x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dezastru de proportii

Dezastru de proportii

de Aniela Nine    |    16 Iul 2005   •   00:00
Dezastru de proportii

Aproape 14.000 de case au fost inundate, dintre care aproape 370 distruse in totalitate, peste 12.000 de oameni au fost evacuati, 581 de localitati fiind afectate. Numarul persoanelor decedate a ajuns la 15, iar alte doua continua sa fie date disparute. Premierul Tariceanu, insotit de presedintele Basescu, s-a deplasat din nou, ieri dupa-amiaza, in zonele calamitate.

Bilantul provizoriu prezentat ieri-dimineata de ministrul Vasile Blaga la Palatul Victoria, dupa reuniunea Consiliului National pentru Situatii de Urgenta, nu se opreste insa aici. Si infrastructura este grav afectata: peste 76 km de drumuri nationale si aproape 400 km de drumuri judetene sunt inundate.

MASURI PRIORITARE. O maxima prioritate, au decis autoritatile, o reprezinta ajutorarea populatiei sinistrate si asigurarea transportului de alimente de baza in zonele calamitate. Pentru transportul alimentelor in localitatile izolate, Executivul a decis utilizarea elicopterelor care pana acum au fost folosite la evacuarea oamenilor.

Totodata, premierul Tariceanu a anuntat ca s-a decis ca un tren special, cu grau de panificatie, sa fie trimis in cursul zilei de ieri de la Constanta catre Bacau pe o ruta ocolitoare, rezervele existente in zona nemaifiind suficiente decat pentru cateva zile. In plus, din stocurile SRI urmau sa se distribuie paturi, paturi, corturi si imbracaminte. De asemenea, primul-ministru a anuntat ca s-a decis ca pentru evacuarea apelor din zona judetului Braila sa fie folosite aceleasi pompe utilizate in cazul inundatiilor din Banat, in urma cu aproximativ o luna. El a adaugat ca ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, l-a asigurat ca situatia infrastructurii feroviare, grav afectata la Cosmesti, se va remedia in maximum doua zile.

SUSTINERE EUROPEANA. Pe de alta parte, premierul Calin Popescu Tariceanu i-a cerut negociatorului-sef al Romaniei cu UE, secretarul de stat in MAE Leonard Orban, sa pregateasca documentatiile tehnice necesare pentru utilizarea fondurilor SAPARD si PHARE la reconstructia infrastructurii. Un alt ajutor ar putea veni tot de la UE, din Fondul Solidaritatea, Executivul urmand sa faca o noua solicitare in acest sens.

DEFICIT BUGETAR. Inundatiile din ultimele zile nu vor produce "derapaje" la nivelul economiei, insa exista posibilitatea majorarii deficitului bugetar peste nivelul prevazut, a spus ieri premierul Tariceanu despre un alt efect al dezastrului provocat de ape.

"Nu desconsideram anumite criterii de performanta macroeconomice, dar nu pot sa spun ca nu am sa depasesc cu 1.000 de miliarde lei deficitul bugetar, pentru ca trebuie sa tin neaparat cu dintii de acesta. Cand vorbim de deficit si de depasirea acestuia, avem grija la importuri, ori acum este nevoie de cheltuieli pentru refacerea rapida a infrastructurii. Sunt bani care nu se duc intr-o zona care produce inflatie sau alte efecte economice negative", a spus Tariceanu.

INTERES PREZIDENTIAL. Inainte de reuniunea CNSU, presedintele Traian Basescu a facut o vizita-fulger la Palatul Victoria, pentru a se interesa de situatia din zonele calamitate. "Eram cu ministrul Blaga si ne pregateam pentru inceperea sedintei pe probleme de inundatii. Presedintele a venit la prima ora si a facut o scurta discutie in legatura cu inundatiile, dorind sa se informeze despre situatia generala", a explicat Tariceanu motivul vizitei neasteptate a presedintelui. Cum ieri Basescu nu a participat la sedinta CNSU, premierul a decis sa-i adreseze o invitatie in acest sens pentru sedinta programata azi.
Indemnul presedintelui: "Nu fiti isterici!"
Intors din vizita pe care a facut-o, impreuna cu premierul Tariceanu, in zonele calamitate de la Maracineni, Vadu Rosca si Cosmesti, presedintele Basescu a anuntat ca nu este cazul sa fie declarata starea de urgenta, deoarece realitatile din teren nu necesita o astfel de situatie. "In Romania, in momentul de fata, nu se impune starea de urgenta, oricat ar incerca unii politicieni sau ziaristi neinformati sa creeze o stare de insecuritate generala, realitatile din teren nu justifica o astfel de abordare", a explicat seful statului. El a aratat ca sunt evacuate 14.000 de persoane din cei 22 milioane de locuitori ai tarii, iar din 9,5 milioane hectare de teren agricol sunt afectate aproximativ 100.000, adica doar 1%. Ca atare, pentru 1% din teritoriu "este ridicol" sa fie declarata stare de urgenta. "Rugamintea mea la dumneavoastra este sa iesim din aceasta stare de isterie nejustificata. O astfel de situatie trebuie privita la rece. Dimensiunea dezastrului trebuie asezata la nivel local si nu distribuita la nivel national", a facut apel Basescu, in timp ce Guvernul cauta sprijin international pentru acoperirea pagubelor.

VINOVATI. Presedintele a apreciat in schimb ca toate decesele si pagubele puteau fi evitate, daca populatia asculta avertismentele autoritatilor. "Cand institutiile statului anunta situatia de alerta cu 24 de ore inainte si cer evacuarea localitatilor, cei care nu le parasesc au dispret fata de propria lor viata", a acuzat Basescu.

IMPULSIONARE. Stilul inconfundabil al sefului statului a iesit la iveala si in inspectia facuta in teritoriu. Basescu a incercat sa-i impulsioneze pe lucratorii care munceau la refacerea podului de la Maracineni cu un "Hai, ma baieti, ca in voi sta toata Moldova", amenintand ca de ziua lui, 4 noiembrie, vrea sa bea un pahar cu vin pe podul nou, iar la Cosmesti a fost si mai drastic: "Vreau sa trec pana maine seara cu masina peste podul de la Cosmesti si drumul sa fie gata".

Prognoza - De maine va ploua din nou


Urmatoarele zile nu vor fi lipsite de precipitatii, insa acestea nu vor fi in cantitati alarmante, potrivit meteorologilor. "Pentru perioada urmatoare nu prognozam situatii deosebite, cantitatile de apa vor fi moderate, in special la munte, marti si miercuri, cand un nou front atmosferic va strabate tara noastra. Noi vom anunta din timp, prin avertizari, daca aceasta situatie se va schimba in rau", ne-a declarat Teodora Cumpanasu, meteorolog in cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie. Astazi, cerul va fi degajat de nori si vor cadea precipitatii doar izolat, in zonele inalte, de munte. Maine insa situatia se va schimba si va ploua in nordul, vestul si centrul tarii. Noaptea, ploile se vor extinde si in celelalte regiuni. In cursul zilei de luni va continua sa ploua in Moldova, restul teritoriului fiind incalzit de soare, iar marti vom avea parte de precipitatii, in special in Muntii Apuseni. Vestea proasta este ca, de miercuri, ploile vor cuprinde toata tara, iar meteorologii nu se pot pronunta inca daca vor mai cadea cantitati de ploaie asemanatoare celor care au inundat mare parte din tara noastra. (Dana Purgaru)
×
Subiecte în articol: basescu tariceanu eveniment