x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Primari care s-au capatuit in timpul mandatului

Primari care s-au capatuit in timpul mandatului

11 Mai 2004   •   00:00

Ajunsi la carma Capitalei, fostii primari generali Crin Halaicu si Viorel Lis s-au imbogatit peste noapte. Cu salarii de functionari publici, cei doi au reusit sa stranga averi de invidiat. Cel mai bogat este Halaicu, care a investit 1.600.000 de euro doar in imobiliare. Nici Lis nu moare de foame. El poate sa-i indeplineasca tinerei sale prietene, Oana, toate poftele.

Are un castel ca in povesti, la Izvorani, o vila de lux la marginea Bucurestiului, mai mare ca Palatul Mogosoaia, o casa pe Dorobanti si trei firme. Nu este vorba despre un print bogat si nici despre un castigator la loto care s-a imbogatit peste noapte. Averea mai sus amintita apartine lui Crin Halaicu, fost primar al Capitalei in perioada 1992-1996.
MONICA ANDREI

Fostul primar al Capitalei Crin Halaicu a fost un individ controversat, in jurul caruia s-au invartit foarte multe acuzatii. Cele mai multe s-au referit la modul in care s-a imbogatit. In 1992, cand a ajuns primar general, Halaicu era un om obisnuit. Statea intr-o casa modesta si traia dintr-un salariu care nu depasea 500.000 de lei. Si cu toate astea a ajuns intr-o perioada foarte scurta proprietarul unui castel, doua vile impresionante, masini de lux si trei firme. Am vrut sa aflam si noi reteta magica cu ajutorul careia un om poate sa se imbogateasca atat de repede. N-am avut insa nici un succes, pentru ca fostul edil al Capitalei, Crin Halaicu, a refuzat orice discutie. „Sunt la volan si n-am voie sa vorbesc. Puteti sa dati ce materiale vreti. Nu ma intereseaza".

Acestea fiind spuse, am plecat spre Izvorani, unde Halaicu si-a cumparat un castel de vis.

„Casa a fost parasita, ajunsese in paragina. In timp ce era primar la Bucuresti, a cumparat casa si a inceput s-o refaca. Satul era un adevarat santier. L-a renovat, a cojit tot dupa el. Seara se aprind luminile si castelul arata ca o manastire", spun satenii care nu se prea mandresc cu vecinul lor.

Pentru renovarea castelului, fostul primar a adus muncitori din Capitala. N-a folosit nici un satean. Doar o femeie din sat a avut grija de impunatorul imobil in lipsa stapanului. Nu se stie din ce motive a fost data afara. N-a vrut sub nici o forma sa vorbeasca despre Crin Halaicu, se vedea ca la auzul numelui fostului edil inima-i tresalta. Oamenii din sat mai vorbesc pe la colturi.

„A investit foarte multi bani. Din cate am auzit are o mobila adusa din strainatate, comandata special pentru el, are parchetul incalzit", ne-a spus o vecina.

Locuitorii comunei Izvorani sunt stresati de prezenta lui Crin Halaicu si de cea a prietenilor sai. Fostul edil nici macar nu-i saluta. Nu i-a ajutat cu nimic. Satenii se bucura in fiecare an doar de jocul de artificii si lumini, oferit de fostul edil prietenilor sai.

Vila mai mare decat Palatul Mogosoaia

Dupa ce ne-am despartit de vecinii lui Halaicu din Izvorani, am ajuns la Mogosoaia, pentru a vizita de data asta vila pe care fostul edil tocmai a terminat-o de construit.

Acum doi ani, cand Jurnalul National a mai publicat un material despre averea lui Halaicu, casa din Mogosoaia era in constructie. Acum este gata. Amplasata pe malul lacului, vila pare mai mare decat Palatul Mogosoaia. Inconjurata de un gard imens, vila asteapta doar sa fie mobilata. Constructorii din zona spun ca, daca darama gardul, isi pot ridica o alta vila fara probleme.

Ultimul popas a fost pe Calea Dorobanti, unde Halaicu are o alta vila pe care o imparte cu Radu Campeanu. Casa este pazita tot timpul de un portar pentru ca familia fostului edil sa nu fie deranjata de cineva. Pe langa cele trei imobile copiate parca din reviste, fostul edil a mai pus pe roate trei firme, unde actionara este si sotia sa, Carmen.

Imobilele valoreaza 1.600.000 de euro

Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), a estimat la cat se ridica averea lui Crin Halaicu. La un prim calcul, agoniseala fostului edil este de aproximativ 1.600.000 de euro, fara a lua insa in calcul terenurile pe care sunt construite imobilele si cele trei firme (Arcole 2002, Agentia Globtrotter Travel SRL si Grupul Imobiliar Bucuresti). „Valoarea castelului din Izvorani se ridica la circa un milion de euro, fara sa luam in calcul terenul, casa din Mogosoaia la 100.000 de euro, fara teren, iar vila din centrul Capitalei la 500.000 de euro", ne-a spus presedintele ARAI. Cu o asemenea avere, Crin Haiaicu este cel mai bogat dintre toti cei care au ocupat pana in prezent fotoliul de primar general.

Proprietatile lui Crin Halaicu

1 castel - 1.000.000 euro

1 vila Mogosoaia - 100.000 euro

1 vila Dorobanti - 500.000 euro

Afacerile lui Lis: patru balti si o moara
×