x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Africa: aur, diamante si saracie

Africa: aur, diamante si saracie

de Eugenia Mihalcea    |    12 Mar 2006   •   00:00
Africa: aur, diamante si saracie

Imagini ale unui continent surprin-zator. Radu Sigheti si Finbarr O’Rei-lly, fotografi la Reuters, vorbesc despre o alta lume.

Are un continent in grija - coordoneaza o vasta retea de fotografi in peste 40 de tari, iar de cand lucreaza in Africa a invatat sa nu se mai grabeasca atat de tare. "Este un moto aici: «No rush in Africa», spune Radu Sigheti, senior fotograf la Reuters pentru Africa de Est. Lucreaza din 2003 in Kenya, o zona pe cat de socanta si saraca, pe atat de bogata. "Pare ca este saracie, in realitate este un continent foarte bogat in diamante, aur. La veniturile populatiei se schimba problema, exista un plan ca in viitor fiecare african sa aiba un venit de cel putin un dolar pe zi, intr-un continent unde sunt locuri unde o familie traieste dintr-un dolar pe luna."

In locurile aride, aproape inaccesibile, lupta pentru supravietuire te face sa simti ca te-ai intors in timp, spune Radu Sigheti. "Sunt oameni care isi petrec toata viata intr-un singur loc, departe de civilizatie, si traiesc din mai nimic. Si la asta se adauga SIDA, tuberculoza si malaria, care decimeaza milioane de oameni anual." Cum i-ar putea ajuta pe acesti oameni o fotografie? "Cred ca este un lucru foarte important pentru cei in nevoie sa fie cineva care ajunge la ei si arata lumii intregi situatia de acolo." Radu Sigheti a fost pana in 2003 seful biroului Foto Reuters din Romania.

Nascut in Canada in 1971, Finbarr O’Reilly si-a inceput cariera ca jurnalist, abia apoi a trecut la fotojurnalism. Este casigatorul "Fotografia anului" la World Press Photo 2006, pentru o fotografie realizata in Niger in august 2005. Caracterizand Africa mult mai interesanta decat Canada - un loc unde poti duce o viata confortabila la batranete - Finbarr O’Reilly spune ca a incercat sa nu cada in stereotipul portretizarii africanilor saraci. Desi apreciaza puterea si optimismul oamenilor care traiesc, in cele mai multe cazuri, in conditii foarte grele, Finbarr afirma ca a incercat sa ilustreze si bogatia si diversele aspecte ale vietii in Africa. "Este un loc nemaipomenit in care sa traiesti si sa muncesti - frustrant si depresiv in acelasi timp, dar rareori tern. Frumusetea Africii se poate observa peste tot, trebuie doar sa te uiti si sa vezi", spune Finbarr.

Pentru el, experienta vietii in Africa a insemnat o noua perspectiva asupra fiecarei zi, asupra locului omului in lume. Alaturi de personajele din fotografiile lui, spera ca imaginile care circula de-a lungul si de-a latul intregului glob, povestile din spatele fotografiilor ii vor convinge si ajuta pe oameni sa inteleaga mai bine situatia din Africa. Ii vor lumina. (Eugenia Mihalcea)

Radu Sigheti, senior-fotograf la Reuters pentru Africa de Est, baza in Nairobi
Finbarr O’Reilly, fotograf la Reuters pentru Africa Centrala si de Vest, baza in Dakar

×
Subiecte în articol: fotograf in jurul lumii africa