat de tentativă de omor

Dani Mocanu, acuzat de tentativă de omor

de Mariana Zaharia     |    23 Noi 2022   •   07:15
Dani Mocanu, acuzat de tentativă de omor

Solistul Dani Mocanu şi fratele lui, Ionuţ Nando, au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, sub acuzaţia de tentativă de omor şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, în urma scandalului provocat în luna august a acestui an într-o benzinărie din Piteşti.

Alţi doi bărbaţi, şi ei participanţi la încăierare, vor fi judecaţi pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice şi loviri şi alte violenţe. Procurorii au ajuns la concluzia că întâlnirea dintre cele două grupuri a fost organizată de solist. În timpul bătăii, artistul a ţinut victima şi fratele lui i-a dat cu o ţeavă în cap, spun anchetatorii, care au stabilit și că fraţii nu au fost sinceri la audieri. Au fost daţi de gol de imaginile video şi de declaraţiile martorilor.  

Potrivit rechizitoriului procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş disputa celor două grupuri a pornit de la Romario, unul din fraţii solistului, care nu face parte din dosar.  Pe 18 august 2022, acesta se afla cu maşina pe o stradă în Ştefăneşti, unde a parcat pe mijlocul străzii, blocând trecerea. Gheorghe V., şoferul altui autovehicul, nu a putut să ajungă la blocul unde locuieşte şi i-a cerut să mute autoturismul. Romario a refuzat şi a avut loc o altercaţie cu injurii şi ameninţări. 

După incident, fraţii Nando, Romario şi Dani Mocanu, însoţiţi de mai mulţi prieteni, s-au dus acasă la bărbat, acolo unde manelistul „a fost autorul unor acte de intimidare” transmise direct concubinei celui pe care îl căutau, după cum reiese din document. Procurorii au stabilit, cu ajutorul martorilor, dar şi din declaraţia lui Dani Mocanu, că solistul a plănuit „întâlnirea” care a avut loc în benzinăria de la Podul Viilor din Piteşti peste câteva ore. Înainte de a ajunge acolo, şoferul a fost asigurat de prietenii fraţilor Mocanu, care l-au sunat, că „discuţiile vor fi amiabile, fără agresiuni fizice”, se arată în rechizitoriu. 

A încercat să pună victima la pământ

Cele două grupuri, unul de 5 persoane (n.r. - al victimei), altul de 10 persoane (n.r. - al solistului) au ajuns la staţia PECO cu mai multe maşini, cam cu un sfert de oră înainte de miezul nopţii. La scurt timp, Nando a luat o ţeavă metalică şi a lovit un adversar rănindu-l la buză. Apoi s-a dus la altul care era mai departe şi nu participase la ceartă. Atunci a intervenit artistul. „Inculpatul Mocanu Daniel, deşi iniţial a avut o atitudine împăciuitoare şi nu a aplicat lovituri vreunei persoane, a intervenit în conflictul celor doi şi s-a apropiat de P. Cornel, încercând să pună victima la pământ. În acest sens i-a aplicat o lovitură de picior în piciorul de sprijin al victimei, dar acesta a reuşit să-şi menţină echilibrul”, scrie în documentul întocmit de procurori. Imediat după aceea conflictul a degenerat şi fratele solistului i-a dat prima lovitură victimei, în umăr. Încercând să-i ia ţeava din mână, victima l-a prins în braţe şi amândoi au căzut. În acel moment a fost lovit la spate, cu o bâtă, şi fratele lui Dani Mocanu, de un bărbat din grupul advers. 

Unul îl ţinea, altul lovea

Atacul nu l-a salvat pe cel ce avea să ajungă în stare gravă la spital. La audieri, Ionuţ Nando le-a spus procurorilor că el a fost agresat primul şi a acţionat ca să se apere. În plus acesta a menţionat că fratele lui, Daniel, s-a implicat cu intenţia să-i despartă. La fel şi ceilalţi prieteni din grupul său. Procurorii au stabilit însă că manelistul a ţinut victima. „În continuare, în timp ce victima încerca să fugă, aflându-se poziţionată cu spatele la agresor, inculpatul Ionuţ Nando Mocanu i-a aplicat o lovitură puternică cu obiectul contondent în zona spatelui, victima fiind împiedicată să fugă prin ţinerea acesteia de tricou de inculpatul Mocanu Daniel. Ulterior, beneficiind de ajutorul lui Daniel Mocanu, care a continuat să împiedice victima să fugă în direcţia opusă agresorului, ţinând-o strâns cu braţele de tricou şi de mâna dreaptă, inculpatul Ionuţ Nando Mocanu i-a aplicat victimei o lovitură puternică cu corpul contondent în zona capului, producându-i leziuni traumatice, cu intenţia de a-i curma viaţa”, se precizează în rechizitoriu. În urma loviturilor primite victima a suferit un traumatism cranio-cerebral cu înfundare, o fractură cominutivă cu înfundare şi a necesitat 60-65 de zile de îngrijiri medicale, potrivit din certificatului medico-legal depus la dosar.

Inculpatul nu recunoaște acuzațiile

Daniel Mocanu le-a declarat anchetatorilor că nu recunoaşte acuzaţia de tentativă de omor şi că el a încercat doar să aplaneze conflictul şi să evite agresiunea pe care a comis-o fratele său asupra victimei. Procurorii spun că nu a fost sincer, că probele video îl contrazic. „Analizând declarația inculpatului Mocanu Daniel, observăm că inculpatul încearcă să se disculpe și să menționeze că acțiunile sale de împiedicare a victimei de a fugi și a se feri din calea loviturilor aplicate de inculpatul Mocanu Ionuț Nando, inclusiv prin ținerea victimei de obiectul vestimentar și de brațul drept, au fost de fapt o încercare de a apăra victima. Procesul-verbal de redare și planșele foto întocmite cu ocazia examinării criminalistice a imaginilor video demonstrează, fără echivoc, că inculpatul Mocanu Daniel l-a împiedicat pe numitul Cornel P. să fugă de agresiune, în timp ce victima se afla cu spatele la agresor (n.r. - fratele solistului) și nu mai reprezenta nicio amenințare pentru aceștia. În plus, se observă cum victima era înconjurată de cinci persoane...”, reiese din ancheta procurorilor. După atac victima a rămas inconştientă la pământ şi agresorii au fugit cu maşinile. 

Dani Mocanu, aflat în arest la domiciliu, şi fratele lui, care este arestat preventiv, au fost trimişi în judecată sub acuzaţia de tentativă de omor şi tulburare a ordinii şi liniştii publice, în timp ce alţi doi inculpaţi vor fi judecaţi pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice şi loviri şi alte violenţe. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Argeş, unde va avea loc procesul. Solistul a comis fapta în perioada de supraveghere dispusă de instanţă, după ce a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Piteşti, în aprilie 2022, la 9 luni închisoare cu suspendare. Bărbatul rănit grav s-a constituit parte civilă în dosar, dar nu a precizat suma în faza de cercetare, urmând să spună la instanţă cât va cere despăgubiri. 

Solistul se teme de pușcărie

La o zi după ce rechizitoriul a fost trimis la instanţă, Dani Mocanu a scris un mesaj pe contul său de Facebook. „Am 30 de ani și mi-am petrecut aproximativ 15 prin probleme. Deci jumătate din viața mea am stat în stres și într-o luptă continuă cu justiția. Diferența e că acum am vreo 3/5 copii. Nu e ușor, dar merg înainte şi privesc LUMINA de la capătul tunelului”, la care a adăugat un videoclip cu ultima sa melodie „Să ia foc puşcăria”, compusă pentru fratele arestat şi pentru finul lui, care este la închisoare.

Conform noului Cod penal, dacă judecătorul va constata că a participat în mod intenționat la încăierare, dar se face vinovat și de tentativă de omor, pedeapsa ar putea depăși 10 ani de închisoare, mai ales după ce a contestat probele video, adică a adăugat circumstanțe agravante. Dacă aceste declarații vor fi considerate de instanța de judecată false i se vor adăuga drept circumstanțe agravante, solistul riscă pedeapsa maximă prevăzută de lege. Tentativa de omor se pedepsește cu jumătate din pedeapsa pentru omor, adică ar putea fi de maximum 10 ani, la care se adaugă jumătate din pedeapsa pentru infracțiunea de încăierare, de la 1 la 5 ani. Dacă instanța nu-i ia în calcul circumstanțele agravante și ține cont de faptul că este la prima abatere, considerând această situație circumstanță atenuantă, ar putea obține pedeapsa minimă, adică 5 ani pentru tentativă de omor și 6 luni pentru încăierare.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Inculpatul Mocanu Daniel, deşi iniţial a avut o atitudine împăciuitoare şi nu a aplicat lovituri vreunei persoane, a intervenit în conflictul celor doi şi s-a apropiat de P. Cornel, încercând să pună victima la pământ.

Rechizitoriu

Ulterior, beneficiind de ajutorul lui Daniel Mocanu, care a continuat să împiedice victima să fugă în direcţia opusă agresorului, ţinând-o strâns cu braţele de tricou şi de mâna dreaptă, inculpatul Ionuţ Nando Mocanu i-a aplicat victimei o lovitură puternică cu corpul contondent în zona capului, producându-i leziuni traumatice, cu intenţia de a-i curma viaţa.

Rechizitoriu

×
Subiecte în articol: Dani Mocanu scandal tentativă de omor