x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Jurnalistii romani ar putea fi revanduti"

"Jurnalistii romani ar putea fi revanduti"

31 Mar 2005   •   00:00

INTERPRETARE - Caseta difuzata de Al-Jazeera lanseaza ipoteze noi si demonteaza scenarii vechi

Analistul politic francez Nicolas Henin a comentat, pentru postul de radio Delta RFI, ce arata si ce ascund imaginile cu jurnalistii romani rapiti in Irak. Cine ar putea fi rapitorii si ce importanta au banii in aceasta situatie de criza.
  • de IRINA CRISTEA
  • ATIPIC. Din ambianta cadrelor cu cei trei romani lipsesc numele sau logoul gruparii care i-a rapit, elemente care nu apareau in imaginile cu alti ostatici straini
    Cei trei jurnalisti romani si insotitorul lor nu sunt prizonierii unui grup politic radical, este de parere analistul politic francez Nicolas Henin. Intr-un interviu acordat postului de radio Delta RFI, Henin a spus ca este foarte importanta, la o vizionare atenta a cadrelor difuzate de televiziunea Al-Jazeera, absenta revendicarilor, a logo-ului, a numelui grupului de rapitori, elemente care nu lipseau, de obicei, din ambianta imaginilor filmate de rapitori. "In ultima vreme se intampla destul de des ca rapitorii sa nu "semneze" caseta de revendicare. Asa s-a intamplat pentru cele trei italience sau, mai recent, pentru jurnalista de la Lib...ration, Florence Aubenas. Nici acolo nu sunt revendicari", a explicat Nicolas Henin, analist specializat pe problema irakiana.

    FARA INDICII. Absenta acestor indicii demonstreaza, potrivit estimarilor francezului, ca exista posibilitatea ca acei rapiti sa fie predati sau vanduti unei alte grupari. "Ar putea sa insemne ca avem de-a face, daca vreti, cu un fel de "subfurnizori" ai rapirilor, un fel de "prim grup de rapitori". Acestia sunt motivati in primul rand de bani. Facand sa circule aceasta caseta, arata ca i-au capturat pe jurnalisti, dar, in acelasi timp, nu se identifica, fie in ipoteza unei eventuale revanzari, fie pentru ca pur si simplu grupul nu are nici un nume. Cele mai multe dintre grupurile mafiote nu au nici un nume", a spus Henin.

    El a explicat ca, in cazul unor astfel de rapitori, banii obtinuti din rascumparari sunt folositi pentru finantarea terorismului, dar ca au existat cazuri cand, pe langa revendicarile financiare, teroristii au lasat sa se strecoare si cate o revendicare politica, "pentru a avea constiinta impacata". Asa au stat lucrurile in cazul ostaticului cu nationalitate irakiana si suedeza, care a fost eliberat in 18 martie. "Rapitorii lui cereau cinci milioane de dolari, dar, in acelasi timp, pentru a-si crea o imagine buna printre islamisti, au avut si o revendicare politica: retragerea trupelor coalitiei si inlocuirea cu forte de mentinere a pacii ONU", a declarat Henin.

    Vestea care ar trebui sa aiba darul de a calma spiritele in Romania este, potrivit expertului, ca romanii nu sunt prizonierii unei grupari radicale, ca aceea a temutului terorist Muhammad al-Zarqawi. "Gruparile radicale ar face in primul rand propaganda si ar incerca sa se faca cunoscute prin tot felul de semne. Aceasta caseta nu face decat sa inchida unele piste, dar lasa multe deschise", a explicat Henin.

    PROBLEMA BANILOR. Cat despre faptul ca Marie Jeanne Ion a spus, in mesajul sau, ca rapitorii n-au cerut bani, Henin a subliniat ca acesta ar putea sa fie un mesaj la adresa intermediarului sirian, de genul "nu il cunoastem pe acest om, ceea ce zice el nu e adevarat". Pe de alta parte, mesajul jurnalistei ar putea fi un mod indirect al rapitorilor de a atrage atentia autoritatilor romane. "Daca rapitorii vor sa lase impresia ca nu e vorba de bani, autoritatile romane vor avea o marja mai mare de negociere", a declarat specialistul francez.

    De asemenea, faptul ca nu a fost mentionata nici o pretentie financiara ar putea fi un plus pentru negociatori, pentru ca, astfel, "autoritatile se simt mai in largul lor si pot negocia mult mai bine, fara a fi nevoite sa isi faca publicitate in jurul unei rascumparari pe care ar trebui sa o plateasca".

    Filmare de profesionist


    Imaginile pe care le-am vazut cu totii pe posturile de televiziune, preluate de la Al-Jazeera, in care erau prezentati romanii luati ostatici, sunt realizate de mana unui profesionist. Aceasta este concluzia la care au ajuns atat specialistii din televiziune, cat si amatorii care au mai avut de-a face cu imagini de acest gen, difuzate de posturile de televiziune.

    TEHNICI. Ce este clar pentru noi toti este ca s-a facut o panoramare de la dreapta la stanga, cu o incadratura foarte stransa, atipica pentru niste teroristi fara legatura cu domeniul televiziunii. Filmarea s-a facut foarte lent, fiecare ostatic in parte a fost surprins in cadru, iar Marie Jeanne Ion a facut obiectul unei transfocari.

    Atat directorul Departamentului de Stiri de la Prima TV, Dan Dumitru, cat si Sorin Negulescu, producator la Stirile Pro TV, care au analizat, pentru Mediafax, filmarea prezentata la Al-Jazeera, au afirmat ca persoana care i-a filmat pe ostatici a avut miscari corecte, iar camera folosita are caracteristicile celei de la echipa Prima TV. Dumitru a declarat chiar ca este sigur ca echipamentul cu care s-a filmat este cel al jurnalistilor romani. Reprezentantii canalului de televiziune Al-Jazeera refuza sa faca precizari suplimentare si sustin ca nu au alte informatii privind soarta romanilor. (Marina Constantinoiu)

    UNICAT
    Caseta pe care sunt inregistrate imaginile cu jurnalistii romani rapiti in Irak, difuzata de televiziunea Al-Jazeera, nu contine si alte cadre decat cele care au fost difuzate si nici vreo inregistrare separata. Potrivit redactorului-sef adjunct al postului qatariot, Ayman Jabalah, informatiile despre o eventuala executie care ar mai fi fost filmata pe caseta obtinuta de Al-Jazeera sunt doar zvonuri. Contactat de Jurnalul National, Jabalah a spus ca postul a difuzat exact ce apare pe caseta video, mai precis prezentarile pe care si le fac cei patru ostatici. "Acestea sunt imaginile. Nici o executie, din fericire, si nimic in plus", ne-a declarat jurnalistul qatariot. El a precizat ca a primit o multime de telefoane, atat din Romania, cat si din alte state, in legatura cu imaginile pe care, se pare, toata lumea doreste sa le difuzeze. Jabalah a mai spus ca jurnalistii Al-Jazeera se solidarizeaza cu colegii lor romani, care sustin eliberarea colegilor lor si a celui de-al patrulea rapit.

    ANCHETA
    Ultimele informatii despre evolutia anchetei desfasurate de fortele aliate pentru elucidarea disparitiei romanilor au fost furnizate aseara de trimisul Antenei 1, Mile Carpenisan. Initial, coordonatorul anchetei a fost un ofiter britanic. Acesta a fost inlocuit cu un ofiter SUA in momentul confirmarii informatiei ca, impreuna cu jurnalistii romani, a fost rapit si un cetatean american. Noul anchetator-sef a dispus reconstituirea rapirii. Contrar supozitiilor facute in Romania, cum ca rapirea s-ar fi petrecut la hotel, concluzia anchetatorilor a fost ca grupul celor patru disparuti a fost atacat dupa ce acestia vizitasera o intreprindere irakiana deservita de muncitori romani. Dupa ce i-au intervievat pe acestia, cei patru s-au deplasat spre hotel, imbarcati intr-un jeep. Pe drum, masina in care se aflau a fost blocata de rapitori, care i-au inconjurat si apoi i-au imbarcat pe cei trei romani si pe insotitorul lor in alte masini.
    ×
    Subiecte în articol: eveniment romani al- henin