ALEGERI GENERALE 2004
Dupa anuntarea rezultatelor alegerilor, primele
evenimente potrivit prevederilor Constitutiei sunt: intrunirea noului Parlament, juramantul presedintelui si investirea Guvernului.
CARMEN VINTILA
|
ATRIBUTII. Presedintele Iliescu va convoca noul Parlament |
Noul Parlament se va intruni, la invitarea presedintelui in functie, in cel mult 20 de zile de la data alegerilor, respectiv cel mai tarziu in 18 decembrie, la sase zile dupa turul al doilea al alegerilor prezidentiale. Dupa ce noul Parlament isi alege structurile de conducere, noul presedinte ales depune juramantul in fata forului legislativ. Potrivit Constitutiei, presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament. Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament.
VOT DE INCREDERE. Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului. Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura. In cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singura data. Guvernul, in intregul sau si fiecare membru in parte, isi exercita mandatul, incepand de la data depunerii juramantului in fata presedintelui. In noua Constitutie este precizat ca presedintele Romaniei nu il poate revoca pe primul-ministru.
PRESEDINTE. Dupa cel de-al doilea tur de scrutin, rezultatul alegerilor pentru functia de presedinte al Romaniei este validat de Curtea Constitutionala. Candidatul a carui alegere a fost validata depune juramantul in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna. Mandatul presedintelui Romaniei este de cinci ani si se exercita de la data depunerii juramantului, spre deosebire de fosta Constitutie, in care mandatul era de patru ani.