x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Imperiul roman renaşte în era 3D

Imperiul roman renaşte în era 3D

de Alexandru Radescu    |    07 Feb 2010   •   00:00
Imperiul roman  renaşte în era 3D

"Războiul Stelelor" refăcut în 3D, dinozaurii din "Jurassic Park" proiectaţi în variantă 3D. James Cameron le-a "dat de lucru" lui George Lucas şi lui Spielberg, succesul financiar al "Avatarului" necontenind la aproape două luni de la premiera globală. Posibilităţile dezvăluite de combinaţia computer-proiecţie tridimensională, pentru cinematografie, au produs o efervescenţă cum nu mai cunoscuse de ceva vreme această industrie.

Sau poate că succesul producţiei lui Cameron a fost declicul de care aveau nevoie regizori şi producători mai puţin îndrăzneţi. Paradoxal, popularitatea de care se bucură acum proiecţiile 3D complexe (graţie şi inovaţiilor ajunse la nivel de masă) se poate răsfrânge şi către alte domenii, acolo unde proiecte asemănătoare se mişcau cu lentoare. Atât din lipsa fondurilor, cât şi printr-o expunere restrânsă mai degrabă la un public specializat.

Printre cele mai interesante proiecte dezvoltate prin intermediul graficii computerizate, cu expunere 3D, sunt cele din domeniul istoriei. Prin colaborarea dintre informaticieni, arheologi, profesori de artă, vechi civilizaţii renasc sub forma lumilor virtuale. Puternice centre universitare din Europa, America de Nord, Asia se află implicate în tot felul de recompuneri tridimensionale ale filelor istoriei, nelipsind şi cooperarea internaţională, în funcţie de complexitatea temei.

TOMIS 3D
Iată că şi România apare pe această hartă ştiinţifică prin ambiţiosul proiect TOMIS 3D, aflat încă în dezvoltare şi proiectat să fie deschis publicului spre sfârşitul verii, la Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa: "Proiectul TOMIS va reconstitui o realitate ipotetică din perioada romană a Cetăţii Tomis, între anii 46 şi 610 d.Hr., pornind de la renumitul Edificiu Roman cu Mozaic, în baza informaţiilor şi cunosţintelor de istorie şi arheologie, geologie, biologie deţinute la nivel local de partenerii proiectului", ne-a declarat conf. univ. dr Dorin Mircea Popovici, Universitatea Ovidius Constanţa.

De fapt, TOMIS este un acronim, numele proiectului fiind "UTilizarea realităţii virtuale în recOnstituirea Multimodală 3D a site-urilor IStorice", şi a demarat în toamna lui 2007. Sunt implicate în jur de 30 de persoane în reconstituirea 3D a Tomisului, nucleul fiind format din studenţi informaticieni de la Universitatea Ovidius, alături de cercetători specialişti în domenii precum realitate virtuală, simulare, CAD, arheologie sau arte plastice.

"În particular, TOMIS permite reconstituirea, testarea şi analiza artefactelor virtuale, copii cibernetice ale celor reale, dar şi a vieţii cotidiene din perioada istorică reconstituită; activităţi imposibil de realizat în condiţii reale", explică profesorul Popovici. Proiectul este finanţat de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei, aproximativ 2 milioane RON, atrăgând o cofinanţare de aproximativ 80.000 RON.




Odată finalizat acest proiect, prof. coordonator Mircea Popovici nu exclude deschiderea altor "şantiere virtuale" în fosta provincie Sciţia Minor (acolo unde Tomisul ajunsese într-o vreme reşedinţă, scaun Episcopal în perioada sinoadelor ecumenice).

ROMA ŞI BIZANŢUL
Unul dintre cele mai cunoscute proiecte de reconstrucţie 3D este "Roma reborn" (Roma renăscută), iniţiat de Virginia University. Modelul 3D al Romei antice include un ansamblu de 6.700 de clădiri care, potrivit arheologilor, ar fi existat în anul 320 (www.romereborn.virginia.edu). Printre clădirile şi monumentele care pot fi urmărite 3D se află Colosseumul, Arcul lui Constantin, Basilica lui Maxenţiu şi Constantin, Circus Maximus şi multe altele. Grafica pentru computer se bazează pe o machetă care a fost realizată de arheologi în perioada 1933-1974.

Putând fi privit şi ca o completare la "Rome reborn", proiectul "Byzantium 1200" (www.byzantium1200.com) este un alt punct de referinţă în ceea ce priveşte reconstituirea 3D a vechilor civilizaţii. Succesul de care se bucură această iniţiativă (cu cooperare internaţională) se vede şi în aceea că a intrat în interesul editurilor. Un volum care conţine reproducerile 3D din strălucitorul Constantinopol (astăzi Istanbul) se află deja la a doua ediţie: "Walking thru Byzantium".

S-a luat ca reper anul 1200 pentru că este înainte de Cruciada a IV-a (1202-1204), un eveniment tragic în istoria creştinătăţii: cruciaţii au atacat şi jefuit Constantinopolul. La 9 februarie, pe site va fi prezentată şi reconstituirea 3D a impozantului Hipodrom.

O altă iniţiativă care a stârnit interesul oamenilor de ştiinţă din Austria şi Italia este aceea a catacombelor romane din perioada prigoanei împotriva creştinilor. O echipă condusă de arheologul austriac Norbert Zimmerman a început în 2009 să scaneze cu lasere Catacomba Domitiliei (15km): picturi, morminte, rămăşiţe care se întind până în secolul al IV-lea. Tot ceea ce înregistrează scanner-ul este transmis unui computer, informaţiile fiind ulterior puse cap la cap. Se reconstituie astfel tot ceea ce se află în catacombe, computerul putând apoi să redea aidoma unui film.

TRECUT ŞI PREZENT
Până la "deschiderea porţilor" pentru vizita virtuală a metropolei pontice mai sunt câteva luni. Cu siguranţă că forma finală a Tomisului 3D ar putea impulsiona alte iniţiative de acest gen. Dincolo de aspectul strict istoric, cultural, astfel de proiecte pot atrage o mulţime de "turişti virtuali" prin implementarea într-un portal, într-o suită de site-uri accesibile din orice punct al mapamondului conectat la internet.

×
Subiecte în articol: alte orizonturi