x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Nostalgia reîntoarcerii în ţară

Nostalgia reîntoarcerii în ţară

de Diana Scarlat    |    29 Iun 2012   •   23:45
Nostalgia reîntoarcerii în ţară

Cei care pleaca sa studieze in strainatate au foarte multe sanse sa se poata angaja la companiile mari din tarile cu economie foarte puternica. Si totusi, multi dintre ei traiesc in continuare cu nostalgia intoarcerii, pentru a construi acasa o Romanie mai buna.

Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) a realizat mai multe studii care atesta acest lucru. Cel mai recent spudiu al LSRS arata ca cele mai importante motive pentru care tinerii aleg sa studieze in strainatate sunt oferta educationala a universitatilor de peste hotare, cunoasterea unei alte societati sau culturi, prestigiul universitatilor de peste hotare si perspectiva exersarii unei limbi straine, dar inima multora dintre ei bate atat de romaneste, incat vor sa se intoarca sa munceasca in Romania. "Daca putin peste 30% dintre respondenti nu vor sa se intoarca acasa dupa finalizarea studiilor sau in viitorul apropiat, iar 31% sunt nehotarati, exista un procent de mai mare de 28% de respondenti care doresc sa revina", arata realizatorii studiului "Tinerii romani si studiile in strainatate. Experiente si Perspective", cea de-a doua ancheta de acest fel din Romania, dupa cea derulata de LSRS in 2010.

Sondajul s-a desfasurat in perioada 23 aprilie ­ 24 mai 2012 si la acesta au participat 1.061 de persoane. Chestionarul a cuprins 24 de intrebari.

"Ceea ce ii motiveaza cel mai mult in perspectiva intoarcerii este apropierea de familie si de prieteni. La celalalt pol al motivatiei se afla oferta educationala din Romania, ofertele de angajare de la acest moment si oportunitatile de afaceri din tara noastra. Dezvoltarea unei cariere in Romania este o perspectiva credibila. Intr-un context in care perspectivele de cariera in strainatate raman atractive, proportiile care indica orientarea profesionala a tinerilor catre Romania sunt optimiste si incurajatoare", mai arata LSRS.

Conform studiului, 47% dintre respondenti se intereseaza de oferte de angajare in tara noastra, 58% mentin contacte profesionale in Romania, 37% sunt interesati de training-uri si programe de dezvoltare profesionala acasa, iar 31% de oferte de internship. Cea mai importanta nevoie (si oportunitate) in ceea ce priveste intoarcerea. "In opinia a 89% dintre cei care au luat parte la sondaj, ofertele profesionale atractive sunt determinante pentru revenirea in tara. Aceasta atractivitate a ofertelor profesionale este data mai ales de activitatea specifica postului. Ea depaseste in importanta factorul salarial, care este cu cateva procente mai putin important (83% vs. 75%). In egala masura, ofertele de munca sunt cu atat mai atractive cu cat garanteaza posibilitatea promovarii (foarte importanta pentru 73% dintre respondenti) si cea a dezvoltarii profesionale (foarte importanta pentru acelasi procent de 73%)", mai arata studiul. Asteptarile lor salariale sunt, insa, moderate.

×