x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Fotbalul românesc este în doliu. România îşi plânge căpitanul, scrie presa străină

Fotbalul românesc este în doliu. România îşi plânge căpitanul, scrie presa străină

de Istvan Deak    |    Marina Constantinoiu    |    21 Aug 2013   •   17:42
Fotbalul românesc este în doliu. România îşi plânge căpitanul, scrie presa străină

Tulburătoarea veste privind sinuciderea fostului fotbalist şi antrenor Costică Ştefănescu a intrat în atenţia presei internaţionale. “Doliu în România”, titrează site-ul german fussball.de, oferind detalii despre moartea lui Ştefănescu, dar şi despre cariera acestuia.

Ce scrie presa germană
“Bărbatul de 62 de ani suferea de cancer pulmonar şi urma un tratament la Spitalul Militar. Pentru a elucida circumstanţele exacte în care s-a produs decesul lui Ştefănescu, cazul a fost preluat de Parchetul Militar”, adaugă Rundschau Online. “Fanii săi l-au poreclit 'ministrul Apărării' şi pentru faptul că Steaua era clubul armatei. El a apărut ultima dată în tricoul de căpitan al echipei naţionale la Campionatul European din 1984, adunând în total 66 de selecţii în prima reprezentativă”, scot în evidenţă Kolner Stadt Anzeiger şi sport1.de.

Slovacii, despre “tragedia din fotbalul românesc”
Portalul slovac sportky.topky.sk titrează:”Tragedie în fotbalul românesc: Fostul căpitan al naţionalei a murit după ce a căzut de la etajul 5”. “Fotbalul românesc a fost lovit de o mare tragedie. Fostul căpitan al naţionalei, Costică Ştefănescu, a murit la vârsta de 62 de ani. Potrivit presei din România, el a căzut de la etajul al cincilea al Spitalului Militar din Bucureşti, unde era spitalizat de mai multe zile, din cauza unor dureri puternice în zona pieptului”, scrie sursa citată. Portalul spravy.pozri.sk anunţă, la rândul său, sinuciderea lui Ştefănescu, notând că acesta era “unul dintre cei mai buni apărători din istoria fotbalului românesc”.


Polonezii, despre Legia şi doliul pentru Ştefănescu
“Costică Ştefănescu, fost jucător la Steaua Bucureşti şi ulterior antrenor, s-a sinucis cu o zi înaintea meciului cu Legia Varşovia. Media româneşti au alocat, de altfel, acestui meci, spaţii largi, demne de o întâlnire din cadrul UEFA Champions League”, scriu polonezii de la eurosport.onet.pl. “Ştefănescu este o legendă a fotbalului românesc”, mai notează sursa citată, adăugând că, “dacă UEFA va fi de acord, partida dintre Legia Varşovia şi Steaua va începe cu păstrarea unui moment de reculegere în memoria lui Costică Ştefănescu, fostul jucător al roş-albaştrilor. Există şi posibilitatea ca jucătorii români să poarte doliu la braţ în timpul meciului”, mai notează site-ul polonez.
“Dramă cu un fost jucător al Stelei! Cântărea 35 de kilograme. S-a sinucis la spital!”, titrează site-ul polonez sport.fakt.pl, care relatează despre “tragedia dinaintea meciului cu Legia Varşovia. Fanii de la Bucureşti sunt în doliu. Costică Ştefănescu, supranumit 'ministrul Apărării', s-a sinucis, obosit de atâta suferinţă provocată de boală. Suferea de cancer şi ajunsese să cântărească numai 35 de kilograme!”, mai notează sursa citată.

Austriecii îi pun în lumină activitatea
“A fost jucătorul echipei Steaua în perioada 1969 şi 1973, apoi s-a transferat la Universitatea Craiova, formaţie cu care, în 1982, s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni. Un an mai târziu, cu Ştefănescu pe teren, Craiova s-a oprit în semifinalele Cupei UEFA”, subliniază ediţia electronică a televiziunii austriece ORF.
Site-ul belgian de ştiri sportive hln.be oferă informaţia privind sinuciderea marelui sportiv român, preluând ce s-a scris în presa din România, dar subliniază că un purtător de cuvânt al Armatei a confirmat doar moartea lui Ştefănescu, fără se ofere detalii despre cauza decesului. “În cei 25 de ani de carieră în calitate de antrenor, el a condus câteva cluburi, inclusiv FC Braşov România, Steaua, Timişoara şi Craiova. El a mai antrenat şi la câteva cluburi din Golful Persic”, mai scrie hln.be. Informaţiile sunt preluate şi de site-ul olandez volkskrant.nl. Şi portalul rusesc lenta.ru anunţă moartea marelui fotbalist român, detaliindu-i CV-ul.
Site-ul polonez transfery.info anunţă, la rândul lui:”Legenda fotbalului românesc, fostul jucător şi antrenor al Stelei Bucureşti, Costică Ştefănescu, s-a sinucis”.
“Fotbalul românesc deplânge decesul fostului căpitan al naţionalei, Costică Ştefănescu. Fosta vedetă a echipelor Steaua Bucureşti şi Universitatea Craiova s-a aruncat în gol de la etajul cinci al Spitalului Militar din Bucureşti”, scriu şi germanii de la SudWest Presse.
Agenţia Associated Press a difuzat, la rândul ei, o informaţie despre moartea fotbalistului, preluată ulterior de diverse site-uri şi publicaţii, precizând că Procuratura investighează condiţiile morţii fotbalistului şi că acesta va fi înmormântat sâmbătă.

Ultim omagiu de la FRF
Federaţia Română de Fotbal (FRF) i-a adus un ultim omagiu lui Costică Ştefănescu. FRF anunţă într-un comunicat postat pe site-ul său că trupul neînsufleţit al marelui fotbalist va fi depus în sala “Florea Dumitrache” a Casei Fotbalului de joi, 22 august, ora 14:00, până vineri, 23 august, ora 15:00.
“Cei care vor dori să-i aducă un ultim omagiu vor avea acces în incinta Complexului Arena Naţională prin Bulevardul Basarabia, iar în incinta Casei Fotbalului numai prin lateral, pe lângă Parcarea C a Arenei Naţionale”, mai notează FRF.
Anterior, FRF postase anunţul privind decesul lui Costică Ştefănescu, exprimându-şi “regretul şi durerea la dispariţia dintre noi a unuia dintre cei mai mari fotbalişti din istoria fotbalului românesc”. “La doar 62 de ani, fostul căpitan al echipei noastre naţionale a anilor 80 lasă în urmă o carieră prodigioasă şi cifre pe măsură. Sincerele noastre condoleanţe familiei îndoliate! Dumnezeu să-l odihnească!”, scrie pe site-ul FRF.

UEFA: “România l-a pierdut pe Costică Ştefănescu”
“Fotbalul românesc este îndoliat de dispariţia lui Costică Ştefănescu, fostul căpital al echipei sale naţionale, decedat la vârsta de 62 de ani”, anunţă şi UEFA, într-un comunicat postat  pe site-ul său oficial. UEFA prezintă, de asemenea, biografia marelui fotbalist.

×
Subiecte în articol: costica stefanescu