x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ochi si urechi

Ochi si urechi

28 Noi 2004   •   00:00

ROMANIA? CE PROVOCARE!
Pana acum cativa ani, numirea la post in Bucuresti era considerata de unii diplomati drept o pedeapsa. Tara cu probleme, Romania avea o singura calitate: era ieftina.
MARINA CONSTANTINOIU

Click pentru a mari imaginea
O viata ce penduleaza intre impachetat, despachetat, adaptare, readaptare. Aceasta ar fi, in cateva cuvinte, definitia diplomatului. Chin sau placere, nimeni nu poate sti ce-nseamna o misiune in Romania. Pe culoarele diplomatiei umbla vorba ca, pentru a face fata lipsurilor de tot soiul, de la alimente la asigurarile medicale, de la posibilitati de distractie la cazare moderna, diplomatul trimis aici primea - si inca mai primeste, dar micsorat si pe cale de disparitie - un asa-zis spor de tara dificila. Nu-i de mirare, atat timp cat ani de-a randul Romania a insemnat atat pentru propriii cetateni, cat si pentru straini imperiul penuriei.

AVANTAJE. Numai ca pe vremea comunismului, diferenta dintre romanii de rand si diplomatii straini era bine marcata-n scripte: magazine speciale in care gaseau tigari, bauturi fine si parfumuri straine, dar si o retea din care se puteau aproviziona cu alimente pe care romanii le vedeau doar la Telejurnal; apartamente in blocuri cu circuit inchis si paza asigurata, masini cu numere si avantaje speciale. Cu toate astea, cenusiul vietii romanesti si-a pus amprenta si pe diplomati, semn ca sporul acela la salariu era din plin meritat. Vremurile se schimba insa, iar misiunea aici rimeaza acum cu "provocare". Si ei, ca si noi, au intrat in vartejul vietii, traind o data cu romanul de rand "democratia originala" si tranzitia interminabila. Ei sunt aici pentru a observa si a ne trage de urechi, atunci cand este cazul.

.

NOROCOSII

Unii diplomati, in special debutantii, care au facut primii pasi in cariera la Bucuresti, au iubit Romania, chiar si pe vremea lui Nicolae Ceausescu. Pentru ca era o tara frumoasa, iar oamenii, desi saraci si apasati de probleme, au fost intotdeauna primitori si prietenosi.
Din "tara frumoasa si ospitaliera" nu ne-au scos pe oriunde s-au dus in misiune, devenind "ambasadori" ai Romaniei. Si unii dintre ei au facut eforturi sa revina. Peste ani s-au regasit in misiune aici, ca insarcinati cu afaceri sau ambasadori, si si-au pregatit copiii in scolile si facultatile noastre.

.

GHINIONISTII

Pentru unii a fost o tara cu un farmec aparte, dar aducator de ghinion. Misiunea unui ambasador elvetian s-a naruit brusc la Bucuresti, din cauza unei romance. Diplomatul a fost inlaturat din functie ca urmare a relatiei sale amoroase cu o ziarista, banuita ca ar fi lucrat, de fapt, pentru anumite servicii. Pasiunea a fost platita cu un transfer la minister, in tara, si cu o retrogradare salariala.
Pentru altii a fost chiar "ultima misiune": insarcinatul cu afaceri al Libiei si-a gasit sfarsitul pe meleaguri romanesti, rapus, la numai 52 de ani, de un infarct, in barul Babes, din centrul Capitalei.
×
Subiecte în articol: special