x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Guvernatorul gunoier a ajuns pe functie

Guvernatorul gunoier a ajuns pe functie

01 Apr 2005   •   00:00


Scandalos! Virgil Munteanu, guvernatorul Deltei, ale carui merite in administrarea zonei sunt unanim recunoscute, a fost schimbat din functie pe criterii politice. In locul lui e numit seful unei firme de salubritate din Tulcea!



  • de ALEXANDRU NASTASE
  • SPECIAL
  • Guvernatorul mazilit



    ABERATIE. Aprecierile internationale, diplomele primite, recunoasterile expertilor, nimic din toate acestea nu i-au folosit lui Virgil Munteanu
    Situatie grotesca in Delta Dunarii. Luptele politice date in ultimele luni, dupa cucerirea alegerilor de catre Alianta D.A., s-au castigat. In goana nebuna dupa functii care sa le permita accesul la resurse si la imbogatiri rapide la limita legii, actualii guvernanti intrec orice limita a bunului-simt si intorc spatele celei mai importante zone naturale din Romania: Delta Dunarii.

    Cine nu e portocaliu e impotriva lor si, oricat de competent ar fi pe functie, va fi schimbat cu un neavenit care sa-i rada in nas pentru ca are culoarea politica la moda. Una peste alta, decizia de schimbare a guvernatorului Deltei Dunarii a fost luata pe ascuns, la mijlocul acestei saptamani, si motivata cu minciuni si inexactitati. Mai mult, langa guvernator au fost numiti trei consilieri. Toti sunt acuzati ca sunt sus-pusi, ca au facut braconaj si alte ilegalitati in Delta Dunarii. Unul dintre ei a fost in stare sa ceara chiar limitarea competentelor ARBDD. Urmeaza potopul.

    MOTIVELE. Guvernatorul Deltei Dunarii, Virgil Munteanu, va fi inlocuit din functie cu directorul unei firme de salubritate din Tulcea, a anuntat joi Biroul de Presa al Guvernului. Demiterea survine, se arata in comunicatul de presa, dupa ce Virgil Munteanu "n-a indeplinit sarcina primita de la Ministerul Mediului pentru prezentarea unui plan strategic privind Delta Dunarii in trei luni". In urma cu cateva zile, ministrul Mediului, Sulfina Barbu, acuza de asemenea managementul practicat in Delta, despre care sustinea ca a fost analizat de conducerea ministerului. Motivul prezentat de Guvern este o minciuna sfruntata. In primul rand, ARBDD nu a primit nici o solicitare din partea MMGA de a elabora un astfel de plan. Apoi, ARBDD detine un plan de management elaborat in anul 1995 cu sprijinul expertilor straini, plan de management care a fost actualizat in anul 2001 si aprobat de Consiliul Stiintific al RBDD in luna iunie 2001. Niciodata in ultimele trei luni, nimeni nu a cerut acest plan de management de la ARBDD, iar planul de management se afla la minister inca din 2001. "Consider aceasta motivatie ca fiind generata de incompetenta crasa a conducerii MMGA, completata de gratioasa ignoranta a Sulfinei Barbu, vremelnic si pagubos indeplinind functia de ministru al Mediului si Gospodaririi Apelor. De altfel, consider ca minciuna si dezinformarea sunt atribute definitorii ale Sulfinei Barbu", a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, guvernatorul Munteanu.

    NEPOTRIVIRE. Inlocuirea guvernatorului Munteanu vine intr-un moment critic pentru Delta Dunarii, atat in ceea ce priveste treburile administrative, cat si in contextul international al Canalului Bastroe. ARBDD trebuie sa puna in aplicare planul strategic national de reconstructie ecologica in Delta Dunarii, calcand peste interesele de grup ale diversilor afaceristi sau politicieni. In alta ordine de idei, urmatoarele luni sunt cruciale pentru evolutia cazului Bastroe. Conventiile internationale activate de guvernatorul Munteanu si Ministerul de Externe vor lua din nou pozitii, iar schimbarea nu inseamna altceva decat ca ne-am taiat singuri craca de sub picioare.

    ABSURDA. Sulfina Barbu, un ministru preocupat doar de satisfacerea intereselor celor care au numit-o in aceasta functie. Competenta nu are valoare pentru ea

    NEPREGATIT. Paul Cononov, proaspatul numit in functia lui Virgil Munteanu, recunoaste ca nu este inca pregatit pentru functia pe care o va prelua. "Eu cunosc Delta si ARBDD din afara, nu sunt familiarizat cu problemele de interior", a declarat Cononov, pentru Jurnalul National.

    Inca nenumit oficial, Cononov a spus ca nu doreste sa vorbeasca despre deciziile pe care le va lua, dar a cazut in cateva capcane pe care i le-am intins, dovedind ca nu stie lucruri elementare despre rezervatie. Noul guvernator a recunoscut ca inlocuirea lui Munteanu este o hotarare politica, "pentru ca altfel nu se poate lua o astfel de decizie". Criteriile de competenta, experienta si profesionalismul nu constituie atuuri...

    CONSILIERII. Cononov a spus ca intentioneaza sa gaseasca o formula prin care banii obtinuti din redevente sa se intoarca la populatia locala din Delta. O astfel de actiune, in conditiile Legii concesionarilor, data in 1998 chiar de actuala coalitie de guvernamant, se numeste deturnare de fonduri. Cononov va avea si trei consilieri, oameni despre care se vorbeste ca ar fi fost implicati in tot soiul de activitati ilicite, de la braconaj la contrabanda.

    EXPERT
    "Sunt absolut convins ca Virgil Munteanu este unul dintre primii cinci cei mai buni manageri de mediu din lume. Am fost impresionat atat de deciziile sale tehnice, cat si de cele manageriale. Este primul care a implementat in regiune legatura dintre mediu si dezvoltare"
    Alain Lambert,
    expert, Programul pentru Mediu al Natiunilor Unite

    PROFESIONIST
    "Multumita actiunilor domnului Munteanu, Romania este una dintre cele mai responsabile tari in problema globala a protejarii pasarilor migratoare"
    Patrick Triplet
    cercetator francez, membru al Eurosite

    APRECIAT
    "Munteanu si echipa sa au facut o treaba excelenta in Delta Dunarii. Am discutat cu domnul Munteanu concesionarile activitatii de pescuit din Delta. Cred ca s-a procedat in interesul ei, actionandu-se pentru stoparea supraexploatarii economice"
    Tobias Salathe,
    coordonatorul regional pentru Europa al Conventiei Ramsar

    "ANALFABET"
    "Eu sunt familiarizat cu problemele Deltei si ale ARBDD doar din exterior. Nu am lucrat nici la ARBDD, nici la Institutul Delta Dunarii"
    Paul Cononov,
    despre experienta sa in problemele Deltei

    "INITIATIVA"
    "E o idee sa dam populatiei locale o parte din banii pe care ii luam din tranzitarea Canalului Sulina"
    Paul Cononov,
    despre posibilitatea imaginara a incalcarii Conventiei de la Belgrad

    HILAR
    "Nu am auzit de o eventuala ridicare a statutului de zona umeda a Deltei Dunarii"
    Paul Cononov,
    despre posibilitatea imaginara ca Delta sa nu mai fie zona umeda Ramsar

    NECUNOSCATOR
    "Voi cauta sa mentin unitatea rezervatiei, nu sa o divizez"
    Paul Cononov, despre posibilitatea imaginara a incalcarii prevederilor UNESCO
    ×