x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Psihoza - Arestari la Codlea, aviara-n toata tara

Psihoza - Arestari la Codlea, aviara-n toata tara

de Libiu Mateescu    |    19 Mai 2006   •   00:00
Psihoza - Arestari la Codlea, aviara-n toata tara

Reporterul Jurnalului National a traversat ieri orasul Codlea fara nici o restrictie. Nimeni nu l-a intrebat de sanatate. Mai mult, chiar daca ministrul Flutur declara cu emfaza ca pe DN1 sunt filtre, la iesirea din Codlea spre Fagaras nu exista ieri nici o opreliste. Asta in vreme ce Parche-tul Brasov da cu arestarile in populatie.

Daca ministrul Gheorghe Flutur declara cu emfaza ca la Codlea s-a instaurat carantina totala de miercuri, de la ora 18:00, ieri la pranz nu exista nici o restrictie de circulatie pe DN 1, nu exista nici un filtru, nici macar de dezinfectie, la iesirea din Codlea spre Fagaras, tot pe DN 1. Libiu Mateescu

Prefectul de Brasov a demonstrat inca o data, daca mai era necesar, incompetenta institutiilor pe care le pastoreste, inclusiv faptul ca la Codlea comandamentul local de criza nu functioneaza. Mai mult, se pare ca autoritatile brasovene au dat dovada supremei dezorganizari, instituind doua filtre de la Brasov spre Codlea si nici unul la iesirea din Codlea, desi au raportat ca au instituit cele doua filtre necesare carantinei orasului.

FARA PROBLEME. Traseul a fost parcurs fara probleme de corespondentul Jurnalului National, care s-a plimbat prin carantina orasului Codlea fara a fi oprit de nimeni. La iesirea din asa-zisa "carantina", alaturi de jurnalistii aflati in documentare, ieseau din Codlea spre Brasov, bine mersi, microbuzul de transport pasageri cu nr. BV 57 ADA, proprietate a firmei SAN International Business SRL, plin cu codleni, pe ruta Brasov-Ghimbav-Codlea si retur, dar si microbuzul cu nr. BV 11 PAT, proprietate a firmei acuzate de imprastierea virusului aviar, PATIPROD Codlea!! Prefectul Aurelian Danu, alertat tot de jurnalisti ca nu exista carantina fizic la Codlea, a venit val-vartej si a declarat: "Am dispus instituirea carantinei la Codlea inca de aseara. Abia astazi au venit cei din Comandamentul de criza de la Codlea sa-si ia dispozitiile, dar vad ca nu au instalat toate filtrele. Nu am dispozitie legala sa-l sanctionez pe primarul din Codlea pentru intarzieri. Nu ne putem misca nici noi instantaneu", organizand o conferinta de presa ieri la ora 16:00, chiar la filtrul nefunctional de la Codlea.

MASCATII. Autoritatile valcene fac toate eforturile pentru izolarea focarelor din Stoilesti, Horezu si Galicea

PE TEREN. Un singur filtru functiona eficient ieri la Brasov, si anume cel de la Dumbravita-Vladeni, unde ofiterii ne-au spus: "Nu puteti intra. Daca veti intra totusi pe dincolo (alt filtru - n.r.), mai iesiti peste o luna". Ieri inspectorii DSV s-au deplasat la o adresa din Brasov, pe Strada Morii, pentru a ridica trei gaini moarte in conditii suspecte. Acesta ar fi al doilea focar suspect de gripa aviara din municipiu, dupa cel de la Stupini, un cartier marginas al Brasovului.

Directorul DSV demis. Pedistul Mihai Dumitru, fostul director al DSV Brasov, si-a dat demisia marti, stiind ca oricum urma sa fie dat afara de conducerea centrala a Agentiei, pe motiv de boala, fiind vorba, se pare, de cancer. Numit in 1997 in functie, de fostul presedinte al PD Brasov, deputatul Vasile Bran Dumitru a rezistat si pe vremea PSD, fiind un docil instrument sanitar-veterinar in mainile carmangierilor oficiali ai PSD Brasov, Sergiana SRL, Luca SRL, Avicod Codlea si Drakom SRL. Acestia nu au fost deranjati de obedientul-sef al DSV, indiferent ce produse de carne - porc, vita sau pui - deversau pe pietele brasovene si nationale. Este notoriu faptul ca la DSV Brasov se putea aranja orice cu spaga. Parchetul Brasov cerceteaza si implicarea lui Dumitru in dezastrul epidemiologic de la Brasov, alaturi de celelalte cateva zeci de persoane suspectate de incalcarea legii in cazul gripei aviare.

VERDICT. Aseara, Vasile Dardala, patronul si administratorul firmei Drakom Silva SRL Codlea, a fost arestat preventiv pe o perioada de 29 de zile. Acesta a fost acuzat de raspandirea de boli la animale si plante si de falsificarea si punerea in circulatie de alimente sau alte produse de acest tip. Se pare ca si ceilalti inculpati, Florin Macovei, administratorul societatii PATIPROD Codlea SRL, si medicul DSV, Virgil Urdea, vor primi de asemenea mandate de arestare pe o perioada de 29 de zile. Ei sunt acuzati pentru complicitate la falsificarea de alimente si produse.

Alaturi de acestia au mai fost retinuti ieri inca doi medici de la DSV Brasov, Liviu Iuliu Pop si Ioan Ivanus. Dardala a fost pus in libertate ieri, la expirarea mandatului de retinere de 24 de ore. Sunt cercetate si alte persoane in acest dosar, fara a se stabili o incadrare penala pentru acestea, deocamdata. Seful Politiei Economice Brasov, comisarul Valentin Flucus, a declarat: "Cercetam deocamdata numai actele tranzactiilor de marfuri ale firmelor Drakom, Patiprod si Aviprod 2002, urmand sa intram pe cercetari de fond impreuna cu inspectorii fiscali, in legatura cu acuzatiile de evaziune fiscala".

Directorul IDSA, cercetat penal

ACUZE. Stefan Nicolae, cercetat alaturi de alti functionari
Directorul general al Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti, Stefan Nicolae, este cercetat penal, alaturi de alti functionari publici, fiind acuzat de abuz in serviciu in urma achizitionarii de kit-uri pentru depistarea pestei porcine si a virusului H5, de la firma fiului sau. Ofiterii Directiei de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane au dispus inceperea urmaririi penale la 2 mai.

ILEGAL. In perioada 2004-2005, in mod abuziv, prin incalcarea atributiunilor de serviciu si a prevederilor legislatiei cu privire la achizitiile publice, Stefan Nicoale a incheiat trei contracte si mai multe acte aditionale cu firma fiului sau, Ionut-Bogdan, prin care institutia pe care o reprezenta a achizitionat kit-uri "Cedi Test" in mod direct, fara licitatie publica, cu toate ca pretul de comercializare a produselor era mult superior. Societatea comerciala, care il are ca administrator si asociat cu 95 la suta pe Ionut-Bogdan, este unic distribuitor pentru Romania al unor produse biologice fabricate de o firma germana si una olandeza. Politistii au sesizat Comisia de disciplina din cadrul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, pentru sanctionarea lui Stefan Nicolae.

AMENDAT
IJP Buzau a deschis dosar penal pe numele buzoianului care a cumparat pui de la firma Pati Prod situata pe platforma de la Codlea si i-a vandut in mai multe localitati, printre care si Valea Lupului, in care a fost izolat ulterior virusul gripei aviare. Barbatul, de 33 de ani, din Patarlagele este cercetat pentru raspandirea bolilor la animale sau plante, fapta prevazuta si pedepsita de art. 13 din Codul Penal. Initial, buzoianul a fost amendat de Politie si de DSV cu 22 de milioane de lei vechi. (R.C.)

INCA UN DOSAR "AVIAR"
Dupa modelul omologilor brasoveni, politistii bacauani au intocmit dosar penal pe numele lui Paul Tiganus din comuna Bogdanesti, patronul asociatiei familiale care a vandut pui vii de pe platforma de la Codlea in toate cele patru localitati din judetul Bacau in care a fost confirmata gripa aviara.

"Paul Tiganus a fost chemat in dimineata asta la sediul nostru si au demarat cercetarile penale pentru raspandirea gripei aviare si evaziune fiscala. Paul Tiganus a vandut in jur de 1.200 de pui vii in aproape toate localitatile de pe Valea Muntelului si in cateva comune din Vrancea", a declarat, pentru Jurnalul National, inspectorul-sef al Inspectoratului Judetean de Politie Bacau, comisarul-sef Stefan Alexa.

In cel mult trei zile politistii trebuie sa trimita dosarul procurorilor pentru confirmarea sau infirmarea urmaririi penale a patronului bacauan. In acest moment in judetul Bacau sunt confirmate patru focare de gripa aviara, testele la a cincea localitate au iesit pozitive, dar nu este rezultatul final si mai sunt suspectate alte trei localitati unde se asteapta rezultatele de la Bucuresti. (Mirela Romanet)

18 FOCARE DE GRIPA AVIARA
PRIMUL. Ion Agafitei (plan secund), demis de Flutur
Dupa demiterea de miercuri a sefilor de la ANSV, ieri, ministrul Flutur a solicitat in sedinta de guvern sa se ia in calcul trecerea acestei autoritati in subordinea Ministerului Agriculturii. "Va trebui sa reorganizez si sa am mai multe parghii pentru a-i putea controla, pentru ca ei au propriul corp de control, propriul buget si actioneaza ca un minister. Viata ne arata ca trebuie sa fie in subordinea unui minister. Accept sa platesc, dar trebuie sa am parghii ca sa ii trag la raspundere", a motivat Flutur. Conducerea ANSV este exercitata ca interimar de Lupescu Constantin, singurul vicepresedinte neschimbat, o noua conducere urmand a fi numita in cateva zile.

Pana aseara fusese confirmata existenta a 18 focare de gripa aviara, fiind inregistrate alte 23 de suspiciuni, a anuntat ministrul Agriculturii. Dintre acestea, doua focare au fost inregistrate in Brasov, doua in ferme si 14 in localitati.

Toate directiile sanitar-veterinare din tara trebuie sa trimita astazi, pana in ora 14:00 informari cu privitre la existenta sau absenta masurilor de biosecuritate in fermele avicole, a anuntat Gheorghe Flutur. Ministrul a atras atentia ca "nu e nevoie de politicieni santinela in focar", criticandu-i astfel pe Marian Oprisan si pe primarul din Bolotesti, care au intrat ieri fara permisiune in focarul din comuna si i-au incitat pe oameni la revolta, spunandu-le ca nu vor fi despagubiti. Consumul de carne de pui existenta pe piata nu prezinta nici un risc pentru sanatatea oamenilor, a declarat ministrul Agriculturii. (Aniela Nine, Florina Zainescu)

AGRICOLA BACAU, IN PERICOL
Confirmarea a patru focare de gripa aviara in judetul Bacau, la circa 100 de kilometri de fermele celui mai mare producator de carne de pui din Romania, Agricola International, pune aceasta societate in cea mai delicata situatie in care s-a aflat de la infiintare. La Comitetul de Urgenta Gheorghe Antochi, presedintele societatii, a anuntat ca in cel mult doua zile va fi nevoit sa recurga la o masura fara precedent. "Vom fi nevoiti sa omoram toti puii care ies din incubatie, adica in jur de 80.000 pe zi. Asta pentru ca au scazut dramatic vanzarile, si nici nu mai avem unde depozita carnea pe stoc. Avem 2.700 de tone in valoare de 250 de miliarde de lei. Mai avem pasari de inca 300 de miliarde de lei. Nu putem face o miscare, nu avem unde sa dam aceasta carne. Nu merita sa faci productie in tara asta", a spus Gheorghe Antochi, presedintele holdingului bacauan. Ingrijorarea lui Antochi este cu atat mai mare, cu cat, in conditiile in care se aplica litera legii cu privire la igienizarea focarelor de gripa aviara, iar acestea ar ajunge la circa trei kilometri de complexele industriale ale societatii, Agricola International va fi nevoita sa sacrifice un efectiv de 2,5 milioane de pasari. (Mirela Romanet)

ALTI PATRU SUSPECTI LA "MATEI BALS"
Alte patru persoane cu suspiciune de gripa aviara au fost internate ieri la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti.

In primul caz, o asistenta medicala din judetul Valcea a ajuns la spital inainte de pranz. Specialistii au stabilit ca femeia are de fapt o infectie severa la ochi.

Alte trei persoane au fost internate - respectiv un adolescent de 17 ani care lucra la acte, la o ferma din Codlea, si un barbat de 38 de ani si fiul acestuia, de trei ani, din satul Holbav, judetul Brasov, au fost spitalizate la "Bals". Ultimii doi pentru probleme respiratorii, dupa ce mai multe pasari din gospodaria familiei lor au murit.

De marti, la "Bals" au fost internate 11 persoane cu suspiciuni de gripa aviara, din care sapte au fost infirmate, iar alte patru sunt inca monitorizate, una dintre ele este un baiat in varsta de un an si zece luni, din Codlea.

Celor doi copii din Codlea, internati la spitalul bucurestean Matei Bals li se fac in continuare teste. Desi inca de alaltaieri ni se luase o piatra de pe inima dupa declaratiile prof. dr. Streinu Cercel, conform carora fetita nu este contaminata cu H5N1, iar asupra fratiorului suspiciunile erau minime, si ieri si astazi li s-au facut analize. Cele de joi, mai complexe, au necesitat un timp de raspuns de 24 de ore, iar cele de astazi vor da un rezultat in numai 20 de minute.

In cazul in care nici una din aceste analize nu va iesi pozitiva, este foarte posibil ca micutii sa paraseasca spitalul maine.

Celelalte afectiuni de care sufereau si care au si generat suspiciunea de gripa aviara, au fost tratate si dupa cum au evoluat pana acum nu mai este necesara spitalizarea. (V.I.)

19 FIRME DIN SAPTE JUDETE
Firma Drakom Silva, prima ferma de crestere a pasarilor din Romania in care a fost confirmat un focar de gripa aviara, a vandut, in perioada 01.05.2006 - 13.05.2006, carne de pasare catre 19 firme din sapte judete, conform unor documente intrate in posesia agentiei de presa Amos News. In acest interval s-au aprovizionat cu carne de la Drakom: SC Zanfir SNC, din Focsani, judetul Vrancea, societatile prahovene Lari Com SRL (Ploiesti), Saga Deaconeasa SRL (Ploiesti) si Vilma SRL (Campina), SC Foto Marin SRL din Constanta, SC Copager SRL din Campulung, judetul Arges, SC Avicom SA, din Odorheiu Secuiesc (Harghita), trei societati comerciale din Sfantu Gheorghe, judetul Covasna si anume Bertis SRL, Prod Macelaria Kovacs si Agrochem SRL, plus inca opt firme din judetul Brasov - SC Cigaso SRL, SC Luca SRL, SC Nick & John SRL, SC Brav Rom Prot 2000, SC Dias Comert SRL, SC Complex SRL, SC Osaca SRL, SC Lake Com SRL, toate din orasul Brasov, si SC Doripesco Prod SRL din Halchiu. Drakom a mai vandut in acest interval de timp pui vii catre Ciubotaru Margareta, o persoana fizica autorizata din Focsani, judetul Vrancea si SC Acsi Pro SRL, din Fagaras. (Florina Zainescu)

SITUATIA CONFIRMARILOR SI A SUSPICIUNILOR DE GRIPA AVIARA, 18.05.2006
Click pentru a mari
CLICK PE IMAGINE PENTRU A MARI
JUDETUL BRASOV
Localitati in care s-a confirmat existenta gripei aviare:
  • Hurez
  • Platforma Codlea (SC Drakom SRL, SC Pati Prod SRL)
  • Fagaras
  • Com. Ucea (sat Feldioara)
  • Soars
  • Beclean
  • Com. Vistea (sat Vistea de Jos)
  • Com. Dumbravita
  • Codlea
  • Racos
  • Bod
  • Lovnic
  • Vulcan (sat Holbav)
  • Stupini
  • Venetia de Jos

    Localitati suspecte de existenta gripei aviare:
  • Mun. Brasov
  • Com. Soars (sat Barcut)
  • Ucea de Jos
  • Com. Parau (sat Parau)
  • Maierus
  • Recea
  • Cristian
  • Sambata de Jos
  • Jibert
  • Comana de Jos
  • Mandra
  • Rausor
  • JUDETUL COVASNA
    Localitati in care s-a confirmat existenta gripei aviare:
  • Sita Buzaului

    JUDETUL VRANCEA
    Localitati in care s-a confirmat existenta gripei aviare:
  • Com. Bolotesti (sat Gagesti) Localitati suspecte de existenta gripei aviare:
  • Com. Panciu

    JUDETUL BUZAU
    Localitati suspecte de existenta gripei aviare:
  • Com. Patarlagele (sat Valea Lupului)

    JUDETUL BACAU
    Localitati suspecte de existenta gripei aviare:
  • Com. Agas (sat Beleghet)
  • Com. Margiresti
  • Com. Palanca

    JUDETUL VALCEA
    Localitati suspecte de existenta gripei aviare:
  • Ocnele Mari
  • Galicea
  • Horezu
  • Stoilesti

    JUDETUL SIBIU
    Localitati suspecte de existenta gripei aviare:
  • Arpasu de Jos

    JUDETUL PRAHOVA
    Localitati suspecte de existenta gripei aviare:
  • Mun. Ploiesti
  • SURSE: Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Realitatea TV, Mediafax

    D’ALE AVIAREI
    PANCIU. Cartierul Crucea de Sus din orasul Panciu, judetul Vrancea, a intrat, incepand de aseara, in carantina de gradul intai din cauza gripei aviare, masura implicand inclusiv inchiderea a doua unitati scolare din zona. Carantina a fost instituita intre strazile 1 Mai, Nicolae Titulescu, George Enescu, Victoriei, Soveja, Libertatii, Teilor, iar la limitele acestor strazi vor fi instalate covoroase dezinfectante. De asemenea, cele 1.500 de pasari vor fi sacrificate.

    BRASOV. Accesul calatorilor in trenurile care tranziteaza localitatile Fagaras si Codlea este permis doar in sensul de intrare in oras, fiind interzisa parasirea localitatilor prin folosirea transportului feroviar. Calatorii care intra in cele doua orase trec printr-un filtru de dezinfectie, iar salile de asteptare si holurile in care se afla casele de bilete au fost inchise, se arata intr-un comunicat al CFR Calatori. Masurile sunt aplicate in cazul municipiului Fagaras, incepand cu data de 15 mai, si au fost extinse in dimineata zilei de ieri in garile din Codlea si Dumbravita Barsei.

    PLOIESTI. Mai multe pasari dintr-o gospodarie din centrul municipiului Ploiesti au fost gasite moarte ieri, iar testele rapide au indicat suspiciune de gripa aviara, a anuntat conducerea DSV Prahova. In aceste conditii, inspectorii sanitar-veterinari au decis eutanasierea tuturor celor 25 de pasari din gospodaria respectiva. Inspectorii DSV au recoltat probe de la pasarile moarte, pe care le-au trimis la Bucuresti pentru analize, rezultatele fiind asteptate ieri.

    BUZAU. Comitetul judetean pentru situatii de urgenta Buzau a hotarat ieri extinderea zonei de supraveghere aviara in jurul focarului de la Valea Lupului-Patarlagele de la 10 la 20 de kilometri, in acest areal intrand 21 de localitati, dintre care doua orase si 19 comune. Zona de supraveghere cuprinde atat Valea Buzaului, cat si valea raului Slanic. Potrivit lt. col. Stefan Stroe, comandantul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Buzau, aceasta decizie a fost luata dupa ce s-a descoperit ca in orasul Nehoiu, la Gura Teghii, la Siriu, Chiojdu si satul Bratinesti, apartinand de Braiesti, exista pui care au fost cumparati de la fermele din Codlea.

    VRANCEA. Elevii de liceu sau scoala generala din comuna Bolotesti, dar si cei din alte localitati care invata la scolile din localitatea in care s-a instituit carantina de gradul I vor fi scutiti de la orele de curs pe toata durata mentinerii restrictiei de circulatie. In ceea ce priveste cursurile de la scolile din Bolotesti, acestea sunt blocate, dupa ce aproximativ 25 de profesori din Odobesti si Focsani, care predau in comuna in care s-a instituit carantina de gradul I, nu mai pot intra in localitate.

    SIBIU. Aproximativ 20 de pui morti au fost descoperiti ingropati in localitatea sibiana Arpasu de Jos, aflata la granita cu judetul Brasov. In aceste conditii, trei pasari din Arpasu de Jos au fost trimise pentru examen de laborator si la IDSA Bucuresti. (Dan Tomozei)
    ×