x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Luca, încolţit de sindicalişti în justiţie

Luca, încolţit de sindicalişti în justiţie

de Dan Constantin    |    29 Iul 2009   •   00:00
Luca, încolţit de sindicalişti în justiţie
Sursa foto: Liviu Sova/Agerpres

Liderul sindicaliştilor din FSLI Petrom, Liviu Luca, a uitat de cei care l-au ales să le apere in­te­resele în faţa patronatului. De pe poziţia de negociator-şef al sindicatelor, el a devenit în fapt un apărător al intereselor patronatului austriac care l-a ajutat în schimb să-şi construiască o încrengătură de afaceri în folos propriu. Revenim astăzi cu un nou episod din "opera" acestui Jimmy Hoffa de Prahova.



Punctul central de la care au plecat firele acestui păienjeniş de afaceri a fost Asociaţia Salariaţilor Petrom, formată din directori ai companiei şi lideri sindicali pe vremea când a început procesul de privatizare. În Legea de privatizare, asociaţia era îndreptăţită să asigure accesul la 8% din patrimoniul Petrom, acesta fiind scopul înfiinţării ei. Cum au evoluat însă lucrurile?


PLĂNGERI LA PARCHET
În zilele de 26.03.2009, 07.04.2009 şi 29.06.2009, mai multe grupuri de sindicalişti, membri ai Asociaţiei Salariaţilor Petrom, au înaintat plângeri penale Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti, solicitând începerea cercetărilor penale în vederea identificării persoanelor vinovate şi tragerii lor la răspundere pentru un grav prejudiciu care le-a fost produs cu intenţie directă.

Sindicaliştii reclamă "neacordarea unor cote-părţi din patrimoniul constituit de Asociaţia Salariaţilor Petrom cu se­diul în Ploieşti, Piaţa Eroilor nr. 1A, judeţul Prahova, pentru cumpărarea de acţiuni Petrom, care nu au mai fost procurate de asociaţie în numele nostru, patrimoniu creat prin încasarea sumelor de bani cu titlu de dividende de la societăţile comerciale unde asociaţia deţine părţi sociale sau acţiuni, patrimoniu creat şi prin adiţionarea cotei-părţi de 25% în cuantum de 82 milioane de euro din suma de 328,5 milioane de euro, reprezentând preţul de vânzare a SC Petromservice SA Bucureşti către SC Petrom SA Bucureşti - Membru OMV Group".

În plângerea penală, sindicaliştii subliniau de la început faptul că, "prin apariţia OG nr. 55/2003, Asociaţia Salariaţilor Petrom a rămas în imposibilitatea de a mai cumpăra în numele nostru acţiuni Petrom, motivată de faptul că, în conformitate cu prevederile ordonanţei sus-menţionate, acţiunile până la o cotă de 8% din capitalul social al Petrom SA nu se pot cumpăra altfel decât direct de salariaţi, prevedere ce se regăseşte şi în Legea nr. 555/2004 de aprobare a privatizării Petrom, astfel că, în prezent, scopul asociaţiei este caduc". Ca atare, sindicaliştii menţionează către Parchet:

"În contextul de mai sus, apare de domeniul evidenţei că suntem îndreptăţiţi să primim fiecare cote-părţi din patrimoniul asociaţiei, create pentru cumpărarea de acţiuni Petrom, însă, printr-un abuz, ni s-a refuzat şi ni se re­fu­ză acest drept, cu toate că, aşa cum am precizat, asociaţia nu poate să-şi mai atingă sco­pul, temerea noastră fiind aceea că aceste co­te-părţi au fost însuşite fraudulos de cei din condu­cerea asociaţiei ori li s-au dat alte destinaţii fără acordul Adunării Generale a membrilor.
De altfel, în decursul anilor, fapt foarte grav, nu a avut loc nici o Adunare Generală a asociaţiei, neprezentându-se bilanţurile anuale.

Solicităm începerea cercetărilor penale IN REM, cunoscând doar situaţia de fapt, respectiv faptele materiale săvârşite, dar neavând date certe cu privire la prezumtivii vinovaţi, fiindu-ne refuzat accesul la documentele asociaţiei, motiv care ne determină să apelăm la sprijinul dvs. calificat, rugându-vă respectuos să daţi curs favorabil plângerii penale de faţă, în vederea verificării tuturor documentelor asociaţiei, stabilirii cuantumului patrimoniului, identificării făptuitorilor şi tragerii lor la răspundere, noi rezervându-ne dreptul ca, după punerea în mişcare a acţiunii penale, să ne constituim părţi civile.

În subsidiar, vă rugăm să analizaţi, în conformitate cu art. 479/1 şi următoarele Cod procedură penală, şi posibilitatea tragerii la răspundere penală a persoanei juridice Asociaţia Salariaţilor Petrom, urmată de punerea în executare a pedepsei complementare a dizolvării acestei persoane juridice".  
AVEREA FSLI PETROM
Sindicaliştii au fost uitaţi pe drum de Asociaţia Salariaţilor, deşi patrimoniul acesteia s-a format plecând de la averea FSLI Petrom.

Chiar dacă regia s-a transformat în 1997 în So­cietatea Naţională a Petrolului Petrom SA, soci­etate care în august 2004 a fost cumpărată de grupul OMV, fiind cunoscută astăzi sub de­nu­mirea de SC PETROM SA - Membru OMV Group, Federaţia Sindicatelor Libere şi Independente Petrom a rămas aceeaşi şi fiecare sa­la­riat a plătit o cotizaţie de 15% din salariul de bază.

În decursul anilor s-au adunat sume uriaşe, cu parte din ele FSLI Petrom intrând în afaceri, şi astfel această federaţie sindicală a devenit asociată sau acţionară la UPETROM PLOIEŞTI, PETROM AVIATION, fosta Romarc Fuel, România Giurgiu NAV, PETROM SECURITY GROUP, INSOMAR, X-oil GROUP, UNION OIL SOFTWARE.

Sindicaliştii au solicitat Parchetului Prahova să cerceteze şi ce s-a întâmplat cu sumele multiplicate exponenţial, rezultate din înscrierea de federaţie a cotizaţiilor la Fondul Naţional de Investiţii.

Între timp, în septembrie 2000, cu scopul principal de a cumpăra acţiuni la momentul privatizării SNP PETROM SA, liderii de sindicat ai FSLI Petrom au înfiinţat şi ASOCIAŢIA SALARIAŢILOR PETROM, având sediul iniţial în Bdul Independenţei nr. 21, Ploieşti, iar în prezent în Piaţa Eroilor nr. 1A, et. 7, Ploieşti, înregistrată la Judecătoria Ploieşti la Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor, care, tot cu fonduri băneşti provenite din cotizaţiile încasate prin FSLI Petrom, a subscris şi vărsat capital social la următoarele entităţi:
● SC Petromservice SA Bucureşti
● Realitatea TV
● Alpha TV Ploieşti
● Ziarul Ziua.

La rândul său, SC Petromservice SA Bucureşti a devenit asociată la:
● SC Solar FMI Construct SRL Bucureşti, cu sediul în Bdul Iuliu Maniu nr. 405, Sector 6, având obiect de activitate construcţii industriale şi civile (cu 61,9% din capitalul social).
● SC Euroest Press SRL Bucureşti, cu sediul în Piaţa Presei Libere, Sector 1, Petromservice SA (părţi sociale 99,95%).
● Editura Ziua Bucureşti, Str. Ion Câmpineanu nr. 4, Sector 1 (99% din capitalul social).
● SC Ana Maria Press SRL Bucureşti, Str. Intrarea Străuleşti nr. 1, Sector 1 (99% din capitalul social).
● SC Geoasset SRL Bucureşti, Str. Gen. Bu­diş­teanu nr. 11, Sector 1 (100% din capitalul social).

Sindicaliştii se întreabă cum au fost gestio­nate dividendele, deoarece ei, în calitate de mem­bri ai Asociaţiei Salariaţilor Petrom, nu au fost încunoştinţaţi sub nici o formă cu privire la soarta acestora, înregistrându-se acelaşi aspect ca şi în cazul dividendelor încasate de asociaţie de la Realitatea TV, Alpha TV şi ziarul Ziua.

Mai mult, nimeni din conducerea asociaţiei nu le-a mai adus la cunoştinţă vreun aspect legat de patrimoniul constituit în scopul cumpărării de acţiuni Petrom, cu toate că se ştia, fără dubii, că Asociaţia Salariaţilor Petrom nu mai avea abilitatea să cumpere acţiuni Petrom în numele sindicaliştilor.

Un aspect grav menţionat în plângerea penală este acela că, deşi la 18 septembrie 2007 SC Petromservice SA Bucureşti a fost cumpărată cu suma de 328,5 milioane de euro de SC Petrom SA Bucureşti - Membru OMV Group şi conform structurii acţionariatului SC Petromservice SA, la data vânzării, Asociaţiei Salariaţilor Petrom i se cuvenea 25% din acest preţ, nimeni din conducerea asociaţiei nu a precizat nimic cu privire la faptul că această sumă s-ar fi adăugat patrimoniului asociaţiei, cu atât mai mult cu cât SC Petromservice SA a fost radiată din Ofi­ciul Registrului Comerţului, fiind dizolvată.

De remarcat este şi faptul că, urmare a vânzării, structura acţionariatului SC Petromservice SA fusese modificată, proporţia de capital social deţinut de Asociaţia Salariaţilor Petrom ajungând la doar 25%, după ce iniţial fusese 50%. Procurorii au fost avizaţi că la data vânzării SC Petromservice SA structura acţionariatului acestei firme era următoarea:
* Offshore Elbahold Limited, firmă cipriotă controlată de Sorin Ovidiu Vântu, care deţinea 49,35% din capitalul social
* Asociaţia Salariaţilor Petrom, care deţinea 25% din capitalul social
* Persoane fizice - restul capitalului social.

Chiar dacă am avea în vedere şi acest ultim procent, Asociaţiei Salariaţilor Petrom tot i se cuvin 82 milioane de euro, destinaţia acestei sume nefiind posibil să fie alta decât aceea pentru mărirea patrimoniului asociaţiei iniţiat pentru cumpărarea de acţiuni Petrom. "După cum aceste acţiuni nu mai pot fi cumpărate de asociaţie în numele nostru, aşa cum am precizat, este evident că suma de mai sus trebuie să întregească cotele-părţi care în prezent ni se cuvin din acest patrimoniu, fiind imperios a ne fi împărţit, fapt care ni se refuză cu obstinaţie printr-o evidentă activitate infracţională", solicită sindicaliştii.
CINE-I FĂPTAŞUL?
În finalul plângerii penale, sindicaliştii cer "să ne faceţi cunoscut care sunt făptuitorii şi dacă se impune angajarea răspunderii penale şi a persoanei juridice Asociaţia Salariaţilor Petrom, ce prejudiciu avem de recuperat ca membri ai asociaţiei, în vederea constituirii ca părţi civile, fiind evident că patrimoniul creat pentru cumpărarea de acţiuni Petrom nu mai este posibil să-şi atingă scopul, atât timp cât Asociaţia Salariaţilor Petrom nu are dreptul să cumpere acţiuni în numele nostru, conform OG nr. 55/2003.

Drept urmare, se impune ca patrimoniul să fie împărţit în totalitate membrilor asociaţiei, dar în mod imperios numai după reîntregire, noi fiind convinşi că acesta a fost diminuat prin fapte de natură penală".
Înţelegeţi de ce tace Liviu Luca şi ce scandal uriaş financiar mocneşte la Ploieşti?

×
Subiecte în articol: special petrom sindicate