x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Micul secret al Cenuşăresei

Micul secret al Cenuşăresei

de Roxana Roseti    |    10 Feb 2008   •   00:00
Micul secret al Cenuşăresei

Casa Dior a lansat anul trecut un parfum demn de afirma­ţia scriitorului Paul Va­le­ry: “Parfumul este otrava inimii.” Personal, autentic, teribil. “Midnight Poison‘‘ (“Otrava de la miezul nopţii‘‘ - denumire devastatoare) este un parfum complex, construit pe tema basmului “Cenuşăreasa‘‘.

Casa Dior a lansat anul trecut un parfum demn de afirma­ţia scriitorului Paul Va­le­ry: “Parfumul este otrava inimii.”

 

Personal, autentic, teribil. “Midnight Poison‘‘ (“Otrava de la miezul nopţii‘‘ - denumire devastatoare) este un parfum complex, construit pe tema basmului “Cenuşăreasa‘‘.  Şi nici nu putea fi altfel decât complex,  având în vedere că povestea are cel puţin 340 de variante (versiunea cea mai cunoscută a basmului, cea a lui Charles Perrault nu este şi prima, aşa cum se crede). Istoria parfumurilor din seria “Poison‘‘ începe în anii ’80. “Îţi vine să le bei, te ameţesc, te cuceresc total‘‘,  spuneau specialiştii în materie la unison, deschizând astfel drumul unui succes al Casei Dior.

Lansarea noii “otrăvi‘‘, în 2007, a fost însoţită de aceea a unui film de scurtmetraj regizat de Wong Kar Wai, în care actriţa Eva Green (pe care o ştiţi din “The Dreamers‘‘, filmul-şoc al lui Bertolucci) apare într-o rochie albastră, creată de John Galliano. 

 

SIROPUL GREU. Dar mai bine să dăm atenţie părerii cunoscutului specialist în esenţe tari şi nu numai, parfumierul Octavian Sever Coifan: “O armă de seducţie fatală, o vrajă. Un filtru magic de farmec pur în seria lungă a tulburătoarelor parfumuri «Poison». Dacă originalul «Poison» (1985) era un elixir al exceselor, în care mirosul fructelor de pădure negre par a penetra amăreala, conferindu-i caracterul unui vin (şi nu oricare, ci vin distilat de tuberoze), «Midnight Poison» este enigma trandafirului negru cu spini. Frumos, dar periculos, parfumul este o simfonie construită în trei acorduri majore: un trandafir carnal şi tulburător, patchuli şi ambră senzuală. Trandafirul nu este aici timida floare a unei grădini englezeşti, ci siropul greu care se scurge când strângi în mână petalele cărnoase şi purpurii‘‘. 

 

ELEMENTUL CENTRAL. De remarcat este faptul că trandafi­rul este foarte important pentru Casa Dior. Şi anume: designer-ul Christian Dior era atât de mândru de grădina sa de trandafiri din Granville, încât a făcut din modelul trandafirului elementul central al multor creaţii vestimentare, precum celebra rochie Ispahan.

Prin urmare, un parfum care iese din tipare şi, după cum ţine să sublinieze Octavian Coifan, “îmbălsămat în licori orientale, ambiguu şi cu un contrast între prospeţimea mandarinei şi căldura ambrei, parfumul lasă în urmă o dâră senzuală. Secretul Cenu­şăresei în miez de noapte!‘‘.

 

“Este enigma trandafirului negru cu spini. Frumos, dar periculos, «Midnight Poison» este o simfonie construită în trei acorduri majore: un trandafir carnal şi tulburător, patchuli şi ambră senzuală‘‘

Octavian Sever Coifan
 

 

 

×
Subiecte în articol: esenţe tari esen