x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Hayssam ramane in arest

Hayssam ramane in arest

12 Apr 2005   •   00:00

Omul de afaceri sirian Omar Hayssam va sta in continuare dupa gratii. Aceasta este decizia luata ieri de magistratii Curtii de Apel Bucuresti, care au respins astfel cererea sirianului de a-i fi anulat mandatul in baza caruia a fost incarcerat acum o saptamana pentru inselaciune si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Potrivit procurorilor, Omar Hayssam ar fi coordonat in perioada 2001-2002 o escrocherie in urma careia mai multe firme au fost prejudiciate cu 1,8 milioane de dolari. Este vorba despre 22 de capete de camion cumparate din strainatate in regim de leasing si vandute apoi rudelor lui Hayssam din Siria si Egipt. Anchetatorii sustin ca utilajele au fost vandute, desi ratele de leasing nu au mai fost achitate vreodata. Mandatul ramas inca in vigoare va expira la data de 4 mai, daca procurorii nu cer prelungirea lui.

APARAREA. Din punctul de vedere al apararii, afaceristul nu are nici o legatura cu afacerea respectiva pentru ca firmele implicate nu-i apartin si semnatura lui nu se regaseste pe vreun document. Mai mult, avocatii sustin ca arestarea lui Hayssam in aprilie 2005 pentru o fapta petrecuta cu multi ani in urma si cercetata deja de doi ani este neavenita si nejustificata. Ei sustin ca singura proba pe care o au procurorii impotriva sirianului este declaratia neadevarata a unui fost colaborator, Mihai Precupetu. Chiar Hayssam a sustinut luni in fata instantei ca este gata oricand pentru o confruntare lamuritoare cu Precupetu.

O SAPTAMANA. Retinerea omului de afaceri era anuntata acum o saptamana de purtatorul de cuvant al presedintiei, Adriana Saftoiu. Declaratia citita facea o legatura clara intre retinerea sirianului si rapirea celor trei jurnalisti romani. Abia apoi s-a dovedit ca mandatul de arestare a fost cerut pentru infractiuni de drept comun, nicidecum pentru terorism. O asemenea acuzatie exista deocamdata doar in faza incipienta la Parchetul General. Pe numele lui Hayssam a fost intr-adevar constituit un dosar pentru acte teroriste, dar cercetarile sunt inca la inceput, neexistand probe suficiente pentru punerea sub invinuire a omului de afaceri. terorism. Pana acum, sirianul nu a fost nici macar audiat in legatura cu presupusele acte de terorism. In prima audiere anchetatorii au incercat sa deschida subiectul rapirii jurnalistilor, dar avocatii omului de afaceri s-au opus acestui interogatoriu in conditiile in care la acel moment dosarul nu era constituit. (Miruna Pasa)

×
Subiecte în articol: eveniment hayssam