x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Gloria şi decăderea

Gloria şi decăderea

de Sebastian S. Eduard    |    26 Iun 2009   •   00:00
Gloria şi decăderea

Michael Jackson lasă în urmă o activitate uimitoare, o carieră de-a dreptul fabuloasă, marcată însă de scandaluri şi dezvăluiri despre stilul său de viaţă excentric.



Unul dintre puţinii artişti care au fost introduşi de două ori în Rock and Roll Hall of Fame, Michael Jackson a intrat şi în Cartea Recordurilor drept cel mai de succes showman al tuturor timpurilor, cu 13 premii Grammy la activ, 13 single-uri clasate pe locul întâi în topuri şi vânzări de peste 750 de milioane de albume în întreaga lume.

Al şaptelea membru al familiei Jackson, Michael Joseph Jackson a debutat în cariera muzicală la vârsta de 11 ani, ca membru al formaţiei The Jackson 5, şi a început cariera solo în 1971, în timp ce era încă un membru al grupului, conform unui articol de pe www.wikipedia.org. Cunoscut ca şi "King of Pop" ("Regele Muzicii Pop") în următorii ani, cinci dintre discurile sale solo au devenit cel mai bine vândute albume din întreaga lume: "Off the Wall" (1979), "Thriller" (1982), "Bad" (1987), "Dangerous" (1991 ) şi "History" (1995).

ABUZAT FIZIC ÎN COPILĂRIE
Michael Joseph Jackson s-a născut în Gary, Indiana (o suburbie industrială din Chicago, Illinois), într-o familie de muncitori, la 29 august 1958. Fiul lui Joseph "Joe" Walter şi al lui Katherine Esther, el era cel de-al şaptelea din nouă copii. Fraţii lui sunt: Rebbie, Jackie, Tito, Jermaine, La Toya, Marlon, Randy şi Janet. Joseph Jackson a fost angajat la o fabrică de oţel şi deseori cânta într-o trupă R&B numită The Falcons, împreună cu fratele lui Luther. Încă de la o vârstă fragedă, Michael a fost abuzat fizic şi mental de tatăl său.

Abuzurile suferite în copilărie l-au afectat pe întregul parcurs al vieţii. Într-o altercaţie amintită de Marlon Jackson, fratele său, Joseph îl ţinea pe Michael în sus de un picior şi "îl snopea din bătaie, iar şi iar, cu mâna lui, lovindu-l pe spate şi fund". Într-o noapte, în timp ce Michael Jackson dormea, tatăl său a urcat în cameră, furişându-se pe fereastra de la dormitor. Purtând o mască înspăimântătoare, el a intrat în cameră ţipând. Joseph a spus că dorea să-şi înveţe copiii să nu lase fereastra deschisă atunci când se duc la culcare.

Ani în şir după aceea, Michael a suferit coşmaruri, în timpul cărora i se părea că era răpit din dormitorul său. În anul 1993, într-un interviu cu Oprah Winfrey, Michael a vorbit deschis despre abuzul din copilăria sa. El a spus că în perioada respectivă a plâns de multe ori de singurătate. Într-un alt interviu, "Living with Michael Jackson" (2003), cântăreţul şi-a acoperit faţa cu mâna şi a început să plângă atunci când a început să vorbească despre abuzul din copilăria sa.

ÎNCEPUTURILE
Michael Jackson şi-a demonstrat talentul muzical de timpuriu, la vârsta de 5 ani, în faţa colegilor de clasă şi a altor spectatori, în timpul unui recital de Crăciun. În 1964, Michael şi Marlon s-au alăturat fraţilor Jackson - o trupă formată de fraţii Jackie, Tito şi Jermaine. Mai târziu, grupul a fost numit The Jackson 5. Trupa a cântat într-un şir de cluburi, uneori în deschiderea unor spectacole de strip-tease pentru adulţi.

The Jackson 5 a înregistrat mai multe cântece pentru Steeltown în anul 1967 şi au semnat cu Motown Records în 1968. Revista Rolling Stone l-a descris mai târziu pe tânărul Michael ca "un fenomen". Grupul a stabilit un grafic de înregistrare în momentul în care primele patru single ("I Want You Back", "ABC", "The Love You Save" and "I'll Be There") au ajuns numărul unu în prestigiosul top Billboard Hot 100.

În timpul primilor ani în The Jackson 5, echipa Motown a pretins că Michael avea 9 ani, cu doi ani mai tânăr decât era în realitate, pentru a-l face să pară mai drăguţ şi mai accesibil pentru spectatorii de toate vârstele. Începând din 1972, Michael a lansat un total de patru albume solo cu studioul Motown, printre ele "Got to Be There" şi "Ben". Acestea au fost puse, ca parte din franciza The Jackson 5, şi au produs single-uri de succes ca "Got to Be There", "Ben" şi un remake a lui Bobby Day "Rockin' Robin".

Grupul a marcat mai multe hituri Top 40, incluzând top 5 disco single "Dancing Machine" şi hitul top 20 "I Am Love". Trupa Jackson 5 a părăsit Motown în 1975.

NOI CONTRACTE
Jackson 5 a semnat un nou contract cu CBS Records în iunie 1975, prima aderare la Philadelphia International Records şi apoi Epic Records. Ca rezultat al procedurilor legale, grupul a fost redenumit The Jacksons. După schimbarea numelui, trupa a continuat un turneu internaţional, lansând încă şase albume între 1976 şi 1984.

Din 1976 până în 1984, Michael Jackson a fost principalul compozitor al grupului, scriind hituri ca "Shake Your Body (Down to the Ground)", "This Place Hotel" şi "Can You Feel It". În 1978, Michael a debutat jucând rolul unei sperietori în filmul muzical "The Wiz". Partiturile muzicale au fost aranjate de Quincy Jones, care a format un parteneriat cu Michael Jackson în timpul producţiei filmului şi a obţinut acordul cântăreţului de a produce albumul solo "Off the Wall".




În 1979, Michael şi-a rupt nasul în timp ce dansa. Operaţia de rinoplastie nu a avut un succes deplin. Artistul se plângea de tulburări respiratorii, iar asta îi afecta cariera. El a fost îndrumat la dr Steven Hoefflin, care i-a făcut cea de-a doua intervenţie chirurgicală. Jones şi Michael au produs împreună "Off The Wall". Lansat în 1979, albumul menţionat a fost primul care a generat patru US top zece hituri, inclusiv graficul de single de calitatea întâi "Don't Stop ‘Til You Get Enough" şi "Rock with You".

"Off The Wall" a ajuns pe poziţia a treia în Billboard 200 şi, de atunci, succesul său a fost certificat de 7 milioane de exemplare vândute în SUA şi, eventual, de cele 15 de milioane de exemplare comercializate în întreaga lume. În 1980, Michael Jackson a câştigat trei premii la American Music Awards pentru realizările sale solo: Albumul favorit Soul/R&B, Artistul favorit Soul/R&B şi Single-ul favorit Soul/R&B (pentru "Don't Stop ‘Til You Get Enough").

În acel an, el a câştigat, de asemenea, Billboard Music Awards pentru Top Black Artist şi Top Black Album şi un Premiu Grammy pentru Best Male R&B Vocal Performance (pentru "Don't Stop ‘Til You Get Enough"). În ciuda succesului comercial, Michael a simţit că "Off The Wall" trebuia să fi avut un impact mult mai mare, hotărând să depăşească aşteptările cu următoarea versiune. În 1980, Michael a obţinut cea mai mare rată de drepturi de autor în industria muzicală: 37%.

POPULARITATE
La începutul anilor ‘80, el a devenit o figură dominantă în muzica pop şi primul artist afroamerican la MTV. Popularitatea videoclipurilor lui difuzate la MTV, cum ar fi "Beat It", "Billie Jean" şi "Thriller", a transformat muzica video într-o formă de artă şi un instrument de promovare, ajutând noul canal să devină mult mai cunoscut. Videoclipuri precum "Black or White" şi "Scream" l-au propulsat şi l-au menţinut pe Michael Jackson drept un element de bază la MTV în anii ‘90.

Cu un scenariu muzical şi clipuri vide, Michael Jackson a popularizat o serie de tehnici de dans complicat, marcat de efort fizic, ca, de exemplu, mişcările "de robot" şi "moonwalk"-ul. Sunetul său muzical distinct a influenţat numeroşi artişti de hip-hop, pop şi R&B contemporan. Albumul "Bad", apărut în 1987, s-a vândut aproape la fel de bine ca şi precedentul. Fiecare nou disc semnat de Jackson, fiecare nouă apariţie a sa reprezenta un eveniment.

Oamenii îi copiau coafura cârlionţată, precum şi vestimentaţia extravagantă. Veterani din showbiz, precum Fred Astaire, îl lăudau. Jackson poza pentru fotografi alături de Ronald şi Nancy Reagan la Casa Albă. Paul McCartney făcea duete cu el, precum "The Girl Is Mine" şi "Say Say Say". Jackson a devenit imaginea Pepsi, iar când părul său a luat foc în timpul filmării unei reclame, acest fapt inspira titlurile tuturor ziarelor.

Dar, aşa cum spune o vorbă în showbiz - atunci când eşti pe culmile lumii n-ai unde să mergi decât în jos. Următoarea lansare a lui Jackson, "Dangerous" (1991), a debutat pe locul întâi în topuri, lansând doar un singur single, piesa "Black or White", al cărei videoclip a fost intens criticat la acea vreme, pentru felul violent în care se sfârşea.

După acest album, viaţa privată a artistului a devenit mai interesantă decât cariera sa, care "şchiopăta". Un dublu album "greatest hits" lansat în 1995, "HiStory", s-a vândut relativ prost, comparativ cu onorariile imense ale lui Jackson - doar 7 milioane de copii. Un nou album lansat în 2001, "Invincible", a înregistrat vânzări chiar şi mai slabe.

Alte aspecte ale vieţii sale personale, precum chipul aflat în permanentă schimbare, apariţiile excentice şi comportamentul ciudat, au început să suscite interesul publicului. De asemenea, numeroase controverse i-au afectat imaginea în ultimele două decade. În 1993 a fost acuzat de molestarea sexuală a unui copil, dar anchetele Poliţiei au fost închise, din cauza lipsei de probe. De asemenea, în 2005, Jackson a fost din nou anchetat de un tribunal american, după ce a fost acuzat de pedofilie, în cele din urmă fiind însă achitat.

Începând cu anii ‘90, cântăreţul a avut o serie de probleme de sănătate, dublate de zvonuri care indicau că acesta ar suferi de diverse boli de piele, ca urmare a numeroaselor operaţii estetice suferite.

PROBLEME FINANCIARE
De asemenea, în ultima perioadă a vieţii sale, artistul s-a confruntat cu o serie de probleme financiare, el fiind chiar pe punctul de a-şi vinde celebra fermă Neverland la licitaţie în mai 2008. Câteva luni mai târziu, în noiembrie, el a predat titlul de proprietate asupra fermei Neverland unei companii înfiinţate de el însuşi şi de firma care deţine o ipotecă de 24 de milioane de dolari asupra reşedinţei. Jackson a fost căsătorit de două ori, prima dată cu fiica lui Elvis, Lisa Marie Prestley.

Chiar dacă interesul publicului a scăzut de-a lungul timpului, Michael Jackson nu şi-a pierdut niciodată fanii. Dovadă stau cele 50 de concerte de adio pe care le avea programate la O2 Arena din Londra, începând cu 13 iulie. 75.000 de bilete au fost epuizate la doar câteva ore de la punerea acestora în vânzare. Mort cu mai puţin de o lună înainte de revenirea pe scenă, artistul lasă în urmă trei copii: Michael Joseph Jackson Jr, Paris Michael Katherine Jackson şi Prince Michael Jackson II.

×