x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Principe roman maharajah in India

Principe roman maharajah in India

24 Noi 2004   •   00:00

REPORTAJ
VIZITA DE LUCRU - Radu de Hohenzollern-Veringen a fost insotit de Principesa Margareta Ginerele regelui Mihai, Principele Radu, ma astepta in biroul sau din Palatul Elisabeta. Am facut reverenta, iar principele m-a poftit, zambind, la o placinta. Motiv pentru a discuta despre recenta vizita oficiala a Altetelor Lor in India.
DANA ANDRONIE

PRIMIRE. Principele a fost intampinat in statul Goa conform traditiilor indiene
DIN DRAGOSTE. Principele si principesa n-au ratat celebrul templu al iubirii din India, Taj Mahal
De cand a fost numit reprezentant special al Guvernului pentru Integrare, Cooperare si Dezvoltare Durabila, principele a vizitat mai bine de 50 de tari. Recent, Principele Radu a ajuns in India, la invitatia guvernatorului Mohammed Fazal, seful statului Maharashtra. Principele a fost insotit si de Principesa Margareta.
GAZDA. Principesa Margareta si Principele Radu, alaturi de guvernatorul statului Maharashtra
POZA DE FAMILIE. Altetele Lor sunt incadrate de studentele Universitatii din Mumbai

DECLARATII DE DRAGOSTE. Daca Guvernul Romaniei a suportat cheltuielile lui Radu de Hohenzollern, sotia Altetei Sale a tinut sa-si plateasca deplasarea, inclusiv intre statele indiene. "A facut acest sacrifiu pentru a fi alaturi de mine, pentru ca suntem o familie", a precizat cu mandrie Principele Radu. Desi au avut intalniri de lucru de dimineata pana seara, Altetele Lor au gasit ragaz si pentru a vizita Templul Iubirii Taj Mahal. "Consider ca, dupa opt ani de casnicie, am avut a doua luna de miere. Am fost la Taj Mahal, unde i-am facut declaratii de dragoste Altetei Sale, Principesa. A fost minunat", mi-a marturisit Radu de Hohenzollern.

CAZATI IN LOCUL INDIREI GANDHI. Au fost primiti cu bratele deschise de catre guvernatorul Mohammed Fazal, desi au sosit exact in ziua in care prim-ministrul si membrii guvernului din Maharashtra depuneau juramantul. La ora 5:00 dupa-amiaza au fost invitati pe terasa palatului din Maharashtra, pentru a servi ceaiul si pentru a privi apusul soarelui. Guvernatorul Fazal a dat si un banchet in cinstea Altetelor Regale. "Fanfara militara a iesit in gradina, in costume de ceremonie. Gazda noastra a invitat toata protipendada indiana, in frunte cu oameni politici, oameni de afaceri, jurnalisti etc. Mohammed Fazal s-a purtat extraodinar cu noi. Principesei i-a facut cadou un sal de matase si i-a spus ca el a ales modelul special pentru Alteta Sa. Guvernatorul si-a pierdut sotia acum un an, dupa 50 de ani de casnicie. Cand era student a venit in Romania si a fost un colaborator apropiat al Indirei Gandhi", imi povesteste Radu de Hohenzollern. Altetele Lor au fost cazate la resedinta unde trageau mereu Jawaharlal Nehru si Indira Gandhi. Gazda a creat toate conditiile ca principele si principesa sa se simta chiar mai bine decat acasa.

AUTOGRAFE. Pe toata durata vizitei, principele a sustinut conferinte la un institut militar, la un institut de afaceri externe, la doua universitati si la un colegiu, in fata a peste 700 de elevi. Culmea, sute de tineri au avut urechi sa-l auda pe Principele Radu cum vorbea despre tanara generatie din Romania. Elevii mai curajosi le-au cerut Altetelor Regale sa le ofere autografe: "Ne-au rugat sa ne scriem numele pe manseta lor de la camasa, pe piele sau chiar pe servetele". Un grup a avut initiativa de a-i face o propunere (indecenta) Principelui Radu: "Vrem sa fiti principele Indiei!". Mai in gluma, mai in serios, Alteta Sa a fost numit maharajah, in traducere libera, titlu purtat de printii indieni. "Ei sunt obisnuiti cu familia regala. Indienii au familiile de maharajahi care sunt in pozitii politice importante. Guvernul statului Rajasthan, cel mai mare stat indian ca intindere, este condus de o fiica de maharajah. Maharajahul de Jaipur este general in armata. Cu totii sunt la locul lor, in palatele lor. Nu s-au produs confiscari, n-a disparut nici o scrumiera. Acolo n-a fost nici un Petru Groza", mi-a spus zambind Principele Radu. In cele patru state in care au fost - Maharashtra, Goa, Dehli, Rajasthan - , principele si principesa au fost nevoite sa faca fata unor obiceiuri care mai de care mai ciudate: "Nu e frumos sa mananci cu mana stanga. Nici painea, nici paharul cu apa nu trebuie sa-l atingi cu mana stanga. Doar cea dreapta este considerata a fi curata".

LA PAS. Principesa Margareta si Principele Radu au vizitat si cartierele sarace: "Am mers ore intregi pe jos. Ne oprea lumea, dar aveam garda dupa noi. Am facut fotografii, am intrat si in magazinele mestesugaresti". Peste tot, Altetele Lor au beneficiat de o atentie deosebita: "Ni se puneau ghirlande in jurul gatului si praf pe frunte, obtinut din plante naturale, care semnifica fericire si protectie divina. Am fost intampinati cum se cuvine, cu "paine si sare", asa cum se zice la noi".

Mancarea a fost pe gustul Principelui: piperata si innobilata cu sosuri. "Ce pacat ca Romania n-are creveti. Mi-au placut foarte mult", mi-a marturisit Principele.

Desi abia s-au intors in tara, Principesa Margareta si Principele Radu culeg deja roadele vizitei din India. O delegatie indiana era asteptata, la Palatul Elisabeta, in cursul zilei de marti. Toata admiratia si stima pentru Radu de Hohenzollern: intr-o tara unde se vorbesc peste 22 de limbi, Alteta Sa a reusit sa se faca inteles. De asemenea, Principele vrea neaparat ca vinurile romanesti sa "curga" dincolo de granita Romaniei, in India. Mai ales ca, la anul, se anunta un festival suta la suta romanesc, pentru ca traditiile noastre sa fie foarte bine cunoscute de indieni.

LUNA DE MIERE

"Consider ca, dupa opt ani de casnicie, am avut a doua luna de miere. Am fost la Taj Mahal, unde i-am facut declaratii de dragoste Altetei Sale, principesa. A fost minunat"

CERINTE

"Elevii ne-au rugat sa ne scriem numele pe manseta lor de la camasa, pe piele sau chiar pe servetele. Un tanar a venit la mine si mi-a zis ca vor sa ma aleaga principele Indiei. Iar un alt tanar mi-a zis ca si-ar dori ca toate religiile sa fie egale si ca intreg globul pamantesc sa fie casa lui" - Radu de Hohenzollern-Veringen
×