x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cine numără oi, bani și tramvaiele din București. Rotativa, urmată de reciclarea șefilor mai mici

Cine numără oi, bani și tramvaiele din București. Rotativa, urmată de reciclarea șefilor mai mici

de Ion Alexandru    |    05 Iul 2023   •   08:00
Cine numără oi, bani și tramvaiele din București. Rotativa, urmată de reciclarea șefilor mai mici

Fostul șef al Fiscului, Lucian Heiuș, care a demisionat, la rotativă, din funcție și care, anul trecut, anunța controale la persoanele fizice care își postau fotografii din vacanțe, a devenit noul secretar general al Ministerului Finanțelor în Guvernul Ciolacu.

Heiuș a încasat în 2022 bani ca secretar de stat, ca președinte ANAF, ca membru în Comitetul Interministerial al Eximbank și ca membru în Consiliul de Administrație al STB. A mai făcut bani și din activitatea de… oierit. Klaus Iohannis, pe de altă parte, l-a recuperat pe Bogdan Aurescu, pe care l-a extras de la Palatul Victoria și l-a „uns”, din nou, consilier prezidențial.

Celebrul Lucian Ovidiu Heiuș, fostul președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală din mandatul Guvernului condus de Nicolae Ciucă, a revenit în Executiv, pe o poziție chiar mai înaltă, după ce, în luna mai, în perspectiva rotativei premierilor, a demisionat de la conducerea Fiscului. 

Luni seară, în Monitorul Oficial al României a fost publicată o decizie a premierului Marcel Ciolacu, potrivit căreia Heiuș, în prezent consilier superior în cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Timișoara a ANAF, va exercita, cu caracter temporar, prin detașare, funcția publică din categoria înalților funcționari publici de secretar general al Ministerului Finanțelor, pentru o perioadă de șase luni.

Conform documentului citat, propunerea ca Lucian Ovidiu Heiuș să revină la conducerea Ministerului Finanțelor a fost făcută chiar de actualul ministru de resort, Marcel Boloș, și a fost formulată încă din data de 29 iunie 2023, fiind înregistrată, tot de atunci, la Secretariatul General al Guvernului. De asemenea, la această propunere a fost atașată chiar și o adresă a ANAF, instituție condusă până de curând de însuși Heiuș.

 

Vânătoarea de români, pe Facebook

 

Propunerea făcută de actualul ministru al Finanțelor, Marcel Boloș, ca Lucian Heiuș să ocupe, temporar, funcția de secretar general al instituției a fost formulată la exact o lună de când acesta din urmă și-a înaintat demisia din funcția de președinte al ANAF. Lucian Heiuș a părăsit conducerea Fiscului în 29 mai, în așteptarea demisiei fostului premier liberal Nicolae Ciucă și a instalării Guvernului Ciolacu, ca urmare a rotativei guvernamentale. 

Lucian Heiuș a fost numit în funcția de secretar de stat al Ministerului Finanțelor în 15 ianuarie 2021, prin semnătura ex-premierului Florin Cîțu. Fostul șef al ANAF s-a remarcat, în mandatul său, prin mai multe luări de poziție controversate. Una dintre acestea a fost făcută în vara anului trecut, când a anunțat că ANAF urma să înceapă, de la 1 iulie 2022, controale la persoane fizice, deoarece „a descoperit că între 2016 și 2019 existau 561.000 de persoane care au acumulat o diferență de 20 de miliarde de euro între veniturile estimate de Fisc și cele declarate și impozitate”. De asemenea, Heiuș preciza că și-a luat aceste informații „inclusiv de pe Facebook, unde respectivele persoane și-au postat fotografii din vacanțe”. „Hoțul care nu se laudă cu ce a furat nu e hoț”, spunea, atunci, fostul șef al ANAF.

 

Salarii de la stat, bani din CA-uri și venituri din oierit

 

Interesant este că în timpul mandatului de șef al Fiscului al lui Heiuș, Guvernul vorbea tot mai acut despre limitarea numărului de consilii de administrație pe cap de funcționar la stat. Heiuș pare a fi chiar unul dintre cei care s-au aflat în această situație.

În data de 14 iunie 2023, Lucian Heiuș a depus o declarație de avere din care rezultă că în 2022 a realizat venituri de 44.688 de lei ca secretar de stat în Ministerul Finanțelor, la care se adaugă suma de 76.101 lei câștigată ca președinte al ANAF, dar și o indemnizație de 69.852 de lei în calitate de membru în Comitetul Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări al Eximbank, precum și o indemnizație de 45.364 de lei în calitate de membru în Consiliul de Administrație al STB (Societatea de Transport București). De asemenea, Lucian Heiuș a mai realizat venituri de 20.234 de lei, reprezentând dividende de la Heiuș Asociații Consulting SRL, dar și 14.100 de lei în calitate de… crescător de ovine în comuna Balsa, județul Hunedoara.

Temporarul secretar general al Ministerului Finanțelor deține la Balsa 7,42 de hectare de teren agricol, iar la Orăștie - 2.728 de metri pătrați de teren intravilan. Tot la Orăștie are două case, una de 239 de metri pătrați, iar a doua de 200 de metri pătrați, la care se adaugă o casă de vacanță în Balsa, de 182 de metri pătrați. Heiuș deține trei mașini (Suzuki Samurai, din 1992, Volkswagen Touareg, din 2017 și Suzuki Jimny, din 2003) și un ATV CF, din 2022.

Fostul șef al Fiscului a vândut, în decembrie 2022, un apartament cu 25.000 de euro. Are în conturi bancare economii de 129.373 de lei și datorii de 29.680 de euro la Banca Transilvania.

 

 

Bogdan Aurescu, rămas fără portofoliu, a redevenit consilier prezidențial

 

Un alt personaj celebru, care a condus destinele afacerilor externe ale României, dar care nu a mai fost dorit în noul Cabinet Ciolacu, s-a întors la „matcă”. Este vorba despre Bogdan Aurescu, pe care președintele Klaus Iohannis l-a recuperat la Palatul Cotroceni. Potrivit unui decret prezidențial din 15 iunie 2023, Bogdan Aurescu a fost numit, din nou, în funcția de consilier prezidențial, după ce postul a fost eliberat de Luminița Odobescu, pe care Iohannis a impus-o, în noul guvern, în funcția de ministru al Afacerilor Externe. 

Aurescu a mai fost consilier prezidențial în primul mandat al lui Iohannis, fiind eliberat din această funcție la data de 4 noiembrie 2019. În aceeași zi, el a fost învestit în funcția de ministru de Externe în primul Guvern Orban. La 14 martie 2020, când a fost instalat Cabinetul Orban II, Aurescu a fost reconfirmat la conducerea MAE. Același lucru s-a întâmplat, a treia oară, la 23 decembrie 2020, când a fost instalat Guvernul Cîțu. Operațiunea s-a repetat, la data de 25 noiembrie 2021, când la Palatul Victoria a fost instalat Cabinetul Cîțu.

De altfel, Bogdan Aurescu a ocupat funcții de conducere în MAE încă de pe vremea Guvernului Adrian Năstase, ca secretar de stat. În decembrie 2012 a fost decorat de Traian Băsescu cu gradul diplomatic de ambasador. Și-a continuat cariera la MAE și în timpul guvernelor conduse de Emil Boc, Victor Ponta și Dacian Cioloș, până în 5 mai 2016, când a fost numit consilier prezidențial la Palatul Cotroceni.

Conform declarației de avere, Aurescu deține două apartamente în București, un autoturism Mini din 2015, iar în conturi are 135.216,34 de euro și 621.270,55 de lei. Anul trecut a câștigat de la MAE un salariu de 166.089 de lei, iar din activități didactice - încă 137.718 lei. De la Universitatea București a încasat 107.714 lei, de la SNSPA a încasat 10.765 de lei, de la Universitatea Nicolae Titulescu a încasat 9.000 de lei, la care se adaugă drepturi de autor.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×