x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Directorii lui Videanu, îmbogăţiţi de stat

Directorii lui Videanu, îmbogăţiţi de stat

de Gabriela Mladin    |    04 Mar 2010   •   00:00

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anunţat recent că a dispus corectarea bugetelor companiilor naţionale pe 2010, iar directorii generali vor lua prime şi bonusuri dacă îşi vor depăşi criteriile de performanţă.



Şi pentru a vă convinge de confortul financiar al unui şef de companie din subordinea Ministerului Economiei, reamintim cazul lui Dumitru Cristea, directorul general la Complexul Energetic Turceni, care a încasat, în doi ani, prime de 300.000 de lei pentru depăşirea indicatorilor de performanţă.

Veniturile ca director general i-au mai adus lui Dumitru Cristea în bugetul familiei alţi 630.000 de lei, salariul pe doi ani de la stat. Să încasezi peste 900.000 de lei, adică peste 220.000 de euro doar din salarii şi bonificaţii din banii publici, este o performanţă. Datele apar în declaraţia de avere a fostului director general, Dumitru Cristea, actualmente şef de serviciu în cadrul aceluiaşi Complex Energetic, şi oricine poate vedea cum în doi ani directorul şi-a sporit averea.

Pe lângă casele deţinute în Gorj, Cristea şi-a cumpărat şi alte locuinţe prin Timişoara şi are depozite bancare de încă 100.000 de euro. Şi ca orice director care se respectă, Dumitru Cristea şi-a înfiinţat şi două societăţi comerciale, unde valoarea părţilor sociale deţinute pentru numai o firmă sunt de 100.000 de lei. Şi vorbim de veniturile declarate oficial în declaraţia de avere şi cea de interese.

PERFORMANŢE "PENALE", DAR SCUMPE
În cei doi ani de director general al entităţii energetice, Dumitru Cristea a fost premiat ca bun manager, lucru care a costat statul 300.000 de lei.

Dacă Ministerul Economiei a considerat că în doi ani Cristea merită 900.000 de lei, nu de aceeaşi părere au fost procurorii anticorupţie din Târgu-Jiu. Ei au descoperit că fostul director şi-ar fi "rotunjit" veniturile cu alte sute de mii de lei în urma unei tranzacţii cu un buldotanc defect şi plătit din banii companiei ca nou. În 2008, procurorii l-au şi arestat pentru câteva zile şi apoi l-au trimis în judecată.

Cristea a fost director general la Turceni în 2007 şi 2008, însă ultimii bani încasaţi pe bonificaţie au fost în 2009. Ministrul Adriean Videanu ar putea considera cazul unul care aparţine trecutului şi, eventual, înregistrat ca o gafă a fostului ministru, însă după punerea în libertate Dumitru Cristea s-a întors în societatea subordonată Ministerului Economiei.

Conform declaraţiei de avere, acesta este şef serviciu la Complexul Energetic Turceni. Prin noua măsură a lui Videanu de acordare a bonificaţiilor prin contract de mandat, în funcţie de performanţă, s-ar putea ajunge la aceeaşi situaţie.

×
Subiecte în articol: special