x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Nume şi adrese a mii de dascăli, folosite electoral

Nume şi adrese a mii de dascăli, folosite electoral

de Gabriela Mladin    |    21 Noi 2009   •   00:00
Nume şi adrese a mii de dascăli, folosite electoral

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a început o anchetă la Gorj, după ce lista cu datele personale ale tuturor cadrelor didactice din judeţ a fost scoasă din Inspectoratul şcolar, pentru a fi folosită în scop electoral.
Mai mulţi inspectori şcolari, politicieni şi jurnalişti sunt audiaţi în această investigaţie.

Baza de date a fost dată publicităţii prin intermediul unui partid care condamna gestul celor din instituţia publică, acuzând faptul că deserveşte interesele unui alt partid. Presa a relatat acest subiect, drept pentru care primii audiaţi de inspectorii autorităţii au fost jurnaliştii. Cei care au sesizat această acţiune au fost reprezentanţii Partidului Naţional Liberal, care, prin intermediul unui comunicat de presă, i-au învinovăţit pe reprezentanţii Partidului Democrat-Liberal că se folosesc de datele personale ale cadrelor didactice în scop electoral.

Aşa se face că cele peste 6.000 de nume ale dascălilor din Gorj, cu tot cu cod numeric personal, adresă şi loc de muncă, au fost furnizate publicului, iar jurnaliştii prezenţi la conferinţă au beneficiat şi de un compact disc cu toate informaţiile. Din conţinutul bazei de date se poate constata faptul că un asemenea program nu putea să fie deţinut decât de Inspectoratul şcolar.

PROFESORII, LA MIJLOC!
Lucru pe care nici nu-l neagă reprezentanţii instituţiei publice, dar spun că nu-şi explică cum datele respective au ajuns în posesia unui partid politic. Au totuşi o bază de date puţin diferită de cea prezentată publicului. "Noi deţinem o asemenea situaţie pe computer, dar fără adresă, doar cu numele, unitatea şcolară la care predă respectivul şi codul numeric personal. În plus, nu avem numele cu diacritice, iar baza de date deţinută de noi se actualizează în fiecare an. Nu noi am dat aceste informaţii, iar acest lucru îl vom explica şi autorităţii care anchetează acest caz", a declarat Gheorghe Mitescu, inspectorul general adjunct din Gorj.

Una peste alta, informaţiile au apărut în presă, iar inspectorii Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării datelor cu Caracter Personal au început o anchetă. Primii audiaţi au fost jurnaliştii, care au relatat evenimentul, şi liberalii, care au atras atenţia asupra a ceea ce se întâmplă. "Am primit o adresă din partea Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal în care mi se solicită colaborarea într-o investigaţie pe care au declanşat-o.




Verificările vizează fişierele transmise prin e-mail presei locale de PNL Gorj, documente ce conţineau datele personale a mii de profesori. Nu numai eu am primit acele fişiere, ci foarte mulţi jurnalişti - lista este consistentă. Potrivit Legii 677, refuzul de a furniza Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal informaţiile sau documentele solicitate în exercitarea atribuţiilor de investigare poate constitui contravenţie, sancţionată cu amendă", a declarat jurnalistul Eugen Măruţă.

De cealaltă parte, şi liberalii au fost audiaţi în această anchetă. "Am fost întrebaţi de unde deţinem aceste date şi am fost nevoiţi să descriem tot filmul prin care am ajuns în posesia acestor informaţii. Tot ce vă pot spune este că informaţiile au ajuns în posesia noastră ca o nemulţumire a unui membru din PD-L, sesizând gravitatea faptelor care se pregăteau în acest partid", a explicat Ion Răuţ, purtătorul de cuvânt al liberalilor gorjeni.

AUTORUL BAZEI DE DATE, UN ANGAJAT DIN BUCUREŞTI
Cert este că în acest moment inspectorii autorităţii audiază mai multe persoane din cadrul Inspectoratului şcolar, iar, în final, vor ajunge cu verificările şi la Filiala PD-L Gorj. Tot ce s-a mai putut afla este că persoana care apare autor al fişierului a fost identificată ca fiind din municipiul Bucureşti şi angajată a unei firme de IT din Capitală.

La fel de interesant este şi faptul că, deşi acuzaţi, cei de la PD-L nu au sesizat autorităţile de existenţa acestor informaţii pe piaţă: "Cei de la Inspectoratul şcolar deţin aceste date, dar nu în forma în care au fost prezentate de partidul respectiv. Cei de la Autoritatea de Prelucrare a Datelor Personale să meargă la PNL, că de acolo au fost date acestea. Din câte ştiu eu, baza de date nu a fost scoasă din Inspectoratul şcolar, iar acţiunea PNL este una care face parte din campania electorală. Nu noi am sesizat autoritatea, probabil că s-a autosesizat din presă", a declarat Cosmin Popescu, preşedintele PD-L Gorj.

Inspectorii Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal nu au dorit să ofere informaţii cu privire la această anchetă, precizând doar că la final vor comunica rezultatul investigaţiei.

×
Subiecte în articol: special