x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Printi si printese

Printi si printese

12 Dec 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE
Sange albastru - varianta locala / Povestea tragica a Brancovenilor / Blestemul / Calaul din umbra / Domnita teatrului / Un print roman renascentist / Egali cu istoria / Os domnesc daruit Artelor / O familie istorica / Printesa iubita de marele Enescu / S-a iubit cu cine trebuie / Baroana "Miss" / Visul bastardului

De ce acest subiect?


DAN CONSTANTIN

SUMAR - PRINTI SI PRINTESE

Click pentru a mari imaginea
O editie de colectie despre printi si printese poate parea o fuga deliberata din realitate. Altii ar crede ca intram in lumea basmului sau a comertului cu mituri efemere. Am plecat de la premisa ca lumea romaneasca de astazi sufera de un gol de informatie despre nobilimea romana. Cu ajutorul dezinteresat al catorva istorici am putut sa facem ordine in documentarea noastra. Castigul pentru calitatea demersului ziaristic a venit din discutiile aplicate pe care le-am avut cu domnii Mihai Dim. Sturdza si Alin Ciupala. Generozitatea celor doi, care ne-au oferit informatii pretioase si ne-au fost ghizi pentru a reusi sa ne orientam in vastitatea unei epoci istorice, impune respectul nostru. Domnul Mihai Dim. Sturdza face parte dintr-o ilustra familie boiereasca si are nu numai o biografie interesanta, ci si o bogata opera stiintifica. A trait din plin suferinta inchisorilor comuniste si duritatea exilului, fiind tinta a politicii dure de lichidare a "burghezo-mosierimii". Domnul Alin Ciupala, cadru didactic la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti, face parte din noul val de cercetatori care pot judeca trecutul desprinsi de constrangerile ideologice sau interese partizane. Pentru publicul larg, destinele tragice ale unor familii de domnitori, viata tumultuoasa a unor boieri si boieroaice, pecetea personalitatilor cu sange albastru pe momente de rascruce din istoria Romaniei sau a Europei credem ca sunt subiecte nu numai de interes, dar si pilduitoare. Innobilarea fiecaruia dintre noi este posibila si prin aspiratii.

.

.

Click pentru a mari imaginea
Mihai Dim. Sturdza este stranepot al lui Mihail Sturdza, domnitorul Moldovei (1834-1849). Nascut la Bucuresti in 1934, absolva Liceul "Dimitrie Cantemir" din Bucuresti in 1952. Este arestat in iulie 1952, la varsta de 17 ani, si condamnat la 3 ani trecand ca detinut politic prin Fortul Jilava, Lagarul de la Ghencea si lagarele de munca fortata de la Bicaz si Onesti. In 1960 isi ia licenta la Facultatea de Filologie a Universitatii din Bucuresti. In decembrie 1963 pleaca in Franta.

.

.

×
Subiecte în articol: special