DOMNUL LI
Dezvaluirile lui Li Jian Hua despre mafia chineza din Bucuresti
i-au adus un glont in spate. In loc sa se cuminteasca, a continuat sa scrie despre ticalosiile Triadelor.
A castigat: mafiotii au fugit, el a ramas. Face afaceri, face copii, mananca sarmale, joaca fotbal, construieste capitalismul la noi. Chinez de Colentina.
VALENTIN ZASCHIEVICI
|
Domnul Li. Un nume mai comun n-ai sa intalnesti in toata China de un miliard si ceva de oameni. "Li" e nume de fruct - pruna, mai exact. Si chinezii servesc rachiu de orez, nu de prune. Iar magiunul lipseste din meniul lor traditional. Atunci, de ce e pruna atat de respectata, de-i poarta numele atat de multi, ca nu vezi film cu karate sa nu-l cheme pe vreunul "Li"? Probabil, florile prunului, iar nu fructul, ii fascineaza pe omuletii mici si galbui, asa cum florile de cires le gadila japonezilor organul poetic.
Domnul Li are biroul la etajul opt al unui bloc solid din Pantelimon. Biroul sau e si redactia ziarului Chinezii din Romania, pe care el il face. Prietenoasa redactie. M-as muta si azi acolo, desi ma stanjeneste ca nu se fumeaza. Din prag ma intampina si-mi fura privirea vreo 12 mustaciosi care faceau baie despuiati intr-un acvariu cat o cada. Unul dintre mustaciosi, peste alb, greu, cam la un kil, sta stingher in jumatatea lui de acvariu. Restul ocupa cealalta jumatate. Are un narav, imi explica gazda, Li. Curenteaza. Face un arc voltaic intre mustati, dureros pentru colocatarii care-l ocolesc de frica. Peste condamnat la singuratate.
Ma zgaiesc in calculatorul chinezului. Scrie in ideograme. Acolo isi pagineaza ziarul si-l trimite spre tipografie. Nu reusesc sa pricep cum vine asta, sa tastezi litere, sa formezi cuvinte si sa-ti apara pe monitor semnul acela imbarligat. Ciudos pe nestiinta mea, imi supun gazda la supliciu: interviul.
Citește pe Antena3.ro
Li, impreuna cu fiul sau Alexandru, pe Stadionul National
|
ATENTAT. De la revista i s-a tras. L-a mancat pielea s-o faca pe justitiarul. In vara lui 2000, in Bucuresti fusese ucis un negustor chinez. Li manuie stiloul ca pe buzdugan si publica in revista lui si numele ucigasilor, si mobilul crimei. Anchetatorii musamalizeaza cazul (pana azi nerezolvat), in schimb, ziaristul primeste telefon cum ca sa-si faca testamentul si, la fix 10 zile de la articolul cu ghinion, in timp ce venea din Parcul Titan cu copiii lui de mana, in dreptul benzinariei, un necunoscut l-a impuscat in spate, cu un pistol cu amortizor. Se lasa seara, pe 9 iunie. Sangele a curs ca din cismea, copiii s-au speriat, Li a fost operat si chirurgii i-au ciugulit glontul dintre viscere. A scapat cu viata, politia i-a luat o declaratie, dupa care l-a sfatuit, politicos, sa-si aleaga o meserie mai putin riscanta si, daca-i e draga viata si familia, sa se mute din oras. Agresorul lui Li n-a fost prins nici pana azi. Colegul meu chinez isi scoate mai departe foaia, victorios: "Eu scriu mai departe, despre mafie mai putin, pentru ca mafia a cam plecat acasa. Avantaj la puncte pentru Li. Eu nu crapat, dar ei fugit". Asa suna povestea singurului ziarist din Romania impuscat "in interes de serviciu".
.
.
|
PORTRET DE PERSONAJ POZITIV SI EXOTIC
Ii plac pestii, pentru ca-l linistesc atunci cand gandeste. Cu siguranta gandeste des. Vorbeste putin, gandeste mult. Are mai mult timp sa gandeasca decat noi. Nu intelege foarte bine romaneste, deci nu e obligat sa ne asculte prostiile. Deci, se uita foarte putin la televizor, si-atunci priveste indeosebi programele chinezesti transmise prin satelit, sa-si satisfaca apoi cititorii cu vesti importante din tara lor. Se duce anual la Beijing, invitat la congresele colegilor sai din Diaspora. Nu stiu daca nu urmeaza cumva, acolo, si niscaiva sedinte de instruire. Nu merge la teatru, nici la opera, nici la bodega, nici la stadion, doar la antrenamentele feciorului sau, Alexandru. N-a invatat sa injure. Nu fumeaza. Nu bea alcool, dupa cum se pare insa se indoapa cu ceai. Ceaiul te ajuta sa gandesti si te linisteste. A facut karate pana la 16 ani, ca toti chinezii care se respecta. Dupa aia a avut prea mult de invatat, iar acum munceste 12 ore pe zi. Un chinez capitalist in curs de dezvoltare, care se implineste intr-o tara ex-socialista.
. Problema majora a chinezilor din Romania este ca nu stiu legile tarii si nici limba. Asa se face ca ei gresesc de multe ori fara sa stie. Nu eu trebuie sa judec asta, dar parca in China, legile, mai ales cele economice, sunt mai buneLi Jiang Hua . DESPRE MAFIA CHINEZA SI VICTIMELE EI Mafia chineza a cunoscut o perioada de glorie aici, in Romania, dar acum profitul s-a imputinat, deci si activitatea mafiei - impropriu numita "Triadele", pentru ca Triadele sunt ceva foarte serios - s-a mai subtiat. Mafia vine la bani multi, or, acum, in comunitatea chineza din Bucuresti nu mai sunt banii de altadata. Apoi, cateva capetenii interlope chineze au fost depistate de politie (nu neaparat gratie geniului politistilor romani), iar altele s-au tras spre orizonturi mai prospere. Condescendent, Li Hua spune ca ziaristii romani risca mult cand scriu despre coruptie, desi experienta spune ca la noi in tara jurnalistii risca doar chelfaneala si procese, nu gloante. Asta, pana una-alta, i s-a intamplat doar lui. |