x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Lozincile Revolutiei

Lozincile Revolutiei

15 Dec 2004   •   00:00

SPECIAL
Strigate iesite din 50 de ani de suferinta

Sa ne reamintim tulburatoarele lozinci care au cutremurat constiinta romanilor in urma cu 15 ani. Cuvintele simple, dar puternice au scos oamenii in strada si le-au dat forta de-a tine piept tancurilor.
VALENTIN ZASCHIEVICI

Sloganurile magice care au electrizat multimea, la Timisoara, Bucuresti sau Cluj, n-au fost coapte in creuzetul vreunei agentii de marketing. N-au fost studiate de copy-writeri. Marketingul Revolutiei nu s-a facut in strada, ci in cabinetele de la CC, in Ministerul Apararii si in Studioul 4 al Televiziunii, dupa fuga dictatorului. In strada s-a iesit, cu pieptul gol in fata pustilor, s-a strigat - din inima, si nu dupa partitura - s-a mai si murit.

Sloganurile Revolutiei au fost, prin excelenta, orale. Simple si dure: "Jos tiranul", "Jos Ceausescu", "Libertate". Electrizante. Celor ce le-au auzit, fie si din fata televizorului ori a aparatului de radio, li se face si acum pielea de gaina. Pentru ca auzeau, atunci, pentru intaia oara, vocea Poporului rasunand a tunet. Si asta nu se uita.

MARTURII. Cateva sloganuri s-au lasat prada ochiului, zgariate pe ziduri, desenate nedibaci pe cearsafuri, cu crema de ghete. Fotografiate sau filmate, au dainuit ca documente. Zilele acestea, comemorand 15 ani de la Revolutie, le reamintim pe cele - nu multe - pe care le-am mai gasit prin arhive. Le expunem in ziar, precum si pe pagina de Internet a Jurnalului National. Cititorii nostri au posibilitatea sa indice, astfel, lozincile care le par acum cele mai inspirate sau care le provoaca emotia cea mai vie. Si pentru ca unii dintre noi mai au si acum pe acasa asemenea imagini, ii invitam pe cititori sa completeze ei insisi aceasta galerie foto mai putin obisnuita, trimitandu-ne fotografii pe adresa de mail foto@jurnalul.ro sau prin posta, la sediul redactiei.

Totodata, autorii acestor sloganuri sau cei in masura sa dea marturie despre identitatea acestora sunt rugati sa ne transmita, prin mail sau telefonic, numele lor. Dorim sa-i intervievam si sa-i facem cunoscuti tuturor, pentru a intregi portretul personajului colectiv care l-a inlaturat pe Ceausescu si a rasturnat regimul comunist: poporul roman, in splendida lui simplitate.

LOZINCILE REVOLUTIEI
Click pentru a mari
Dati click pe imagine pentru a accesa galeria cu lozincile revolutiei. Accesand fiecare imagine in parte o puteti vota pe cea preferata

ANUNT
Cititorii Jurnalului National care detin orice fel de documente foto, audio sau video despre evenimentele din decembrie 1989 sunt asteptati la redactie, le pot trimite prin posta ori prin e-mail. Fiecare dintre noi poate contribui intr-o anume masura la aflarea adevarului despre Revolutie.
×
Subiecte în articol: special