x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dupa discurs - Steguletele lui Basescu au suparat PNL

Dupa discurs - Steguletele lui Basescu au suparat PNL

de Oana Stancu Zamfir    |    21 Iun 2006   •   00:00
Dupa discurs - Steguletele lui Basescu au suparat PNL

Evaluarea pe care presedintele Traian Basescu a facut-o Guvernului luni seara, in fata parlamentarilor, a atras replici vehemente ale liderilor PNL, care il acuza pe acesta ca nu sprijina Executivul.

Traian Basescu le-a vorbit alesilor timp de o ora despre situatia in care se afla Romania cu cateva luni inainte de a fi primita in Uniunea Europeana. Prea multe stegulete galbene. De vina? In primul rand "mediocritatea" in care functioneaza institutiile statului. Dintre guvernanti insa, chiar primul-ministru a absentat, alaturi si de alti ministri PNL, de la primul mesaj pe care seful statului l-a adresat Parlamentului de la inceputul mandatului.

GRUPURI... POLITICE. Criticile presedintelui au vizat Guvernul in ansamblul lui atunci cand s-a pus problema lipsei unei strategii fiscale, care "impiedica o planificare adecvata in sectoarele bugetare". Ar fi fost nevoie de restructurare, iar cei care s-au impotrivit au dat dovada de o abordare "politicianista facuta in slujba unor grupuri politice, si nu in slujba romanilor". Ar fi fost nevoie si de 5 la suta din PIB alocate pentru Educatie, pentru ca sistemul se confrunta cu probleme care tin de lipsa banilor: se face scoala dupa metode traditionale, nu sunt cadre didactice specializate, in invatamantul rural e personal necalificat etc. Sanatatea are in schimb o alocare bugetara de aproape 4 miliarde de euro, fata de 80 de milioane in 1998 si cu acestea situatia e din ce in ce mai rea: medicina preventiva este complet dezorganizata, medicina de familie este subfinantata, sistemul de ingrijiri la domiciliu este practic absent, sistemul de ambulanta este subfinantat. Demiterile facute de ministrul Nicolaescu in spitale le-au lipsit de "performanta manageriala si control", in conditiile in care sunt "suprafinantate". Pachetul de legi privind reforma in sanatate este "un balast legislativ". Mai grav insa, Ministerului Sanatatii a adus haosul in eliberarea medicamentelor compensate, tergiversand organizarea licitatiilor nationale anuale. Agricultura este una de subzistenta, iar "balbaielile" din justitie, "frecventa deciziilor contrarii" nu sunt semnul independentei, ci al "lipsei de profesionalism ori de integritate". "Magistratii trebuie sa-si faca curat in propria curte", pentru ca unii dintre ei sunt corupti, iar Guvernul trebuie sa adopte proiectul Monicai Macovei, de infiintare a Agentiei de Integritate.

UNGHIURI DIFERITE. Mesajul presedintelui a fost insotit de aplauzele parlamentarilor PSD si PRM. "Parca ar fi citit din motiunile PSD", a reactionat prompt presedintele social-democratilor, Mircea Geoana, care crede ca a asistat la "discursul de dezinvestire al Cabinetului Tariceanu". Deputatul PRM Lucian Bolcas a vazut si "platitudini" in evaluarea presedintelui, iar liderul UDMR, Marko Bela, s-a aratat nemultumit ca Basescu nu s-a referit si la Statutul minoritatilor. Singurii care nu au gasit si neajunsuri discursului prezidential au fost, desigur, reprezentantii PD, care au aratat ca evaluarea presedintelui a cuprins exact domeniile "esentiale pentru agenda si interesul imediate ale cetateanului".

PROTEST. In schimb, liberalii l-au sanctionat sever pe seful statului pentru criticile aduse Guvernului. "Atitudinea presedintelui a fost una specifica unui om de opozitie. Nu este o pozitionare de echipa si va intra din nou mai curand la costurile guvernarii, decat la atuurile ei", a reactionat presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. El s-a aratat nemultumit ca Basescu nu a rostit o vorba despre infrastructura, despre pensii sau mediu, domenii coordonate de ministri PD. Pentru ca "Guvernul pare mai apreciat la Bruxelles decat de presedintele Romaniei", Olteanu i-a recomandat lui Basescu "sa puna mana pe o carte si sa citeasca" despre situatia altor tari la integrare, in loc sa faca "acte de vitejie spunand de la tribuna Parlamentului ca sunt prea multe stegulete galbene".

CE SPUN CEI VIZATI
Ministrul Educatiei, Mihail Hardau, apreciaza ca "tot ce a spus presedintele este real", dar si rodul unor discutii cu acesta. Nici ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, nu a a gasit "lucruri nelalocul lor" in mesajul prezidential, recunoscand ca sunt "realitati despre situatia agriculturii". Ministrul Sanatatii insa, Eugen Nicolaescu, nici macar nu s-a simtit vizat de criticile presedintelui, acuzand ca acestea sunt numai "perceptii luate din presa". Monica Macovei spune ca ea nu a facut greseli in administrarea justitiei si ca presedintele are dreptate: CSM - care anul trecut a facut control la instantele din Romania si a spus ca totul e foarte bun" - trebuie sa faca mai mult. Presedintele CSM, Iulian Galca, se apara si el, spunand ca "nu toti judecatorii sunt trasi la indigo", "are si justitia uscaturile ei", insa Consiliul nu are la indemana decat "actiunea disciplinara".

MISTER
Discursul sefului statului l-a facut pe vicele PNL, Teodor Melescanu, sa se intrebe cu cine joaca "presedintele jucator" Traian Basescu, intrucat criticile "aminteau izbitor" de unele pasaje din motiunile PSD si PRM. El l-a acuzat pe Basescu de lipsa de solidaritate cu Guvernul.

PARTIZAN
Liderul deputatilor PNL, Crin Antonescu, un critic constant al lui Basescu, a sustinut in mare parte ce a spus presedintele, pentru ca e un "diagnostic normal". El nu a vazut atacuri la ministrii PNL, ci referiri la "domenii foarte importante", precum educatia si sanatatea.

×
Subiecte în articol: special basescu pnl preşedintele