x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Nastase, obsesia lui Basescu

Nastase, obsesia lui Basescu

09 Noi 2004   •   00:00

INTERVIU
Consilier si membru al staff-ului electoral al Aliantei D.A., Adriana Saftoiu dezvaluie atuurile si vulnerabilitatile prezidentiabilului Traian Basescu.

Adriana Saftoiu: "E tare riscant sa adormi in post"

A.D.A. - Sfatuitorul Adriana Saftoiu, despre atuurile si vulnerabilitatile lui Traian Basescu

Consilierul lui Traian Basescu si membru al staff-ului Aliantei D.A., Adriana Saftoiu, vorbeste despre transformarile prezidentiabilului odata intrat in campania pentru sefia statului.
OANA STANCU

Click pentru a mari imaginea
INDEPENDENTA. Adriana Saftoiu spune ca prezidentiabilul Aliantei este propriul lui consilier
Jurnalul National: Sunteti unul dintre creierele din spatele prezidentiabilului Traian Basescu, se spune. Cat din Traian Basescu e fabricat si cat autentic?
Adriana Saftoiu: Pot sa spun ca Traian Basescu nu este aproape deloc fabricat. Traian Basescu reuseste usor sa intre pe prima pagina a ziarelor pentru ca este extrem de sincer. A fost intrebat la MTV daca sustine sau nu casatoriile intre homosexuali, nu a stat nici o secunda sa dea un raspuns prefabricat. Putea sa se gandeasca: "A, nu da bine, sunt in campanie". Traian Basescu nu face asta, e foarte sincer atunci cand raspunde. E foarte greu sa-l pui pe Traian Basescu sa spuna altceva decat ceea ce crede.

Si credeti ca acest "ce-i in gusa si-n capusa" e una dintre principalele cerinte de la un potential sef al statului sau sunt altele mai importante?
Eu nu cred ca aici problema e daca sunt sau nu cerintele de la un potential sef al statului. Ceea ce propune Traian Basescu este sa nu ne ascundem dupa vorbe sau false fapte. Traian Basescu nu este nici violent, nici agresiv, este foarte sincer. De foarte multe ori gandesti cu el raspunsurile atunci cand se duce la un interviu sau tine un discurs. Stii dinainte unde nu te va asculta: acolo unde raspunsul tau e mult prea fabricat. Nu poti sa-i spui lui Traian Basescu sa spuna: "Pe vapor, dupa ce ajungeam in nu stiu care port, luam Kafka si citeam Kafka trei ore". Nu poti asa ceva, oricat de bine ar da. Nu-l vei convinge niciodata sa faca lucrul asta.

Si atunci de ce mai are nevoie de cineva care sa ii scrie mesajele?
Nu simplificati lucrurile. Traian Basescu este pana la urma un om care nu poate sa cunoasca, daca vreti, chiar toata piata informatiei. In momentul in care ai un discurs despre mediul de afaceri, despre IMM, despre pensionari, ai nevoie de informatie. Totusi, e o masinarie in spate, care lucreaza pentru el, care ii pune pe masa informatiile, discuta cu el variantele... Discursul lui este de multe ori discutat pana la virgula. Dar daca cineva are orgoliul sa spuna: "Eu l-am facut pe Traian Basescu", se insala profund. Traian Basescu este propriul lui consilier. Ii pui pe masa totul, iar el isi alege ceea ce-i vine cel mai bine. Dialog intre barbati

Dar la provocarea "iepurasul" ati avut timp sa ganditi raspunsul.
Traian Basescu are un instinct politic pe care chiar nimeni nu-l poate nega. Sigur, tu vii si ii spui: "Stiti, la aceasta replica nu e bine sa mai aveti replica". Dar dupa aceea intra in functiune acel instinct politic si Traian Basescu reactioneaza asa cum e el. Chiar daca pot fi suspectata acum de subiectivism, daca admir ceva la el este ca isi asuma cu adevarat opiniile si ca foarte rar ti se intampla ca Traian Basescu sa spuna lucruri false sau in care nu crede.

Nu a fost mai mare vulgaritatea lui Traian Basescu?
Acum ce-i reprosam de fapt lui Traian Basescu? Ca la o asemenea replica a avut o replica? Pana la urma, vorba lui, a fost un dialog intre barbati.

Nici implicarea Mariei Basescu in campanie nu e o strategie? Acum, Traian Basescu vorbeste peste tot, de relatia sa fericita in casnicie. Si cum se impaca asta cu declaratia de la MTV ca abia astepta sa ajunga in porturi la prostituate?
Bine, la MTV nu a spus ca el abia astepta sa ajunga la prostituate. Poate ca n-ar trebui sa-l suspectam pe Traian Basescu de ipocrizie. Intotdeauna fata de familia lui a avut un respect foarte mare si si-a tinut familia in discretie tocmai pentru a o proteja de balciul politic. Acum se afla intr-un moment in care chiar are nevoie de prezenta sotiei. Nu a fost o strategie, a fost o intrebare a lui daca noi credem ca e rau daca isi ia si sotia cu el, pentru ca atunci cand lipsesti doua-trei zile ai nevoie de acel element de echilibru, iar el a spus-o tot timpul ca Maria Basescu este echilibrul lui. Pe de alta parte, putem noi sa uitam ca peste tot in lume functia de presedinte inseamna ceva mai mult decat functia de primar sau de ministru? Aici deja se vorbeste de prima doamna. Oamenii trebuie sa cunoasca si cine va fi ea.

In ce fel i se potriveste campania actuala lui Basescu? A avut pana acum campanii mult mai dinamice, nu atat de terne.
Ca sa spun drept, suntem la inceputul campaniei doar. Nici la locale nu am iesit cu machetele decat la o saptamana dupa ce incepuse deja campania. Poate ca acum e mai putin vizibila, dar veti avea surprize.

Nu sunt nici afise, nu vad nici un clip. Nu sunteti cam in urma?
Faptul ca abia pe 6 octombrie a fost numit candidat ne-a dat o marja de timp destul de mica, dar nici nu consideram ca am intrat in criza de timp. Nici la locale nu ne-am grabit sa enervam poporul cu televizorul. Cred ca trebuie sa avem si aici o anumita discretie. Nu cred ca pierzi sau castigi pentru ca afisele tale sunt mai multe si mai colorate sau pentru ca dai mai multe sau mai putine obiecte promotionale. Astea sunt valabile pentru candidatii necunoscuti.

Ati inceput campania ca membra a staff-ului de campanie al lui Theodor Stolojan. E mai grea o campanie cu Stolojan, e mai grea cu Basescu?
Domnul Stolojan e un candidat pe care si l-ar dori orice consultant, este extrem de ascultator, isi face temele in limitele pe care i le dai si e mai usor de controlat parcursul. Traian Basescu este previzibil de imprevizibil. Intervine sinceritatea peste un discurs foarte bine pregatit. Nu as spune ca e dificil, ci o permanenta provocare. E tare riscant sa adormi in post cand lucrezi cu Traian Basescu.

E un punct slab?
Nu, e atuul lui. Are un simt al momentului si al evenimentului fantastic.

Si atunci care sunt punctele lui slabe?
Foarte multa lume considera ca e un om dur, ca poate calca pe cadavre. Nici vorba. De multe ori am fost tentata sa ii spun ca mai multa severitate cu cei din jur i-ar fi fost mai de folos.

Daca intra in turul doi si va sti ca guvernul il fac PSD+PUR, ce l-ati sfatui sa faca?
Eu chiar cred in ce spune el, ca va fi nu presedintele Aliantei, ci al tuturor romanilor. Si atunci nu cred ca ar fi un impediment ca guvernul va fi al PSD+PUR. Ganditi-va ca patru ani a avut un consiliu ostil si cu toate acestea a reusit sa promoveze primele proiecte de modernizare a Bucurestiului.

Ce-si doreste mai tare: sa - l bata pe Nastase sau sa castige alegerile?
Amandoua. In aceeasi nota de sinceritate, o sa va spun ca intr-o sedinta de staff ne-a spus: "Domnule, eu vreau sa-l bat pe Nastase. Daca maine va candida primar la Aiud, ma duc si candidez si eu la Aiud!".

Il uraste pe Adrian Nastase asa mult?
Nu cred ca il uraste, ci ca este extrem de revoltat pentru cum a guvernat PSD. Si PSD nu a guvernat singur, ci a avut un tatuc, Adrian Nastase. Decizia de a candida

Ati fost ani intregi ziarist. Cum e sa candidati pentru acel Parlament de incompetenti si corupti, cum le spune Traian Basescu?
Nu pot sa spun ca a fost o decizie luata cu foarte multa usurinta. Mi se parea ca voi intra intr-o mare masa de oameni care ridica doua degetele dupa care se duc si isi iau leafa. Tatal meu nu a primit vestea cu foarte mare bucurie. Mi-a spus un lucru care m-a si induiosat, m-a si pus pe ganduri. Imi spunea cum va fi cand se va intalni cu vecinii lui de bloc si ii vor spune: "Bai, am vazut-o pe fiica-ta la televizor si dormea acolo in banca sau citea ziarul". Si mi-a spus: "Daca tu crezi ca nu poti sa faci mai mult decat am vazut noi in 15 ani, nu ne face de rusine! Ai timp sa te retragi". Sper sa nu-i ofer nesansa de a-i fi rusine de vecinii lui de bloc.

Veti renunta la Parlament pentru Cotroceni daca Traian Basescu va castiga?
As fi tentata sa spun da, pentru ca imi place foarte mult ceea ce fac, sa ma ocup de comunicare publica.
×
Subiecte în articol: basescu traian interviu