Scăpat "la mustaţă" din România şi din Europa, fostul director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române (CNCFR), Mihai Necolaiciuc a fost reţinut miercuri în Florida - SUA, în urma unei acţiuni FBI, potrivit Direcţiei de Investigaţii Criminale din IGP. Aducerea lui în ţară s-ar putea petrece până la alegerile prezidenţiale? Au ba?! Sperie pe cineva posibilitatea întâlnirii dintre Necolaiciuc şi anchetatorii români şi eventuala "colaborare" a acestuia cu organele de cercetare penală?
Fugarul Mihai Necolaiciuc, unul dintre greucenii penali despre a căror activitate infracţională la cârma Căilor Ferate Române Jurnalul Naţional a relatat pe larg de-a lungul timpului, a fost reţinut miercuri în Florida-SUA de agenţii FBI, potrivit Direcţiei de Investigaţiei Criminale a IGP. El este acuzat de încălcarea legii imigraţiei, potrivit presei din Palm Beach, unde Necolaiciuc deţine două apartamente de câte peste 400.000 de dolari fiecare, potrivit registrelor de proprietate din Palm Beach. Ieri, informaţia a fost confirmată şi la Bucureşti de chestorul Bujor Florescu, şeful Direcţiei de Investigaţii Criminale din IGP, şi mai apoi de Departamentul de Informare Publică a Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti (MJLC).
Culmea este că deşi l-au monitorizat câteva luni de zile pornind de la cererile noastre de arestare şi extrădare, americanii au sfârşit prin a-l aresta pentru infracţiune la legea imigraţiei. Fie pentru că abuzul în serviciu nu este infracţiune la ei, fie pentru că traducerile noastre n-au fost făcute cum trebuie ori au fost trimise cu întârziere, fie că IGP-ul român nu a răspuns la un email trimis de americani "săptămâna asta mai devreme de arestare" în care se cereau informaţii referitoare la acest caz, cum aflăm din Palm Beach Post.
BÂLBÂIALĂ CU EXTRĂDAREA
Potrivit chestorului Bujor Florescu, Necolaiciuc a fost reţinut pentru o infracţiune similară cu cea de "şedere ilegală". Florescu a subliniat că din 2007 poliţiştii aveau date că românul este în SUA, el frecventând adrese din Florida şi Washington. Sursa citată a mai precizat că Interpol va înainta o solicitare Judecătoriei sectorului 1 pentru demararea procedurii de extrădare. MJLC ne-a spus că Ministerul dar şi Judecătoria Sectorului 1 au fost informate de Biroul Naţional Interpol, ieri 18 iunie 2009, că "Mihai Necolaiciuc a fost arestat în data de 17 iunie 2009 de către US Marshals Service şi Biroul de Migraţie şi Vămi".
Mai aflăm cu stupoare, că Biroul Naţional Interpol a primit din partea Biroului Interpol Washington o notificare "prin care autorităţile române au fost încurajate să transmită, pe canale diplomatice, autorităţilor americane cererea de arestare în vederea extrădării, precum şi cererea de extrădare". "În acest context, MJLC a informat că cererea de arestare în vederea extrădării, precum şi cererea de extrădare au fost formulate şi transmise Departamentului de Justiţie al SUA încă din februarie 2008, pe baza încheierii Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti.", precizează MJLC.
Carevasăzică: din 2007, poliţiştii ştiau că Necolaiciuc este în SUA. Din februarie 2008, cererea de arestare în vederea extrădării şi cea de extrădare au fost trimise americanilor. Cu toate acestea, ei ne îNCURAJEAZă AZI să trimitem aceste cereri, ca şi când noi n-am fi făcut-o niciodată. Oare de ce?
CONFIDENŢIALITATE MAXIMĂ?
Purtătorul de cuvânt al MJLC, Simona David, ne-a precizat: "Nu ştiu de ce ne-au cerut acum să formulăm cererea de arestare în vederea extrădării şi cererea de extrădare, din moment ce noi le-am trimis încă din februarie anul trecut. Ba chiar oficialii americani ne-au cerut la un moment dat să le retransmitem o parte din documentaţia care însoţea aceste cereri. Şi Ministerul le-a retransmis, este vorba de câteva sute de pagini. Trebuie să menţionez că ni s-a cerut confidenţialitate maximă, nu doar în ceea ce priveşte presa, ci în general". Cu alte cuvinte, motivul pentru care Biroul Interpol Washington nu a ştiut de aceste cereri înaintate în februarie 2008 ar fi faptul că procedura de extrădare declanşată în acest caz de către MJLC a fost confidenţială? Atunci se pune întrebarea firească de ce americanii nu l-au arestat pe Necolaiciuc în baza cererii noastre?
TRADUCERI PESTE TRADUCERI, POSIBILE ERORI?
"Ştiu că într-adevăr Necolaiciuc a fost arestat în legătură cu chestiuni legate de viză. De ce nu în baza cererilor noastre? Este posibil să nu fi fost foarte corect făcute!", ne-a declarat aseară ministrul român al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, aflat la Bruxelles. Surse judiciare au confirmat pentru Jurnalul Naţional că oficialităţile SUA au solicitat repetarea traducerilor "de vreo două-trei ori" şi că ultima oară s-a întâmplat chiar anul acesta. Din păcate, la ultima solicitare americanii au aşteptat un răspuns de la Ministerul român de justiţie mai mult de două luni de zile.
"BAD MANAGEMENT"
Surse judiciare ne-au precizat că în dreptul penal american nu există infracţiunea de abuz în serviciu, aceasta fiind considerată "bad management" - management defectuos - şi este tratată potrivit dreptului civil. Ar putea fi o explicaţie că americanii nu au dat curs cererii noastre de arestare în vederea extrădării, o condiţie esenţială pentru aprobarea acesteia fiind cea că faptele de care este acuzat Necolaiciuc să fie prevăzute ca infracţiuni în legislaţiile ambelor state.
AUDIAT MAI ÎNTÂI ÎN SUA
Brandon Alvarez-Montgomery, ofiţer de relaţii publice al Departamentului pentru Imigraţie şi Vămi (ICE, în cadrul Departamentului american pentru Securitate Internă), ne-a declarat că Mihai Necolaiciuc a fost reţinut pentru că se afla ilegal pe teritoriul SUA. Variantele ilegalităţii sunt: intrarea legală cu viză, dar continuarea şederii după expirarea vizei; falsificarea informaţiilor cu privire la aplicaţia pentru viză; sau intrarea în SUA sub un nume fals. Responsabilul american a adăugat, fără alte detalii, că românul se află în prezent într-un centru de detenţie în Florida. Românul urmează să compară în faţa unui judecător specializat pe cazuri legate de imigraţie. El ar putea fi "mutat" din SUA, dar mai întâi va fi audiat de un judecător de imigraţie, a precizat Alvarez, insistând în declaraţia sa asupra terminologiei "removal". "În general un judecător de imigraţie va hotărî, după audierea cazului, dacă (Necolaiciuc) va fi trimis (în România) şi, dacă da, atunci când. Dacă (judecătorul) decide că (românul) trebuie trimis în ţara lui, atunci ICE va iniţia procedura şi va cere ţării gazdă să trimită documentele de călătorie. Pe de altă parte, dacă extrădarea formală este pusă în aplicare, în cazul oricărei persoane aflate în procedură de , de această etapă răspund alte agenţii".
Necolaiciuc a plecat din ţară în februarie 2005. A fost dat în consemn la frontieră, în urmărie generală şi apoi internaţională. Imediat după dispariţie au apărut informaţii că s-ar afla în Austria, apoi în SUA. Pentru că s-a sustras urmăririi penale, în toate cele trei dosare aflate pe rolul instanţei, la solicitarea DNA, Judecătoria Sectorului 1 a emis două mandate de arestare: la 16 şI, respectiv, 17 martie 2007, potrivit site-ului DNA, fiind emise "totodată mandatul european de arestare şI mandatul de urmărire internaţională în vederea extrădării". Unul dintre mandate a fost anulat pentru nerespectarea procedurilor, fix cât Necolaiciuc să scape de sub nasul autorităţilor din Viena. Acum, cu toată brambureala cererilor de extrădare, el a fost la un pas să scape şi din SUA. Măi, să fie!
Trei dosare, pe masa judecătorilor
Până în prezent, trei dintre dosarele lui Necolaiciuc au fost trimise în instanţă. Cel mai recent dosar al lui Necolaiciuc trimis Judecătoriei Sectorului 1 se referă la infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice comise în perioada 2002-2003. Prin achiziţii de piese pentru instalaţii feroviare, mărfuri inutile şi la suprapreţ, prin plata nelegală a acestor achiziţii şi evitarea organizării licitaţiei, Compania a fost prejudiciată, numai în acest dosar, cu peste 133,5 miliarde de lei vechi. În dosarul trimis instanţei la 1 februarie 2008, Necolaiciuc plus o gaşcă de directori, şefi şi ceva persoane din domeniul privat au prejudiciat CFR cu peste 18 milioane de euro, în perioada 2001-2003. Însă primul dosar care a văzut lumina instanţei a fost cel remis judecătorilor la 24 iunie 2008. Acesta se referă la activitatea lui Necoilaiciuc şi a complicilor Misir Şi Olăeru, în perioada 2000-2004. Abuzând de funcţiile lor, aceştia au "traficat resursele financiare şi activele companiei în folosul unor societăţi comerciale private", afectând patrimoniul şi resursele companiei. Paguba totală constatată în acest dosar se ridică la peste 34 de milioane de euro."PARCHETUL A FĂCUT TOT CE TREBUIE"
Procurorul general al României Laura Codruţa Kovesi ne-a declarat aseară că a discutat cu omologul său american cazul Necolaiciuc, cu prilejul vizitei sale în SUA, din aprilie 2009. "Procurorii de caz de la DNA au ţinut legătura şi direct cu procurorul de caz din SUA, dar şi cu celelalte autorităţi din SUA. Omul de legătură în cazul Necolaiciuc, Dan Fătuloiu, şeful Biroului ataşatului afacerilor interne în SUA, s-a zbătut foarte mult. Parchetul -a făcut tot ce trebuie", ne-a declarat aseară procurorul general.
Citește pe Antena3.ro