x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Filmul retragerii

Filmul retragerii

04 Oct 2004   •   00:00

EVENIMENT

Sambata dimineata, vicepresedintii PNL, aflati in teritoriu pentru pregatirea campaniei electorale, sunt convocati de Theodor Stolojan pentru o sedinta foarte importanta la ora 17:00, la sediul din Aviatorilor. Printre liberali se raspandise deja zvonul ca liderul PNL urma sa-si anunte retragerea din cursa pentru Cotroceni.

Nervos in Modrogan

15:15 - 16:05 SEDINTA. De partea cealalta, la PD, Traian Basescu face acelasi lucru: pedistii sunt chemati si ei in Modrogan, unde li se comunica decizia lui Stolojan. O sedinta scurta care dureaza mai putin de o ora. Traian Basescu le spune ca liberalul i-a comunicat ca decizia de a se retrage este definitiva, in ciuda faptului ca l-a rugat sa se razgandeasca. De asemenea, ca se va retrage si de la sefia PNL, functia urmand sa fie preluata de Calin Tariceanu. Liderii PD povestesc de aici incolo cum Basescu ar fi petrecut chiar el seara de vineri alaturi de un Stolojan suferind, care tocmai avusese o criza. In sedinta, insa, liderul PD nu pomeneste nicidecum de ce boala ar suferi colegul sau, iar pedistii, disciplinati, nu intreaba. Basescu pleaca din Modrogan nervos, declarandu-le ziaristilor ca s-a intalnit sa-si bea cafeaua cu colegii, plus un ceai. "Avem candidat", a afirmat el, dupa care i-a aruncat vicepresedintelui Blaga un repezit "Hai, Vasile!".

Spre sediul PNL

DUPA ORA 15:00. Trotuarul din fata sediului central al PNL este invadat de ziaristi, tinuti la poarta de bodyguardul care are ordin sa nu lase pe nimeni strain sa intre in sediu. Singurii care isi fac drum pana in Aviatorilor sunt Cristian Boureanu, Ludovic Orban si Norica Nicolai, nici unul vicepresedinte al PNL. Avertizati de prezenta ziaristilor, liderii liberali sunt deturnati spre sediul PNL Bucuresti din Bdul Nicolae Balcescu.

Anuntul lui Stolo

17:30. Desi toti vicepresedintii se strang la sediul PNL Bucuresti, Stolojan isi face aparitia cu o intarziere considerabila, impreuna cu sotia sa. In fata colegilor de partid, presedintele se limiteaza la a le spune sec ca din cauza problemelor de sanatate nu va mai putea nici sa asigure presedintia partidului, nici sa continue cursa pentru Cotroceni. De asemenea, el renunta si la candidatura pentru Parlament, cap de lista la Camera Deputatilor in Bucuresti devenind astfel Calin Popescu-Tariceanu. Stolojan nu da nici un indiciu despre boala sa, dar spune ca medicii l-au sfatuit sa nu se mai supuna unui efort atat de mare, pentru ca situatia va deveni critica. Elena Stolojan ii roaga si ea pe colegii sotului sau sa-i inteleaga motivele pentru care abandoneaza viata politica. Presedintele PNL prezinta si o imputernicire scrisa prin care il deleaga pe Calin Popescu Tariceanu, acum vicepresedinte, cu toate atributiile de lider al partidului si de copresedinte al Aliantei PNL-PD. Practic, Stolojan nu renunta formal la functia de presedinte, dar nu se mai amesteca in deciziile politice. De altfel, ia decizia sa nici nu mai participe la sedintele Biroului Executiv si isi anunta colegii ca va pleca pentru cateva zile din tara si ca nu va putea fi contactat. Plecarea a avut loc ieri dimineata, Stolojan fiind condus la aeroport chiar de Basescu. La sedinta isi fac aparitia liderul PD Traian Basescu si vicepresedintele PD Vasile Blaga si se stabileste convocarea forurilor de conducere ale celor doua partide pentru desemnarea unui alt candidat la Presedintie.

Stolo e marcat

18:50. Traian Basescu paraseste sediul din Balcescu, urmat de Stolojan si sotia acestuia, cu care se indreapta spre conferinta de presa din sediul Aliantei PNL-PD din Valter Maracineanu.

Fara intrebari

19:00. Basescu anunta ca ziaristii nu vor putea pune intrebari si ca va fi doar o declaratie de presa. Cu o voce slaba, Stolojan isi anunta retragerea. Pare mai degraba sa fie vorba despre un testament politic. Vorbeste despre lucrurile care l-au manat in politica, in PNL si despre mostenirea pe care o lasa: Alianta Dreptate si Adevar. Dupa care multumeste "prietenului de nadejde" Traian Basescu, colegilor din PNL, dar si colegilor din PD, ba chiar si ziaristilor. Le multumeste si milioanelor de romani care i-au aratat sprijinul si carora le cere iertare.

Duminica

ORA 13:00. Traian Basescu apare in conferinta de presa si sustine ca Stolojan a fost santajat ca sa se retraga din cursa.

ORA 15:00. Calin Popescu-Tariceanu anunta ca va prelua pe termen nelimitat atributiile de presedinte interimar al PNL.

SENTIMENTE

Traian Basescu, ai carui ochi erau umezi inca din timpul discursului lui Stolojan, tine sa se ridice si cu o voce tremuranda abia apuca sa pronunte "Draga Stolo". Dupa care isi pune o mana la ochi ca sa isi ascunda lacrimile, iar cealalta mana, tremuranda, il strange pe Stolojan de brat si il ridica. Liberalul ii arunca o privire uimita, care ii demasca apoi stanjeneala. Se ridica totusi si el, privirea i se plimba in gol. Basescu hohoteste. Cu un aer morbid isi anunta convingerea ca Alianta va castiga, daca Stolojan va fi "cu sufletul" alaturi de ei. Bratul lui il mai insfaca o data pe al lui Stolojan intr-un gest de solidaritate, inainte ca tandemul sa paraseasca scena: Basescu primul, cu capul plecat pe mana cu care o tine de umar pe Elena Stolojan, iar liberalul cu privirea fixa si, si el, cu o mana pe umarul lui Basescu. Mina lui Basescu contrasta cu expresia zambitoare pe care o avea la sfarsitul intalnirii din Balcescu.

  • AFIS. Retragerea lui Stolojan a produs lacrimarea lui Basescu - foto

    CULISE, DECLARATII, SCENARII, COMENTARII

    Filmul retragerii

    Cronica unei suferinte anuntate din timp

    Alianta D.A. obligata sa refaca tandemul

    Cum comenteaza analistii politici

    Reactii pe scena politica

    Basescu, lansat spre Cotroceni

    Reactie - Adrian Nastase neaga existenta vreunui santaj din partea PSD
  • ×
    Subiecte în articol: basescu traian pnl eveniment stolojan