x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Nu avem incă o piaţă reală de artă

Nu avem incă o piaţă reală de artă

de Florina Zainescu    |    25 Noi 2007   •   00:00
Nu avem incă o piaţă reală de artă

O pictură a lui Dumitru Gorzo a fost văndută cu 10.000 de euro la prima licitaţie organizată de celebra Casă Sotheby’s la Bucureşti, in cadrul evenimentului Rehau ARTGala Romănia 2007.


Sotheby’s - Prima licitaŢie In Romania

O pictură a lui Dumitru Gorzo a fost văndută cu 10.000 de euro la prima licitaţie organizată de celebra Casă Sotheby’s la Bucureşti, in cadrul evenimentului Rehau ARTGala Romănia 2007.

Â

La Muzeul Naţional de Artă Contemporană au fost scoase la vănzare, vineri seara, lucrările a zece tineri artişti romăni contemporani realizate in cadrul unei tabere de pictură organizate de compania Rehau in luna august.

Â

PREMIERa. Competiţia a fost condusă de Nadine Kriesemer, director in cadrul celebrei Case de licitaţii Sotheby’s. "Este prima dată cănd venim in Romănia, pentru că aici nu s-a format o piaţă reală de artă, nu există o tradiţie a vănzărilor şi cumpărărilor şi nici nu sunt foarte multe galerii", a declarat Nadine Kreisemer. Ea nu a exclus nici posibilitatea ca Sotheby’s să revină. "Cred că intotdeauna este interesant să vezi artişti noi şi cred că intr-o lume a globalizării totul se mişcă atăt de repede, incăt este posibil să revenim in viitor. Este posibil să deschidem o filială şi in Romănia, dar deocamdată nu avem planuri clare", a spus Kreisemer.

Â

PREŢURI. Ea s-a străduit să ridice cota celor zece picturi, insă doar cinci, şase ofertanţi şi le-au disputat. Cea mai mare sumă - 10.000 de euro (4.000 de euro preţ de pornire) - s-a plătit pentru "When the summer was pink" a cunoscutului şi controversatului artist Dumitru Gorzo. "Industrial Temple" - Gili Mocanu - , a fost cumpărată cu 4.400 de euro, iar "Collective portrait of enlighted minds", de Marius Bercea, cu 2.700 de euro. Alte două lucrări - "Out of recyclable", a Kristinei Raţiu, şi "Storm in the Ocean", a lui Dan Măciucă - au fost adjudecate cu 3.600 de euro, respectiv, 4.000 de euro. Un triptic "The Garden of Baron Brukenthal", de Mirela Trăistaru, a fost văndut pentru 4.600 de euro, iar "Crăieşti village" - Bogdan Ţucudean - şi "The Study of a Hunt 1" - Veres Szabolcs au fost cumpărate cu 2.200 de euro şi 1.200 de euro. "The constant feeling of guilt", de Mircea Suciu, a fost văndută cu 3.000 de euro, iar "Shop window" - Sebastian Moldovan - cu 2.800 de euro. Cinci dintre lucrări au fost adjudecate de şefii Rehau.

Â

CARITATE. In total s-au străns 38.500 de euro. Jumătate din bani sunt pentru artişti, iar cu restul vor fi finanţate programe culturale pentru copiii din Romănia. Deşi s-au declarat mulţumiţi de rezultat, organizatorii au recunoscut că invitaseră mai multe personalităţi la licitaţie, in mare parte politicieni, care n-au mai apărut fiind ocupaţi cu campania electorală.

Â

florina.zainescu@jurnalul.ro

Â

Â

Scop: creşterea cotei internaţionale

Licitaţia a avut ca scop creşterea cotei internaţionale a artei contemporane romăneşti. "Faptul că Sotheby’s este aici este un lucru foarte bun. In al doilea rănd, incercăm să educăm societatea romănească şi să demostrăm că arta contemporană nu este o cheltuială, ci o investiţie", a declarat Liviana Dan, curator al Muzeului Brukenthal, membră a juriului care a selectat lucrările.

×
Subiecte în articol: eveniment