x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special In sfarsit, liberi!

In sfarsit, liberi!

22 Mai 2005   •   00:00

Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci, Ovidiu Ohanesian si Mohamad Munaf, tinuti ostatici in Irak de 55 de zile, au fost eliberati! Cei trei jurnalisti romani si cetateanul american de origine irakiana care ii insotea au fost eliberati ieri, in jurul orei 13:44, si sunt sub controlul autoritatilor romane.


  • de ANDREEA TUDORICA
  • USURARE. Vestea ca Marie-Jeanne, Sorin, Ovidiu si Mohamad au fost eliberati a facut, in numai cateva ore, inconjurul lumii

    Informatia a fost facuta publica ieri, in jurul pranzului, chiar de administratia prezidentiala. Surse militare ne-au declarat ca un avion Hercules a decolat ieri, in jurul orei 17:00, in directia Irak, pentru a-i aduce acasa pe cei trei jurnalisti si pe insotitorul lor.

    VESTEA CEA MARE. "Cei trei cetateni romani - Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian - si cetateanul american de origine irakiana Mohamad Munaf se afla, de astazi, 22 mai, incepand cu ora 13:44, sub controlul autoritatilor romane", se arata in comunicatul Presedintiei, remis duminica dupa-amiaza. Cei patru "sunt teferi si nevatamati si vor fi adusi in tara in cel mai scurt timp", adauga sursa citata. Presedintia va informa opinia publica si institutiile mass-media cu privire la momentul sosirii in tara a celor patru. Familiile celor trei ziaristi si insotitorului lor au primit vestea cea buna chiar de la presedintele Traian Basescu.

    "Este o veste extraordinar de buna, e ca si cum s-a nascut a doua oara, sper sa fie adevarata, in sensul ca am ajuns sa nu mai cred nimic pana nu vad negru pe alb, pana nu-i vad acasa. Totusi, din toate informatiile de la autoritati, se pare ca este adevarat", a declarat tatal ziaristei Marie-Jeanne Ion. Stirea a facut inconjurul lumii in numai cateva minute. Agentiile de presa France Presse, Reuters si Associated Press au anuntat, citand Presedintia Romaniei, ca cei patru ostatici au fost eliberati. Stirea a fost facuta publica si de postul qatariot de televiziune Al-Jazeera.

    Postul de televiziune britanic BBC informeaza, de asemenea, cu privire la eliberarea celor patru persoane.

    Presa spaniola difuzeaza aceeasi informatie, citand insa postul de televiziune qatariot Al-Jazeera, care a obtinut o confirmare de la Presedintia romana privind eliberarea jurnalistilor. Directorul ziarului Gandul, Cristian Tudor Popescu, a declarat pentru Mediafax, la putin timp dupa aflarea vestii eliberarii celor patru, ca Romania ar trebuie sa ia urgent o decizie de a retrage trupele romane din Irak, aratand ca aceasta decizie trebuie luata acum, cand criza a fost depasita, si nu in momente de presiune.

    DISCRETIA A FOST BUNA. Eliberarea celor patru ostatici a provocat si reactia analistului francez Nicolas Henin, specialist in problemele Irakului, care a declarat ca discretia din ultima perioada a favorizat purtarea unor "negocieri mult mai eficiente" in favoarea eliberarii jurnalistilor romani disparuti in Irak, la sfarsitul lunii martie. "Trebuie subliniat ca, in acest moment, nu exista nici un detaliu, nici o informatie certa asupra circumstantelor in care s-a produs aceasta eliberare", a afirmat Henin.

    Redactiile Prima TV si Romania Libera s-au inveselit ieri la aflarea stirii despre eliberarea celor trei ziaristi, Dan Dumitru, directorul de stiri al televiziunii, declarand ca nu stie cum s-a ajuns la acest deznodamant, dar ca acest lucru "nici nu mai conteaza".

    Oamenii politici, atat de la Putere, cat si din Opozitie, au salutat eliberarea celor patru. Senatorul Ion Iliescu, aflat in continuare in spital, s-a declarat multumit la primirea acestei vesti, iar liderul PSD, Mircea Geoana, a salutat "cu multa bucurie" eliberarea ostaticilor.

    Bucurie si in mijlocul militarilor romani aflati in Irak, care au salutat vestea eliberarii celor trei ziaristi si a insotitorului lor.
    ×
    Subiecte în articol: eveniment