x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Profesorul care a scos la tabla Iasiul intreg

Profesorul care a scos la tabla Iasiul intreg

de Cristinel C. Popa    |    14 Mar 2016   •   11:52
Profesorul care a scos la tabla Iasiul intreg
Sursa foto: Foto: Cristinel C. Popa

Reprezinta un model pentru Romania de ieri, de azi si de maine. A format sute de elevi, a slefuit caractere, daruind stiinta.

Traian Cohal e profesorul de matematica emblematic. L-am vazut pasind pe alee. Cu parul alb, impunator, tinea in palme in locul catalogului un baston.

Clopotelul nu mai suna pentru domnul profesor. Elevii nu se mai inghesuie sa iasa la tabla. Vin doar sa-i multumeasca pentru ca i-a facut oameni.

Are 83 de ani si e multumit cu viata dedicata matematicii si elevilor sai. Ecuatia destinului sau nu a fost una simpla. Acum parcursul vietii sale tinde spre un numar mic, rezultatele insa vor avea un ecou infinit.

A publicat o duzina de carti, insa a crescut si a invatat sute de elevi, pe care i-a ajutat uneori si din punct de vedere material.

“Imi pregateam lectiile asa incat lucrurile sa curga convenabil pentru elev, ora sa fie plina, dar sa aiba si momente in care copilul sa se relaxeze...Viata mea a insemnat scoala…Acum se invata mai putin, parcul e plin de elevi. Scoala reprezinta un moment important al vietii. Copilul are nevoie de modele. Si daca primeste din acelea proaste, lucrurile nu merg, oricat de educat ar fi acasa. Scolarii ar trebui sa acorde mai multa atentie muncii. Si trebuie mai multa invatatura la scoala si mai putina acasa”.

×
Subiecte în articol: traian cohal profesor iasi matematica stiinta