x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Doar ecouri de colinde

Doar ecouri de colinde

26 Dec 2004   •   00:00

DIN FOLCLOR
Marioara Murarescu pregatea programul de Revelion cu multa vreme inainte... Avea timp si de gandire, dar mai ales de razgandire.
ROXANA I. ANCUTA

Realizatoarea tv Marioara Murarescu, impreuna cu "Fetele de la Capalna"

Jurnalul National: Cum decurgeau filmarile pentru Revelion in ceea ce priveste programul de muzica populara?
Marioara Murarescu: Mi-e drag subiectul acesta pentru ca programele de Revelion , atunci cu multe rigori, au reprezentat pentru mine o adevarata scoala... O scoala dura, asa am invatat televiziune. N-am avut parte ca orice nou-venit de o acomodare lenta. A trebuit sa pricep repede ca nu prea puteam face ce am invatat in Conservator sau "muzica populara" pe care o ascultasem cativa ani buni in Radio. Prin ’78-’79 cand am venit aici, folclorul era doar "un rau necesar", acceptat pe durate mici intre punctele "grele" din program.

Ati lucrat impreuna cu Tudor Vornicu. Ati avut de la cine invata meserie.
Asa e. Celebrul Tudor Vornicu alegea pentru programul de Revelion doar marii profesionisti, iar cand observa un tanar care avea ceva de spus il punea la munca si astfel ii dadea aripi. Momentele de folclor din revelioanele noastre realizate in splendidele decoruri de iarna, cat si in "anotimpurile" pictorului scenograf Aurelia Ticulescu, cu mari interpreti, raman adevarate bijuterii pastrate pentru valoarea lor nu numai in videoteca, dar si in sufletele noastre. Ocoleam cu abilitate lozincile, lucram intotdeauna pe muchie de cutit, intre parerea specialistilor, gustul publicului si rigorile vizelor. In proportie de 95% din inregistrarile de atunci pot fi difuzate si astazi... Pastreaza anii frumosi ai unor interpreti celebri, chipul lor si decorul fiind puse in valoare de oameni de meserie. Adevarati artisti!

Ce va amintiti despre Revelionul din 1989?
Multe inregistrari nu s-au mai difuzat. Era firesc sa nu se dea pe post tot ce era pregatit! Lucrurile nici nu erau finisate si, desi la folclor nu erau mari probleme de continut, nimeni nu dorea sa priveasca in urma! Zile si nopti in grupurile de montaj am cautat printre amintiri, am cautat acele momente inregistrate impreuna cu colegii mei si impreuna cu artistii invitati de dragul Sarbatorilor. Le numeam atunci aspru "sarbatori de iarna", dar in sufletul nostru erau Sfintele Sarbatori. Marturisesc pentru prima oara, in inregistrarile noastre de atunci aveam ecouri de colind. Unele s-au strecurat chiar in programele de Revelion , chiar acolo, pe langa "cuvantare":
Click pentru a mari imaginea
"La toata casa-i lumina" (Sava Negrean Brudascu), "Codru-i frate cu romanul", "Deschideti portile mari" (cu celebrele bihorence Florica Bucur, Florica Zaha, Florica Negrea, Viorica Flintasu...). Iar vechile cantece nationale inregistrate in concert in "Tezaur folcloric" la Sala Radio, cu cateva zile inainte de Revolutie, au fost primele melodii difuzate atunci cand oamenii au intrat in Televiziune. Un coleg de la montaj, Mihai Paun (acum munceste in Italia), mi-a spus: "Asa Marioara, da-le acum pe bune!". Am cautat atunci, in noptile petrecute printre magnetoscoape inaintea Noului An 1990, niste inregistrari alb-negru, niciodata difuzate. Erau grupuri de colindatori din tara cu urari traditionale. Ni s-a spus ca in anul acela sa nu fie "picior de taran in Revelion" si n-a fost... Intr-o singura noapte am mobilizat artisti profesionisti, numai oameni ai scenei. Speram sa-i mai gasesc inregistrati pe taranii mei. Erau mari valori acolo, dar acum pe banda este altceva.

LUPTA PENTRU PRIM-PLAN
Pentru filmarile de Revelion veneau toti artistii, chiar daca voiau, chiar daca nu. "Cata frunza, cata iarba, toti cei care cantau in tara asta veneau pentru momentele speciale de la ora 12:00! Unii doreau, unii nu, dar veneau cu totii. Si asa cum este in viata, asa cum este in orice domeniu, fiecare dorea un loc in fata. Normal pe acest loc erau celebritatile momentului, timpul si valoarea ii aseza astfel!", spune Marioara Murarescu.

O SINGURA SARBATOARE
Pe vremuri, Revelion ul era totul, era singura sarbatoare, iar oamenii priveau la singura televiziune. Isi asteptau artistii preferati si isi coordonau sarbatoarea in functie de programul tv. Acum, in majoritatea familiilor, centrul de greutate a revenit la Craciun. Nasterea Domnului este marea noastra sarbatoare de suflet, clipa sfanta in care redevenim copii, alaturi de copiii nostri, asteptand si oferind daruri langa cetina de brad. TVR, sub egida "Tezaur folcloric", realizeaza in fiecare an un Concert de Craciun. In mari sali de spectacol, cete de colindatori, interpreti cunoscuti si publicul canta impreuna cinstind "Lumina Sfanta".

PETRECERE DE PROPORTII
Comparativ cu ceea ce se intampla inainte de ’89, acum exista numeroase televiziuni care se intrec intre ele in ceea ce priveste programul difuzat la cumpana dintre ani. "Revelionul este acum o petrecere de mari proportii, cu artisti care, in majoritate, canta dupa banda. Exista atatea oferte de la atatea televiziuni, iar oamenii isi fac programul nu dupa televizor, ci dupa prieteni si familie! Pentru noi, cei de la folclor, nu era o problema. Folclorul ramane acelasi, nu se schimba de la un an la altul... Doar noi ne schimbam si timpurile se schimba..."
×
Subiecte în articol: special revelion