x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Războiul şobolanilor la Washington

Războiul şobolanilor la Washington

de Mihaela Biliovschi    |    21 Ian 2012   •   14:39
Războiul şobolanilor la Washington

Romanii sunt obisnuiti sa auda stiri precum ca unii primari isi paseaza cainii vagabonzi de la unii la altii pentru a scapa de responsabilitatea si cheltuiala eutanasierii.
Dar cum ar reactiona romanii sa afle ca intr-una dintre cele mai civilizate tari din lume oficialii isi paseaza guzganii de la unul la altul?

Capitala americana s-a confruntat cu problema rozatoarelor de cand se stie. Indiferent de masurile luate de-a lungul timpului, cel mai bun rezultat a constat in reducerea ritmului rapid de inmultire. In timp, si in lipsa de solutii, americanii s-au obisnuit cu prezenta lor in parcuri, pe alei, in copaci, in statii de trasnport in comun, in cladiri. Drept rezultat, sobolanii sunt o imagine atat de comuna in zonele publice din Washington DC incat trec neobservati in fata rezidentilor capitalei.

Asta pana acum trei luni, cand protestatarii “Occupy' au descins cu planuri marete si vise semete in capitala americana. Iar in timp ce randuri de tineri activisti umpleau parcurile si pietele pe de o parte, sobolani din toate colturile au luat si ei strazile cu asalt, infestand zonele de campare pe de alta parte, dand buzna in corturi si in bucatariile ambulatorii.

Ajunsi la limita rabdarii, protestatarii au facut reclamatie la Departamentul de Sanatate pentru a lua masuri. Departamentul de Sanatate, in schimb, a inchis definitiv bucatariile din tabara Occupy. Oficialii au motivat ca lipsa de igiena si mancarea lasata nesupravegheata a creat mediu propice sobolanilor iar populatia acestora a crescut exponential. Actualmente, primarul Capitalei, Vincent C. Gray, are in plan sa transfere protestatarii de langa Casa Alba un pic mai departe in Freedom Plaza, unde numarul sobolanilor pare sa fie redus.

Procurorul General al Virginiei, Ken Cuccinelli, a profitat de ocazia redeschiderii vechiului subiect pentru a ataca oficialii din Washington. Acesta a acuzat ca guzganii din Washington DC sunt prinsi in capcane si transportati in statul sau, Virginia. Cuccinelli a explicat ca o lege votata de Consiliul Local al Washington DC in 2010 interzice exterminarea anumitor categorii de sobolani, lucru ce a condus la actuala situatie.

Legea face referire la metode umane de tratare a animalelor salbatice si interzice exterminarea acestora, cu exceptia unor categorii de sobolani, a pestilor si a nevertebratelor. Dar legea a omis sa includa la “exceptii' alte doua categorii de sobolani. Experti in Fauna Animala au admis ca legea este ambigua si subiectiva si creeaza confuzii.

Mary M. Cheh, initiatoarea Legii, este aprig criticata de americani din toate colturile tarii pentru neinspirata actiune de a proteja rozatoarele in detrimentul oamenilor. Consiliera a fost injurata cu cele mai injositoare cuvinte si chiar amenintata pe adresa sa de email.

Christophe Tulou, directorul Departamentului de Mediu responsabil de punerea in aplicare a Legii, a declarat pentru media locale ca “un sobolan e sobolan. Noi nu verificam identitatea sobolanilor,' sugerand ca institutia sa nu va condamna exterminatorii de sobolani, indiferent de tipul daunatoarelor.

Sobolanii reprezinta unul dintre cele mai mari pericole la adresa sanatatii umane. Acestia poarta si pot transmite 35 diferite boli periculoase. Potrivit expertilor in sanatate, in ultimii 1000 de ani, rozatoarele cu ritm rapid de inmultire au cauzat mai multe victime decat toate revolutiile si razboaiele laolalta.

×