x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special De la egalitate la speranta

De la egalitate la speranta

13 Dec 2004   •   00:00

ALEGERI 2004
La sediul de campanie al PSD-ului, seara zilei de 12 decembrie a venit anul asta mai greu ca niciodata.
DORU COBUZ

ATMOSFERA. Liderii Uniunii PSD+PUR si-au manifestat bucuria cand au fost anuntate primele estimari
Pe langa lampadarele alimentate de la butelii de gaz se strang cativa ziaristi si o parte din linia a doua a partidului. Intunericul ingheata multe dintre zambete cu frigul ce-l aduce. "Strans, dar bine", raspunde ministrul Transporturilor, Miron Mitrea, sacaielilor curiosilor ziaristi care il intampina la intrare. Lumea comenteaza rezultatele partiale ale exit-poll-urilor si nimeni nu pare sa fie convins ca semnele sunt bune sau rele. Ministrul Culturii, Razvan Theodorescu, se plimba tot un zambet prin multime si se pozeaza, de dragul ziaristilor, cu un aurolac imbracat in albastru. Andrei Gheorghe isi face aparitia, primit cu mirare sau zambete ironice, prins de mana de o blonda mai zambitoare decat vedeta.

URALE. Candidatul Uniunii isi face aparitia primit de un cor de urale, dar trece repede printre oameni sai intrand in sediu acompaniat de comentarii. Cand TVR-ul se pregateste sa transmita primele rezultate prognozate, podiumul de lemn din curte duduie sub pasi mari si grabiti ai liderilor PSD, care se grabesc sa ajunga in fata camerelor de luat vederi instalate pe suporti cu cateva ore mai devreme. "Bai, fotografii, capul jos!", striga un tehnician al Antenei 1 peste multime, in timp ce Nastase isi incepe cuvantarea fara sonor. In cladirea PSD, oamenii privesc cele patru monitoare care preiau principalele posturi de televiziune, dar lumea se imprastie repede, fara sa planga sau sa cante.

ADUNAREA! Simpatizantii lui Adrian Nastase s-au adunat dupa ora 23:00 la sediul din Kiseleff chemati prin telefoane. "Ole, Ole, victorieee, victorieeee!", au inceput acestia sa cante incurajati de Oprescu, Plesa sau Ursache, in timp ce pe monitorul imens din curte Nastase il acuza pe Basescu ca pune paie pe foc bazandu-se pe un rezultat prognozat. Automobile dichisite trag in fata portii sediului de campanie la PSD si tineri dotati cu tobe, unii chiar si cu bete, canta pentru victorie. Mai tarziu, focuri de artificii insoteau bucuria lor, care era menita sa fie o contrapondere la ceea ce se intampla in Piata Universitatii, unde adversarii politici isi clamau victoria.

REACTIE. Imediat dupa anuntarea estimarilor privind votul, candidatul PSD+PUR, Adrian Nastase, s-a declarat bucuros pentru ca exit-poll-ul CURS l-a plasat pe primul loc, "cu un avantaj de aproximativ 160.000 de voturi". "Daca ar fi sa spunem cine e invingator, eu ar trebui sa fac acest lucru. Sa asteptam insa rezultatele finale, sa vedem care va fi vointa poporului", a spus Adrian Nastase.

CRITICI
Prezent la sediul central al PSD din Bulevardul Kiseleff, presedintele Ion Iliescu l-a criticat pe candidatul Aliantei D.A. PNL-PD la Presedintie, Traian Basescu, pentru ca s-a declarat castigator al scrutinului prezidential imediat dupa anuntarea estimarilor de la ora 21:00, fara a astepta rezultatul oficial al votului. "Cred ca domnul Basescu greseste atunci cand incita prin declaratiile sale. Nu asta trebuie sa faca un candidat. Trebuie sa aiba decenta necesara sa astepte numararea voturilor, sa vada exact care e decizia cetatenilor si apoi sa apara si sa salute in mod civilizat", a spus Iiliescu. Seful statului a tinut sa remarce "polarizarea politica la nivelul celor doi reprezentanti pentru prezidentiale". "Domnul Basescu s-a apropiat fifty-fifty", a concluzionat sec presedintele Iliescu. (Silviu Sergiu)

DISCUTII DESPRE GUVERN
Candidatul Uniunii PSD+ PUR la functia de premier, Mircea Geoana, a declarat ieri ca a discutat cu presedintele Ion Iliescu despre formarea noului guvern, iar seful statului, care va prelua presedintia PSD, i-a confirmat ca va fi pastrat in pozitia de sef al Guvernului. "Toata aceasta speculatie de presa potrivit careia partidul meu va desemna un alt premier nu are nici un temei. Am vorbit cu domnul Iliescu despre formarea guvernului. E absolut firesc. Am discutat despre maniera in care vom conduce negocierile, nu despre cine va face parte din guvern. O discutie despre cine va fi ministru, cine ce portofoliu va avea era indecenta, in conditiile in care nu stim cine va fi viitorul presedinte", a spus Geoana. (Silviu Sergiu)

×
Subiecte în articol: eveniment