Deznodamantul prezidentialelor din Romania a fost ieri cel mai important eveniment din Europa pentru multe dintre ziarele si agentiile internationale de presa, de la CNN pana la pagina electronica a BBC.
IRINA CRISTEA, MARINA CONSTANTINOIU
"Dupa o noapte de asteptare, Basescu il invinge, in sfarsit, pe Nastase", isi intituleaza comentariul Agentia France Presse. Cea mai cunoscuta agentie de presa din Franta relateaza ca Adrian Nastase "era dat favorit inaintea scrutinului" si ca primele exit-poll-uri ii dadeau un usor avans imediat dupa inchiderea sectiilor de votare.
SEC IN SUA. Peste Ocean, reactiile au fost mai seci. "Opozitia castiga alegerile in Romania", anunta postul de televiziune CNN, cu precizarea ca duminica seara ambii candidati s-au declarat invingatori. Aproape toate publicatiile online din SUA si Canada au preluat stirea agentiei Associated Press intitulata "Basescu isi adjudeca alegerile prezidentiale". Cei mai dezinformati cu privire la alegerile din Romania au fost cititorii publicatiei Times of India, care au aflat ca nu Bucurestiul, ci Budapesta ar fi capitala Romaniei.
"BUCURESTIUL A DECIS". "In final, Traian Basescu a iesit invingator, cu 51,7% din voturi", a mai transmis AFP, citand rezultatele date publicitatii de Biroul Electoral Central (BEC). Sub titlul "Opozitia din Romania obtine victoria", agentia Reuters nota ca "liderul Opozitiei de centru-dreapta, Traian Basescu, l-a invins pe premierul de stanga, Adrian Nastase". Reuters mai nota ca Nastase a recunoscut victoria lui Basescu, reamintind ca victoria Opozitiei este cu atat mai mare, cu cat liderului sau ii revine misiunea de a numi viitorul premier. "Prim-ministrul roman accepta infrangerea", titreaza si BBC, pe a carui pagina electronica alegerile din Romania trec drept cea mai importanta stire din Europa. Amintind ca lupta a fost extrem de stransa, BBC nota ca "Traian Basescu a luat un avans decisiv" si ca, in calitate de presedinte, "va duce Romania in Uniunea Europeana in 2007". Asta va insemna, continua comentatorii britanici, ca Basescu "va avea dificila sarcina de a accelera reformele necesare pentru a face fata cerintelor europene".
"AUTORITARUL" SI "MARINARUL". O alta sursa europeana, postul german Deutche Welle, amintea ca Traian Basescu este presedintele cu care Romania spera sa se alature Uniunii Europene. "Candidatul Opozitiei castiga scrutinul din Romania", transmitea DW, precizand ca multi alegatori si-au petrecut noaptea in strada, asteptand rezultatele unui vot prea strans pentru ca rezultatele sa fie transate chiar in seara inchiderii urnelor. "Prin urmare, Basescu a primit, prin acest vot, sarcina de a aplica reformele necesare pentru ca visul Romaniei de a adera la UE in 2007 sa devina realitate", mai transmitea DW, apreciind ca "un aflux de ultima ora al alegatorilor din Capitala Bucuresti" i-a adus lui Basescu avansul decisiv. Postul de radio de stat din Olanda a realizat un comenatriu amplu pe marginea rezultatelor de ieri, apreciind ca in Romania va urma, dupa toate probabilitatile, o perioada de profunda instabilitate politica".
PROVOCAREA EUROPEANA. Proeuropeni convinsi, Adrian Nastase si Traian Basescu au temperamente si discursuri foarte diferite, care au contribuit la o puternica polarizare a electoratului, comenteaza cotidianul francez Le Figaro in numarul sau de ieri, pe marginea alegerilor. Miercuri, cu trei zile inainte de cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, Romania a incheiat negocierile care ar urma sa-i permita aderarea in 2007 la UE. In timp ce Ungaria, Polonia, Estonia, Cehia si Slovenia erau autorizate in 1998 sa inceapa negocierile, Bucurestiul a fost nevoit sa astepte luna februarie a anului 2000 pentru a face acelasi lucru, comenteaza Le Figaro. Si cand, in decembrie 2001, Consiliul European de la Laeken recompensa alte trei state ceva mai ramase in urma (Letonia, Lituania, Slovacia) integrandu-le in primul val de aderare prevazut la 1 mai 2004, Romania se vedea din nou data la o parte. Guvernul roman al lui Adrian Nastase a fost nevoit sa arda etapele, pentru a incheia negocierile la timp, adica inaintea incheierii anului. Rivalul sau, Traian Basescu, a vazut in asta un calcul politic. El l-a acuzat pe Nastase ca a periclitat interesele Romaniei pentru ca incheierea negocierilor de aderare sa coincida cu data alegerilor legislative si prezidentiale si s-a angajat, in caz de victorie, sa renegocieze doua dosare (Energie si Concurenta). Castigatorul va avea in urmatorii ani sarcina grea de a transpune in fapte angajamentele care au fost luate, avertizeaza Le Figaro.