x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special La cerşit de voturi în Cimitirul Bellu

La cerşit de voturi în Cimitirul Bellu

de Dan Constantin    |    12 Iun 2008   •   00:00
La cerşit de voturi în Cimitirul Bellu

SECTORUL 4 ● Radu Silaghi, adversarul lui Piedone, un viceprimar ratat
Radu Silaghi, candidatul PD-L la Primăria Sectorului 4 al Capitalei, are atîtea bube în cap, culese din mandatul de viceprimar, încît lumea se miră că mai are tupeul să ceară votul la scrutinul de duminică. Intoxică însă alegătorii cu minciuni despre contracandidatul lui, Cristian Popescu – Piedone.



SECTORUL 4 ● Radu Silaghi, adversarul lui Piedone, un viceprimar ratat
Radu Silaghi, candidatul PD-L la Primăria Sectorului 4 al Capitalei, are atîtea bube în cap, culese din mandatul de viceprimar, încît lumea se miră că mai are tupeul să ceară votul la scrutinul de duminică. Intoxică însă alegătorii cu minciuni despre contracandidatul lui, Cristian Popescu – Piedone.

Pentru mulţi dintre cei care vor merge la vot duminică, numele lui Radu Silaghi nu spune mare lucru. L-au văzut doar în pozele de dimensiuni de godzilă tîrîte pe camioanele electorale care făceau ture pe străzile sectorului. "Vreau votul vostru!", se revărsa din megafoane, cu puterea unui concert rock. Coloana sonoră mi-a atras atenţia pe cînd mă aflam la slujba de înmormîntare a lui Colea Răutu, la Cimitirul Bellu. Decibelii groaznici ai mesajului electoral care pluteau peste tristeţea momentului spuneau multe despre cinismul şi prostia unei astfel de campanii.

"Vreau votul vostru!" era şi tragicomic lansat în ambuteiajul de la Bellu, unde morţii nu au linişte, iar viii simt cum îşi mănîncă zilele în uriaşul dop de circulaţie de care Primăria Sectorului 4 nu este străină.
De aceea am dorit să aflu mai multe despre cel care cerşea cu nesimţire voturi la uşa cimitirului.

PĂZIT. Am crezut că Radu Silaghi era şi el un candidat venit din neant, ca mulţi alţii. Am întrebat în stînga şi în dreapta cetăţeni din Sectorul 4. Toţi dădeau din umeri – nici unul nu auzise de el! În fine, o florăreasă de la uşa cimitirului îmi zice: – "Bre – ăsta-i vice la Primărie. E tare-n gură. Ne-a omorît cu magaoaia aia care urlă să-l votăm. M-a luat capu’ din cauza lui Radu, linişti-l-ar!".

Informaţie tare. Omu’ a fost vice! Cînd? Mă duc pînă la Primărie, lîngă Bingo. Pază pînă în dinţi, veste antiglonţ, bastoane de luptă, spray paralizant la brîu. Toţi în negru, ca la mort. Întreb iar: la dl Silaghi se poate? Mă priveşte de sus, de pe trepte, paznicul robocop. "Ai audienţe?""N-am", zic. "Salut, dl viceprimar e în campanie. Şi se întoarce doar dacă iese" – mă lămureşte cioclul înarmat.

SUSPENDATUL. Aşadar, portarul îl ştie. Sîntem trei cu florăreasa. Documentarea jurnalistică poate începe. Intrăm în arhive şi brusc, dosarele arătîndu-l protagonist pe candidatul zgomotului ies la iveală. Într-un sector care s-a aflat parcă mai puţin expus decît celelalte, Primăria de lîngă Bingo apare ca un cazan sub presiune. Nici în alt sector al Capitalei nu s-a dezbătut suspendarea viceprimarului. Acum înţeleg de ce a fost candidatul ales de PD-L pentru 2008: a avut o soartă apropiată de Băsescu – s-a victimizat prin suspendarea argumentată juridic "beton" de consilieri. Exact acum un an, Radu Silaghi a fost pe cale să-şi piardă scaunul. Consilierii locali au prezentat plenului propunerea respectivă, susţinînd că "în activitatea Primăriei Sectorului 4 s-au constatat grave perturbări în activitatea unor compartimente, precum şi unele acte ce contravin legilor în vigoare. Acestea se datorează activităţii defectuoase a dlui viceprimar Radu Silaghi, care nesocoteşte legislaţia ce reglementează activitatea Primăriei şi a Consiliului local. Sînt apoi trecute în revistă punct cu punct "realizările" candidatului la suspendare. Sînt acuze bine documentate care, la simpla lor citire, arată profilul unui "ales" care nu îşi onorează obligaţiile; mai mult, sfidează, la graniţa absurdului, încrederea cetăţenilor.

MINTEA CU SORCOVA. Dl vice s-a trezit peste noapte comandant de oşti. Urmînd ordinele şefului suprem al gripei aviare, Gheorghe Flutur, cel care a declanşat cruciada împotriva găinilor autohtone, omul de la 4, deşi nu făcea parte din Comandamentul epizootic, a dat ordinul aberant al evacuării a 13.000 de oameni!! Cităm dintr-o adresă a Jandarmeriei Române: "În data de  21.05.2006, ora 21:00, viceprimarul Sectorului 4, domnul Radu Silaghi, a solicitat forţelor de poliţie, poliţie comunitară şi jandarmilor ca echipajele să intre în zona blocată pentru a anunţa cetăţenii că, în cazul în care se va confirma prezenţa virusului gripei aviare, cetăţenii care doresc să părăsească zona o pot face timp de 60 de minute. Persoanele care rămîn în zonă după instituirea carantinei de gradul I nu vor mai putea ieşi din perimetrul blocat timp de 4-7 zile".

După circa 50 de minute dl viceprimar Radu Silaghi a revocat ordinul şi a precizat că acţiunea de anunţare a cetăţenilor va fi făcută de salariaţii Primăriei, dovedind încă o dată lipsă de maturitate şi incompetenţă. Panica a fost însă uriaşă.

PROBLEME LA ETAJ. Primarul Sectorului 4, Adrian Inimăroiu, comenta starea tensionată din interiorul instituţiei care a determinat solicitarea de suspendare a viceprimarului: "Prima acuzaţie se referă la comportamentul său extrem de agresiv la adresa angajaţilor Primăriei. El nu a înţeles cum funcţionează o administraţie locală. Toţi spun că nu e sănătos la cap. Nemulţumirea tuturor a început cînd a dat ordin de evacuare în 60 de minute la 13.000 de locuitori din cartierul Progresul, lucru care a bulversat opinia publică şi autorităţile responsabile".

Îmi amintesc acea noapte de coşmar. La redacţie am format echipe operative care au plecat pe Şoseaua Giurgului, spre uzina Autobuzul. Cineva, "un nebun", cum comentau locuitorii, dăduse ordinul de izolare a numeroase străzi. Dl Inimăroiu era să o ia la palme pe dna Mantale, prefect, care căzuse în isteria gripei aviare. În focul evenimentelor, cînd zeci şi zeci de oameni fugeau din zona interzisă, nimeni nu mai ştia cine dăduse ordinul. Aflăm acum din dosarele peste care s-a pus ceva uitare. El e omul: Radu Silaghi. Să-i dăm, desigur, ce trebuie!

CASA CRIZELOR. Consilierii l-au mai acuzat pe Radu Silaghi de un act ilegal pentru un aşa-zis protocol de colaborare între Centrul Cultural al Sectorului 4 şi Asociaţia Centrul de Negociere şi Management a Crizelor din România. Miza era dublă: şeful Centrului de Crize era un anume domn Preda, care îi conducea lucrarea de doctorat a viceprimarului. Dl Preda avea nevoie de un protocol cu o instituţie culturală ca să acceseze o finanţare de 200.000 de euro. Ca să fie şi mai "beton" lucrarea, vicele Silaghi l-a impus pe Preda Jr la şefia Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale.

21 de motive de suspendare

Sînt 21 de capete de acuzare în propunerea de hotărîre de suspendare din funcţie a viceprimarului Radu Silaghi (foto). Războiul PNL-PD a fost experimentat în Primăria Sectorului 4 pînă să fie extinsă la nivel naţional. Sînt desigur şi alte fapte ale candidatului la Primărie, care a scăpat prin jocuri de culise de la suspendare. Cumpărarea unui spaţiu comercial de 225 mp în buricul tîrgului, în ansamblul Mărăşeşti, terorizarea unor funcţionari, folosirea unor expresii "tari", decizia de montare abuzivă de girofaruri de maşini ale administraţiei locale.

Calomnii

În campania electorală, dar mai ales în ultimele zile, Radu Silaghi a dezlănţuit o campanie murdară împotriva lui Cristian Popescu – Piedone, contracandidat la Primărie. Acuzele sînt legate de o casă socială luată de mama lui Piedone acum 3 ani. De fapt, mama lui Cristian Popescu – Piedone a decedat de 8 ani. Afişe denigratoare, ruperea panourilor electorale fac parte din "arsenalul" candidatului cu decibeli din poarta cimitirului. Jalnic.

×
Subiecte în articol: special radu sectorului silaghi