x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Băsescu ştie unde stă doar la alegeri şi referendum

Băsescu ştie unde stă doar la alegeri şi referendum

de Luiza Moldovan    |    05 Iul 2012   •   20:27
Băsescu ştie unde stă doar la alegeri şi referendum

"Mai, Mariuca, ma, ia spune-mi tu mie unde e casa lu’ Basescu, ia!" De sub palarioara ei din bumbac suta la suta, Mariuca, in varsta de 3 ani si doua luni, face stanga-mprejur si arata indecent cu aratatorul. "Acolo e casa lu’ Basescu, ca nu mai scapam de el odata, Doamne-ajuta sa-l suspende." Nu, asta n-a zis-o Mariuca, a zis-o bunica lu’ Mariuca, asezandu-se langa mine pe banca, acolo, in parculetu’ asta mic si dragut, de vizavi de locuinta nelocuita a marelui om de stat. "Ce ziceti, doamna, il suspenda sau nu-l suspenda?" "Of, unde n-am avea noi norocu’ asta? Poate totusi o sa-l suspende, de ce sa nu-l suspende, ca nimeni nu-i batut in cuie." "Amin", zic in gand si pe urma mai trag o privire la casa, poate, cu privirea mea agera, de vultur, descompun in fragmente un indiciu nevazut. Rahat! Casa asta parca nu exista, parca e bantuita de fantome cu obsesii ancestrale.

Neptun, mierla si Basescu
Strada Linistii a fost redenumita de catre Carol I drept Strada Stefan Mihaileanu, ca omagiu adus ziaristului aroman ucis la doi pasi mai incolo de locul unde se inalta acum casa presedintelui. Teribila ironie a sortii! Sa stai tu, presedinte care uraste ziaristii, pe o strada cu nume de ziarist care, culmea, a mai si murit pentru convingerile lui! Brr! Mai vrei sa mai vorbim de roata istoriei sau de legea compensatiei?

In aerul cald-cald-cald, in aerul foarte cald, miroase a pisat calau, de caine sau de muncitor care-si bea pranzul legal, "puternic si amarui". O mierla soarbe din apa mizera a unei balti. Saracuta! Si ei ii e cald. Putin mai incolo, bisericuta Sfantul Stefan indura cuviincios canicula prognozata de meteorologi. Alaturi de mine, niste golani beau bere linistiti, in sorturile lor pana la genunchi, in maiourile lor colosale, in lesinatura atmosferica. Si deodata ma izbeste revelatia! O iau pe Mariuca si o lipesc de mine, tragandu-i o pupatura sanatoasa. Stiu de ce a vrut Basescu sa-si traga casa aici! Pai da! Pentru ca, uite, in parcul asta in care-mi morfolesc linistita dupa-amiaza locuieste, intr-un grup statuar minunat reprezentat, insusi zeul marii, insusi Neptun! Seful lui! Seful Basescului! Doar ca i-a cazut tridentul, saracul, nimeni nu-i perfect. Dar e clar ca el e, ca doar toata lumea-i stie parul valvoi si asa. Toate se leaga! Neptun, piratii blugilor, mare, soare, golaneala, Basescu! Aici si nicaieri in alta parte trebuia sa stea Basescu si o sa vina o vreme in care, probabil, chiar o sa stea; sa-si rumege infractiunile, la adapostul unei pensionari lipsite de griji meschine. Vecini sub acoperire devoaleaza cu o oarecare teama faptul ca, uneori, aici a fost vazuta coborand din masina o enigmatica dama de galben, cazand impiedicata ca gaina din banc, la drum de seara. Tot aici a fost vazuta destul de rar si fata mai mica a marelui om. Si, cu prezente parcimonioase, chiar marele om in persoana, ispitit, probabil, de intimitatea anonima a acestei case, in care pare ca nimic nu se intampla niciodata. Mariuca se duce sa pape si apoi sa faca nani, iar eu ma ridic de pe banca incet, ca o baragladina rapita de extraterestri.

"Esti un cacat cu ochi, manca-ti-as curu’ tau!"
Fara nimic in cap, ma apropii de imobil cu timiditate si reverenta. Alaturi, un nene la fel de colosal ca si mine citeste un tabloid in gradina dansului. "Buna ziua!", initiez eu un dialog inteligent. Tatele de pe tabloid dispar mototolite la subratul domnului. Care, curios, se indreapta lenes catre poarta (se vede ca n-are chef sa fie deranjat), o deschide si apoi o inchide la loc, intimidat de aparatul meu de fotografiat cu care-l retinusem pentru posteritate pe Neptun-cel-fara-de-trident.

Imi tranteste poarta-n nas si se pisa pe mine, intr-o tornada de cuvinte, din care nu retin decat ca sunt un sclav fara minte, ca stiu una si buna si o tin langa cu asta, ca de ce a trebuit astia de la USL sa-l dea afara pe avocatul poporului, ca, ce, face fiecare ce vrea cand vine la putere?, ca ce-i aia sa-l executi pe Basescu, mai intai ii tai o mana, pe urma alta mana si pe urma tot asa? Da’ macar da-i una direct, de la bun inceput, nu mai umbla cu fonfanele d-astea, ca Crin, ca ce l-a pus pe Crin la Senat, ca ce-avea Blaga?, acuma le-a casunat pe toti?, mai copilule, tu nu stii nimic, tu esti un cacat cu ochi, care te-a pus si pe tine sa umbli pe caldura asta sa scrii cacaturi, am vazut nu cincizeci, o suta ca tine, mai copile, tu nu esti nimic, intelegi? ni-mic ("am retinut, dar sa stiti ca stiam, nu trebuia sa accentuati asa, ca ma jigniti", ii zic in gand), ca Ciuvica, pai ala uite-asa alearga pe la televiziuni, care cum il cheama se duce si linge la USL (si omul alearga de colo-colo, intr-un clivaj sugestiv de pasi de tango executat in slapi) si mai da-mi sa ling cururile astora din USL, mai vreau, mai vreau, cu cat mai murdar un cur, cu atat mai bine, lu’ Ciuvica asa-i place, mai murdar, asa, va aia grija de casa lu’ Basescu, da’ de popor de ce nu ziceti nimic? Cum o duce poporu’... "V-a taiat si dumneavoastra din pensie?" Da, mi-a taiat. Si ce? Uite ca nu mai cumpar fructe si legume, mancam si noi mai nasol, ca asta e, daca ne-a taiat, ne-a taiat, da’ de popor? Voua nu va pasa de popor, voi o duceti bine, voi executati ordine, voi sunteti sclavi, asta sunteti voi.

Muaaaaaaama!!! Domnul asta parca citeaza din Udrea – Opere Complete. Incep sa ma plictisesc. E oarecum simpatic, in stilul lui mitocanesc, cu tabloidul mototolit la subrat. Vorbim peste poarta putin mai inalta decat mine, motiv pentru care fac joc de glezne la propriu, ca domnul nu catadicseste nici acum, dupa ce ne leaga atatea intamplari, sa-mi deschida. Dupa ce ca din "cacat cu ochi" si "manca-ti-as curu’ tau" nu ma scoate, nici macar sa-mi deschida poarta nu face. Inteleg, faza cu nedeschisul portii face parte din executarea mea psihologica, omul tine mortis sa stearga cu mine pe jos, lasandu-ma sa ma zbat pe propriile-mi glezne sa-l vad in toata splendoarea lui. Intrerup brusc, pupandu-l din varful buzelor, asa: ptu, ii fac la revedere si ma car. "Te pup si te iubesc", mi-o trage din spate si apoi accentueaza, ca sa nu uit: "Te pup si te iubesc".

×