x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Iliescu: "Guvernul de uniune nationala nu e exclus"

Iliescu: "Guvernul de uniune nationala nu e exclus"

14 Dec 2004   •   00:00

Presedintele Ion Iliescu nu a exclus ieri ideea formarii unui guvern de uniune nationala.


MONICA IORDACHE

PROGRAM. Ion Iliescu se va intalni trei zile la rand cu Traian Basescu
Intrebat daca un guvern de o asemenea factura este o varianta exclusa, seful statului a raspuns: "Nu, din contra. Dar ea trebuie concretizata. E greu de formulat acum, de aceea nu vreau sa ma lansez in nici un fel de speculatii". Iliescu nu a dat mai multe amanunte despre formarea unui asemenea guvern, dar a insistat pe ideea "largirii spectrului conlucrarii".

INCREDERE. Iliescu s-a aratat increzator si in sansele PSD de a forma o majoritate parlamentara cu PUR si UDMR. "Am semnale ca s-au intalnit Nastase cu Voiculescu si cu Marko Bela. Ceea ce au consemnat, ceea ce s-au inteles ramane valabil. Vor lucra impreuna la construirea unei scheme. Sa vedem care va fi cea mai buna", a declarat Iliescu. "Am inteles ca au convenit, indiferent de formula, sa mearga impreuna. Ca se va ajunge la o formula, eu zic cea mai inteleapta, de largire a frontului, a spectrului conlucarii, intr-o echipa guvernamentala, sau nu, dar cei care au semnat o intelegere au decis sa mearga impreuna", a declarat seful statului. El a mai spus ca majoritatea formata de cele trei partide va fi una fragila, "dar totusi o majoritate parlamentara".

Intrebat daca PSD va face Guvernul, Iliescu a spus ca "este greu de facut pronosticuri", iar in privinta pozitionarii lui Mircea Geoana ca premier a spus ca "in conditiile date si aceasta chestiune este luata in discutie".

FORMAREA MAJORITATII, TREABA PARTIDELOR
Ion Iliescu a sustinut ca formarea unei majoritati parlamentare si a Guvernului este treaba partidelor si ca nu este implicat in aceste negocieri. "De ceea ce ma ocup eu este sa pregatesc institutia pentru predarea stafetei", a declarat seful statului, anuntand ca se va intalni azi cu Basescu la asezarea pietrei de temelie a Monumentului Revolutiei, maine vor avea o intalnire "de lucru" la Cotroceni, cu staff-ul prezidential si cu colaboratorii lui Basescu pentru a pregati "predarea stafetei", iar sambata vor pleca impreuna la Bruxelles. "Traian Basescu va trebui sa preia stafeta si este bine sa fim impreuna la acest moment al deciziei politice", a spus Iliescu. Basescu va merge cu Iliescu in aeronava prezidentiala, in timp ce premierul Adrian Nastase va pleca spre Bruxelles cu o zi inainte.

NEGOCIERI ADA-UDMR
Conducerea Aliantei s-a intalnit aseara, la sediul liberalilor din Aviatorilor, cu conducerea UDMR pentru a discuta despre posibilitatea crearii majoritatii parlamentare si a viitorului guvern. "Ne-am informat reciproc in legatura cu discutiile purtate cu celelalte formatiuni politice. Am discutat si cu Basescu despre evaluarile noastre privind posibilitatea crearii majoritatii in Parlament si eventual o sa continuam discutiile", a declarat dupa intalnire Marko Bela. El a adaugat ca astazi Consiliul operativ al UDMR va discuta despre "intentiile Uniunii privind participarea intr-o coalitie guvernamentala". (Silviu Sergiu)

×
Subiecte în articol: eveniment iliescu