x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special In aprilie anul viitor pecetluim aderarea la UE

In aprilie anul viitor pecetluim aderarea la UE

17 Dec 2004   •   00:00

Liderii Uniunii Europene au confirmat, ieri, la Bruxelles, luna aprilie a anului viitor pentru semnarea tratatului de aderare pentru Romania si Bulgaria, cel mai probabil la 1 aprilie 2005. Proiectul de concluzii al Consiliului European semnaleaza progresele inregistrate de tara noastra si necesitatea continuarii reformelor.


IRINA CRISTEA - Bruxelles

MOMENT ISTORIC. Liderii Uniunii Europene dau unda verde semnarii de catre Romania si Bulgaria a tratatului de aderare in aprilie 2005
Liderii Uniunii Europene trebuiau sa ofere ieri Romaniei si Bulgariei data la care se va semna tratatul de aderare la Uniune. Din cauza discutiilor controversate pe marginea inceperii negocierilor de aderare cu Turcia, discutiile s-au decalat cu mult fata de ora programata.

Delegatia romana, compusa din presedintele Traian Basescu, premierul Adrian Nastase, ministrul de Externe Mircea Geoana si presedintele Ion Iliescu, s-a reunit pentru discutii cu partenerii europeni si cei bulgari abia dupa ora locala 16:00. Reuniunea a consfintit proiectul de concluzii al Consiliului European.

DE BINE. Decizia de ieri prevede semnarea unui singur tratat de aderare pentru Romania si Bulgaria in luna aprilie a anului 2005, in conditiile in care si Parlamentul European isi da acordul. "Consiliul European a luat nota de progresele Romaniei in implementarea aquis-ului comunitar si de angajamentele luate mai ales in domeniile Justitiei, Afacerilor Interne si Concurentei, care au facut posibila incheierea negocierilor", se arata in deschiderea documentului. Decizia reia in parte concluziile raportului de tara si raportului socialistului Pierre Moscovici si subliniaza "cat de mult mai este de lucru" pana la integrare si necesitatea continuarii reformelor.

Click pentru a mari imaginea
OBIECTIVI. Jurnalistii straini de la Bruxelles cunosc bine dosarul Romaniei

CONFIRMARE. In documentul cu concluziile Consiliului se arata ca Romania va fi capabila sa-si indeplineasca toate angajamentele in timpul ramas pana la data aderarii. Consiliul European avertizeaza ca Romania va fi atent monitorizata in urmatorii doi ani pana la integrare. Totodata, Consiliul a cerut finalizarea tratatului de aderare cu Bulgaria si Romania, in vederea semnarii acestuia in aprilie 2005, cu ocazia reuniunii Consiliului pentru Afaceri Generale si Relatii Externe, in conditiile in care si Parlamentul European isi va da acordul.
×
Subiecte în articol: eveniment