x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "In doua saptamani veti avea filmul rapirii"

"In doua saptamani veti avea filmul rapirii"

23 Mai 2005   •   00:00

Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian vor fi astazi acasa, un avion Hercules al MApN decoland ieri la ora 16:00 catre Bagdad pentru a-i aduce, a anuntat aseara presedintele Traian Basescu.



  • de OANA STANCU

  • ANCHETA. Seful statului anunta ca pentru serviciile de informatii romanesti cazul nu este incheiat
    Aeronava urma sa ajunga aseara la ora 21:00 (22:00 ora Irakului) la Bagdad si, din motive de securitate, s-a apreciat ca este mai bine ca deplasarea sa fie facuta astazi, la o ora ce urma sa fie convenita cu aliatii americani. Ziaristii se aflau aseara, potrivit spuselor presedintelui, in Ambasada Romaniei din Bagdad, sub protectia grupului Antitero al Serviciului de Informatii Externe si a aliatilor americani. "Astazi, (nr. - duminica) la ora 13:44, cei trei cetateni romani si calauza lor au fost predati sub autoritatea Ambasadei Romaniei. Autoritatile romane au preluat custodia cetatenilor romani si le garanteaza securitatea pana la momentul revenirii in tara", a declarat presedintele ieri-seara.

    FOTOGRAFIA AMENINTATOARE. Seful statului a aratat ca in "ultimele zile", militarii romani de la Talil au fost dislocati la Bagdad, in vederea pregatirii preluarii ostaticilor romani. In atare context, Basescu a precizat ca declaratiile sale de joi seara de la TVR, in care nu excludea posibilitatea unui deznodamant tragic, nu au avut scopul de a creste tensiunea publica, ci au fost "efectul unei fotografii-proba" pe care o primisera autoritatile romane, in care Marie-Jeanne purta tricoul lui Munaf. "Doar trei din cei detinuti erau prezenti in fotografie, al patrulea, Munaf, nu era, iar Marie-Jeanne fiind imbracata cu tricoul lui Munaf ne-a facut sa deducem ca nu este exclus ca acesta sa fie un semn prin care ni se transmite o decizie capitala pentru unul din cei patru", a declarat el.

    NU S-AU DAT BANI. Pentru eliberarea celor trei nu s-au platit bani, sustine seful statului. "Pentru a nu exista nici un fel de speculatie, va asigur ca statul roman a tratat acest caz cu responsabilitate pentru interesul national si pentru fiecare cetatean al Romaniei. Ceea ce inseamna ca statul roman nu si-a negociat nici politica externa prezenta si viitoare si nici nu a platit rascumpararea ziaristilor. Plata unei rascumparari ar fi insemnat ca, de a doua zi, fiecare cetatean roman ar fi fost periclitat oriunde pe glob", a aratat el.

    IRAK. AFP a difuzat ieri o imagine a Ambasadei Romaniei, pe acoperisul careia s-ar afla un ofiter de securitate

    ARESTARI. Traian Basescu a confirmat totodata ca la Bagdad au avut loc o serie de arestari facute de Ministerul de Interne irakian in legatura cu rapirea romanilor. Un procuror si doi ofiteri de investigatii ai Ministerului nostru de Interne au fost trimisi la Bagdad pentru investigarea modului cum au fost rapiti si detinuti cei trei cetateni romani si cetateanul american, dar si pentru a lua declaratii celor suspectati de implicare in rapire. "Procurorul si cei doi ofiteri de investigatii ai Ministerului de Interne care se afla la Bagdad nu se afla pentru cetatenii romani. In cadrul cooperarii si a informatiilor transmise, autoritatile irakiene au facut arestari in unele grupuri, iar noi am dorit sa avem declaratiile celor arestati luate legal in favoarea Parchetului General, pentru ca primiseram declaratiile anterioare, care erau luate dupa tipologia si practica institutiilor irakiene, si am dorit sa avem declaratiile celor suspecti a fi participat la rapire, luate cu valabilitate pentru instantele romanesti", a explicat presedintele. Ca atare, Traian Basescu da foarte limpede de inteles ca in Romania va urma o ancheta a rapirii jurnalistilor, care va implica si cetateni romani, din moment ce este nevoie de declaratiile conforme cu legislatia romana.

    DOSAR COMPLICAT. De altfel, presedintele a aratat ca dosarul recuperarii celor trei cetateni romani si a insotitorului lor este "un dosar extrem de complicat, un dosar care probabil a fost de natura sa solicite la maxim capacitatea statului roman de a-si proteja proprii cetateni". El a promis ca in doua saptamani va putea sa prezinte "tot filmul luarii ostaticilor". Cazul nu este incheiat, a aratat Basescu si a facut un apel la retinere si la diminuarea volumului de speculatii, pentru a nu periclita vietile celor care au contribuit la salvarea jurnalistilor.

    JUSTIFICARI. Presedintele a tinut sa explice si de ce el a fost cel care a coordonat celula de criza, afirmand ca este un om care isi asuma responsabilitatile, iar conform legii, singurul sef direct al serviciilor de informatii este presedintele Romaniei. "In aceste conditii, orice delegare nu insemna decat o incercare de a muta responsabilitatea in alta parte decat acolo unde era", a aratat el.

    MULTUMIRI SERVICIILOR. Seful statului a laudat serviciile romane de informatii, carora le-a multumit "in mod deosebit". "A fost o operatiune executata 100% de serviciile de informatii ale statului roman, intr-o excelenta colaborare intre Serviciul de Informatii Externe, Serviciul Roman de Informatii si Directia de Informatii a Armatei", a aratat el. Basescu a mai multumit familiilor jurnalistilor pentru "decenta si eleganta comportamentului public", comunitatii arabe din Romania, care a "facut toate eforturile pentru a crea un mediu acceptabil negocierilor si incercarilor de recuperare", autoritatilor americane din Irak, care vor asigura deplasarea in siguranta impreuna cu echipa antitero a Serviciului de Informatii Externe a celor trei cetateni romani catre aeroportul din Bagdad si presei, care a reactionat pozitiv la apelul sau de a sprijini autoritatile printr-o atitudine ponderata.

    CERCETAT
    Procurorul general Ilie Botos ne-a declarat ieri ca problemele legate de rapirea celor trei jurnalisti si a insotitorului lor, Mohamad Munaf, sunt gestionate in continuare exlusiv de celula de criza de la Cotroceni. "In acest moment, procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie investigheaza deocamdata numai aspecte colaterale, activitati infractionale de alta natura", a sustinut Ilie Botos. De asemenea, el a confirmat faptul ca Mohamad Munaf este cercetat de procurori, dar intr-o cauza care nu are legatura cu rapirea jurnalistilor, ci cu afacerile in care a fost implicat alaturi de sirianul Omar Hayssam. "Mohamad Munaf nu are nici un mandat de arestare preventiva emis pe numele sau, el este doar cercetat intr-o cauza economica." Ilie Botos a mai sustinut ca cei patru "sunt parti vatamate, in cazul rapirii. Vom discuta cu ei, dar sub nici o forma imediat dupa venirea lor in tara, ci dupa ce isi vor reveni in urma socului pe care l-au suferit". (Miruna Pasa)
    ×
    Subiecte în articol: eveniment informaţii romani bagdad